• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Đ. M.

18.10.2024

14:32

Željko žrtvovao piona za kraljicu! Čuveni trener o majstorskom potezu stratega Partizana: Blago onome ko trenira takve karaktere!

Starsportphoto

Partizan

Željko žrtvovao piona za kraljicu! Čuveni trener o majstorskom potezu stratega Partizana: Blago onome ko trenira takve karaktere!

Podeli vest

Dragan Nikolić je za naš portal imao samo reči hvale za crno-bele, koji su u istoj nedelji ostvarili dve evroligaške pobede.

Partizan je ove nedelje ispunio zacrtani cilj i ostvario dve pobede u trećem i četvrtom kolu Evrolige. Prvo je u "Beogradskoj areni" pao Bajern Minhen, da bi dva dana kasnije kao gost u "Pioniru" savladao Makabi.

Pored osvojenih bodova, ono što posebno raduje navijače crno-belih je način na koji je do njih došao. Odličnom odbranom i pogibeljnom požrtvovanošću, što je nešto što nisu mogli da vide prošle godine.

Kako je rekao trener Dragan Nikolić u intervjuu za Informer, dobrim igrama Partizana nije kraj. Štaviše, prema njegovom mišljenju ono najbolje tek sledi, pa je na pitanje šta je najpozitivnije što je video u spomenute dve utakmice odgovorio:

- Pa na prvom mestu su pobede, je l' tako? Šalu na stranu, Partizan je ove dve pobede ostvario bez pomoći Vašingtona i Majka, koji će biti jedni od najbitnijih igrača tokom sezone. Ono što moram da apostrofiram je da je mnogo boljom odbranom Partizan stigao do zaista bitne dve pobede.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

 

Popularni Gagi je rekao da je trener Željko Obradović povukao genijalan potez tokom utakmice sa Bajernom i da je upravo to bilo ključno da se ostvari pobeda nad Makabijem:

- Kada bih upoređivao, protiv Bajerna je izvanredna odbrana u prvom poluvremenu već tada donela veliku prednost. Takođe, moram da kažem da je Željko Obradović bio svestan da ima utakmicu za samo dva dana protiv Makabija i da je počeo da raspoređuje minutažu. Kako vi sedma sila volite da kažete, bilo je tu kalkulacija, ali to je jedan izvanredan trenerski potez kojim je sačuvao svežinu svog tima - rekao je Nikolić, pa u istom dahu nastavio:

- Time je povukao najbolji mogući potez, a najbolje se pokazao u drugom poluvremenu protiv Makabija, pogotovo u poslednjoj četvrtini, Partizan je zaista zatvorio sve sjajnim preuzimanjem i sjajnom igrom spoljnih igrača u napadu, odličnom defanzivom visokih igrača, primio je samo 15 poena i tako došao do velike pobede. Ukratko, šahovskom terminologijom, Željko je žrtvovao pijuna, a dobio je kraljicu.

 

 

Ipak, jedna stvar je bila problematična u igri Partizana:

- Stručni štab Partizana bi trebalo da obrati pažnju i sigurno je da hoće, na ofanzivne skokove protivnika usled preuzimanja u odbrani. Partizan dobro ume da preuzima, ali je zagrađivanje koša bio problem. Sve ostalo, taktički i na svaki drugi način, pripalo je Partizanu. Potpuno zaslužena pobeda. 

Crno-beli se posle dve uzastopne pobede u Evroligi nalaze u odličnoj poziciji pred nastavak sezone:

- Partizan je u ovom momentu u izuzetnoj poziciji. Mada, brine me kakvo suđenje ima u Evroligi. Videli smo kakav je kriterijum bio protiv Baskonije, a videli smo i odnos slobodnih bacanja protiv Makabija. Ostalo me ništa ne brine, ostalo su sve dobre naznake i mislim da će Partizan i dalje ići uzlaznom linijom. U ABA ligi je posebno u dobroj poziciji, jer Zvezda i Budućnost igraju međusobno, pa će se ili odvojiti na tabeli od Budućnosti ili steći veliku prednost nad Zvezdom. Naglašavam, još mu se vraćaju Vašington i Majk. 

- To pitanje je bilo na konferenciji za medije i znamo odgovor Željka Obradovića. Na to bih mogao samo da dodam da je srećan onaj trener koji trenira takve karaktere. Mislim da sam time sve rekao. Ovo je potpuno drugačiji Partizan, nije mekan kao prošle godine. Biće sve to bolje i bolje.

Trener Obradović je na konferenciji za medije pohvalio Alekseja Pokuševskog. Evo kako je partiju košarkaša Partizana video naš sagovornik:

- Očigledno da je "kliknuo", da je razumeo da nije dovoljan samo dobar šut za tri poena. On je sinoć imao nestvarnu energiju. Kako je "lepio rampe", kako je pokrivao sve redom i spoljne i unutrašnje igrače, izgledao je dominantno pogotovo u završnici. Ako ovako bude nastavio, biće to sve dobro. U košarci nije dovoljno samo imati dobar šut, a Aleksej je protiv Makabija imao sve u oba smera. Izgleda da je odlučio da bude još bolji i da je na putu povratka u vrhunsku formu. Kao i svi ostali igrači.

Foto: Starsportphoto

 

Mnogo puta je Nikolić isticao značaj povratka Dvejna Vašingtona i Ajzee Majka, pa nas je zanimalo šta će oni tačno doneti Partizanu kada se vrate:

- Ajzea Majk je energetski potentan igrač. Partizan će od njega dobiti još bolju zaštitu reketa, a posebno skok igru. Vašington je igrač sa najvećim pedigreom u Partizanu i mislim da, kada se dogodi da stane igra, meni liči da on može da bude taj koji će indvidiualnim potezom izvaditi Partizan iz problema. Dakle, od njega se očekuje napadački doprinos, pogotovo u momentima kada Partizan, kao što je normalno, bude imao neke slabije minute tokom utakmice.

Za kraj razgovora, Nikolić je govorio o podatku da Isak Bonga šutira trojke sa skoro 60 odsto uspešnosti, iako je u karijeri bio na oko 30 odsto u tom segmentu:

- Takvi podaci se retko kada čuju, ali nemojte da zaboravimo da je to jako mali uzorak. Tek po četiri kola u ABA ligi i Evroligi. Svakako, on je u dobroj "zoni", ali što se mene tiče kao velikog partizanovca, voleo bih da nastavi tako. Ali, to verovatno nije realno. Očigledno je da je radio na sebi i sigurno će biti bolji procenti nego kakvi su mu bili u karijeri. Neki put se desi najboljem šuteru da slabije šutira u jednom periodu sezone, a nekim slabijima da nenadano podignu svoje procente - zaključio je Dragan Nikolić razgovor za Informer.

Partizan će sledeću utakmicu odigrati u nedelju od 19 časova u Zadru protiv istoimene ekipe, dok će sledeće nedelje u "Beogradskoj areni" ugostiti Virtus u Evroligi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija