• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2020

12:24

BRITANCI BRUJE! Da li je ovo DOPING? Evo zašto se Nadal i Ronaldo BRZO OPORAVE posle povrede!

Tenis

BRITANCI BRUJE! Da li je ovo DOPING? Evo zašto se Nadal i Ronaldo BRZO OPORAVE posle povrede!

Podeli vest

Poslednjih nekoliko godina brojni vrhunski sportiski koriste tretman matičnim ćelijama kako bi se brže oporavili od povreda

Britanski "San" navodi primer Kristijana Ronalda i Rafaela Nadala, koji se leče matičnim ćelijama, što košta od 4.000 do 15.000 funti.

Takođe, isti tretman koristi i Majk Tajson, što je i priznao.

- Znate šta sam uradio? Imao sam tretman matičnim ćelijama. Osećam se kao druga osoba, ali ne mogu da shvatim zašto. Zaista je ludo šta sve naučnici mogu da urade - rekao je Tajson nedavno.

(VIDEO) U ŠTIKLAMA I SUKNJICI... NESTVARNO! Vatrena Brazilka IZAZIVA Ronalda i Mesija!

NADAL JE NAJBOLJI SVIH VREMENA! Navijači su sve rekli!

 

 

Ovim tretmanom mogu da se leče: upala tetive, istezanje mišića, artritis, degenerativna bolest kičmenog stuba, ali i neki prelomi. "San" navodi da se matične ćelije dobijaju iz krvi iz pupčane vrpce novorođenčeta, koštane srži ili telesne mase, a ubrizgavaju se u povređeni deo.

Ovaj tretman kako Britanci ističu pomaže u smanjenju bola, upala, povećava protok krvi, pomaže telu da se brže oporav. Ronaldo i Nadal su kod povreda koristili ovaj tretman.

 Portugalac je pre četiri godine pred meč Reala i Mančester Sitija, imao problema sa tetivom kolena. Prvi meč je propustio, ali se na drugi vratio tri nedelje nakon što je zadobio povredu i odradio tretman.

Foto: Tanjug/AP

 

Isto je uradio i nakon finala Evropskog prvenstva, koje je morao da napusti već na početku zbog problema sa ligamentom kolena, da bi posle mesec dana lečenja ćelijama ponovo bio spreman.

Svi znaju za Nadalove hronične probleme sa kolenom, koje su ga u nekoliko navrata udaljile od terena. Ali, pomoglo mu je lečenje matičnim ćelijama u nekoliko navrata. Tokom sedam godina tokom kojih je bio na tretmanu osvojio je šest gren slemova. Navodno je rešio i probleme sa leđima terapijom matičnim ćelijama.

Inače, "krvni doping" bio je zabranjen tokom 2010, ali je ponovo legalizovan početkom 2011. godine, jer je dokazano da se radi o relativno malim količinama krvi. Mada, pojedini doktori upozoravaju da se tokom prvog dana uzimanja terapije nivo hormona rasta dramatično povećava i dešavaju se promene u telu koje imaju slične efekte kao stimulativna sredstva.

 

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija