• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Đ.M.

03.10.2024

07:00

Košarkaši Partizana kreću u evropsku avanturu! Cilj je top 10, a posle...

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Partizan

Košarkaši Partizana kreću u evropsku avanturu! Cilj je top 10, a posle...

Podeli vest

Izuzetno težak zadatak imaće crno-beli, pošto su protiv njih tradicija, nezgodan protivnik i kvalitet rivala.

Ljubitelji košarke su jedva dočekali četvrtak, jer to znači da počinje novo izdanje Evrolige. Prvog dana će, između ostalih, svoj meč odigrati i Partizan, koji je otputovao u Vitoriju kako bi snage odmerio sa Baskonijom u legendarnoj "Fernando Buesa Areni" (20.30, Sport klub 1).

Crno-beli imaju negativan međusobni skor sa pomenutim rivalom, pošto je od 2000. godine izgubio šest puta, a pobedio pet. Uz napomenu da je kao gost slavio samo jednom i to 2001, kada je Vlado Šćepanović dao 28 poena.

Što se tiče trenutne forme, "parni valjak" je ostvario dve pobede u ABA ligi na isto toliko odigranih utakmica, a tokom pripremnog perioda je izgubio samo jednom, od Efesa. Tada je nastupio desetkovan, bez nekolicine standardnih prvotimaca.

Naravno, duel sa Baskonijom će biti nešto sasvim drugačije u svakom smislu, a prevashodno po kvalitetu rivala. Tu je i činjenica da gostovanje u Vitoriji važi za jedno od nezgodnijih na Starom kontinentu, a Partizanu ni tradicija ne ide naruku. Ukratko, srpski klub će imati izuzetno težak zadatak.

Foto: EPA Images

Vanja Marinković i Ognjen Jaramaz tokom leta promenili dresove

Ipak, hajde da se osvrnemo na to šta su vrline i mane crno-belih, odnosno šta bi moglo da im donese pobedu, a šta može da ih košta uspeha u Španiji. Timovi iz ove zemlje su često preveliki zalogaj i za najveće u Evropi, nekad čak i na svetu, pošto su se i pojedine NBA ekipe "okliznule" na Pirinejima.

Vrline crno-belih

Timska igra i ekspresno uspostavljena hemija je definitivno jedan od važnijih aduta Partizana. Igrači deluju složno, niko ne drži sebično loptu i evidentno je da igraju jedni za druge. Protok postepeno postaje zaštitni znak novog tima, te smo mnogo puta videli prelepe akcije koje bi često rezultirale pogotkom sa distance.

Foto: Starsportphoto

Željko Obradović i Karlik Džons

Takođe, defanzivna polivalentnost je velika snaga tima iz Humske. Gotovo svaki igrač ima ogroman raspon ruku i fantastične fizičke predispozicije, zbog čega je izuzetno teško poentirati preko njih. Isto tako, oni su u stanju da čuvaju igrače na više pozicija, po čemu se posebno ističe Isak Bonga, koji je često zadužen za zaustavljanje protivnika od "jedinice", pa sve do "petice".

Trebalo bi da se napomene da je "duga klupa", odnosno veliki broj igrača u rotaciji, važan adut trenera Željka Obradovića, s tim što u Vitoriji neće moći da računa na Dvejna Vošingtona (put u Ameriku), odnosno Ajzeu Majka (povreda).

Kad je već spomenut popularni Žoc, njegova prisutnost je snaga sama za sebe, pošto je u stanju da izmisli maltene beskonačni broj setova akcija, idealnih za individualne kvalitete svojih izabranika.

Mane crno-belih

Partizan još uvek nije u potpunosti podelio uloge svojim igračima. Ne zna se ko kosi, a ko vodu nosi. Igra se previše timski, pa se ne zna kod koga ide lopta kada prigusti. Tri igrača se nameću kao lideri - Dvejn Vošington, Karlik Džons i Brendon Dejvis, ali još uvek nije odlučeno ko će od njih da preuzme odgovornost kada je važno.

Foto: Starsportphoto

Isak Bonga i Frenk Nilikina

Defanzivni skok je takođe velika boljka crno-belih. Iako su promenili skoro ceo tim, oni i dalje nisu u stanju da u potpunosti odbrane protivnički napad, pa rivalu olako prepušta drugu ili čak treću šansu da postigne koš.

Isto tako, igrači Partizana još uvek nisu "pronašli" šut spolja. Izuzetno niski procenti pogođenih trojki i slobodnih bacanja ih za sada nisu koštali uspeha, ali to je samo zato što protiv sebe nisu imali kvalitetne protivnike kao što su u Evroligi. Svaka utakmica sa lošim šutiranjem trojki i nedovoljno dobrim zagrađivanjem obruča, uglavnom će značiti siguran poraz. 

S obzirom na to koliko je sredstava uložio da bi napravio ovako kvalitetan tim, bilo bi neozbiljno reći da Partizanu cilj nije najmanje 10. mesto na tabeli, odnosno pozicija koja vodi u doigravanje za četvrtfinale. Crno-beli imaju objektivne šanse da ostvare ovaj cilj, pa možda čak i da budu šesti, što bi značilo direktan plasman u plej-of.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

Brendon Dejvis

Naravno, za to je potrebno unaprediti svaki segment igre, mane pretvoriti u vrline, uspostaviti kontinuitet dobrih partija, tačnije, ne dozvoliti da se uđe u seriju poraza, rasporediti uloge u timu, pa čak i dovesti pojačanja, koja su neophodna da se održi konkurentnost na elitnoj sceni.

Partizan je već pokazao da mu je mesto među osam najboljih ekipa u Evropi i da je jedina stvar koja može da ga zaustavi u ostvarivanju ciljeva - on sam. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Teretnjak poznate marke povučen sa tržišta Srbije!
Društvo

Teretnjak poznate marke povučen sa tržišta Srbije!

Teretna vozila robne marke Volvo model FL/FE/DE (3) u varijantama: A3-MDV, TYPE-FL, EM-EU6, OBDEP-E, ENG-D5/ENG-D8; A4-MHDV, TYPE-FE, EM-EU6, OBDEP-E, ENG-D5/ENG-D8; 17-VPT, TYPE-DE, EM-EU6, OBDEP-E, ENG-D8 opozvani su sa tržišta Srbije zbog opasnosti od povreda.

03.10.2024

10:09

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija