• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2021

11:06

NOVAKOVI REKORDI, ZANEMEĆETE! Ako ih nije sramota, neka sada kažu da nije najbolji svih vremena!

Tenis

NOVAKOVI REKORDI, ZANEMEĆETE! Ako ih nije sramota, neka sada kažu da nije najbolji svih vremena!

Podeli vest

Pre nedelju dana je izjednačio, a 8. Marta Novak Đoković je zvanično postao najbolji i poslao je u istoriju Rodžera Federera

Nadmašio je rekord Švajcarca od 310 nedelja na prvoj poziciji. Počeo je Novak 311. sedmicu na prvom mestu na ATP listi.

Iza Novaka Đokovića po broju nedelja na ATP listi je Pit Sampras sa 286 nedelja, Ivan Lend ima 270, Džimi Konors 268, a Rafael Nadal 209. nedelja proveo na prvom mestu. Na listi je od aktivnih igrača pored Nadala samo još Endi Marej na 14. mestu sa 41 nedeljom.

Novak svrgnuo Federera s vlasti!

Novak se prvi put popeo na prvo mesto sa 24 godine i 43 dana 4. jula 2011.godine, na prvoj  mestu je proveo 122 nedelje u nizu od 7. jul 2014.  do 6. novembra 2016. godine. Novak sada ima 34 godine i odnos pobeda i poraza kao broj jedan 387:53, uključujući 117:30 u mečevima sa Top 10 igračima.

Ukrao je Novak sada Federeru izuzetno važan rekord u borbi za nezvaničnu titulu "najvećeg ikada", koja još traje.

Sada je sjajna prilika da se prisetimo brojnih dostignuća našeg tenisera koji će biti izuzetno važni kada bide padala odluka o najboljem ikada.

Novak ima 18 grend slem titula, dve manje od najvećih rivala, ali uradio je nešto što Rafa I Rodžer mogu samo da sanjaju.

Foto: reuters

Novak Đoković je u istoriji belog sporta

U jednom momentu držao je sva četiri grend slema u rukama. To se dogodilo 2016. godine kada je uzeo Rolan Garos. Na taj način je kompletirao sve titule sa četiri najverća teniska turnira. Seriju je počeo 2015. bio je u isto vreme šampion Vimbldona, Ju Es opena, Australijan opena i Rolan Garosa .

Novak je postao prvi čovek u teniskoj istoriji koji je držao sve grend slemove u jednom momentu osvojene na tri različite podloge.

Ovo je samo Novak uradio

Istina, Rod Lejver i Don Badž imaju kalendarski grend slem ali pre nego što je počela Open era, a to znači da su osvojili sva četiri turnira u jednoj godini. Zapravo, Lejveru je to pošlo za rukom dva puta.

Novak bio ove godine opet mogao u  istoriju. Šta je sve uradio u Melbrunu ne bi bilo iznenađenje da napadne i osvoji kalendarski slem.

Takođe, Novak ima najviše masters titula – 36.Na turu postoji devet masters turnira godišnje, a Novak je jedini čovek u istoriji koji je osvojio sve turnire masters 1000 serije na ATP turu. I to ne jednom, nego dva puta. Osvojio je Majami šest puta, Indijan Vels , Rim i Pariz pet puta, Kanadu i Šangaj 4, Sinsinati 2,  u Madridu je trijumfovao 3 puta, u a Monte Karlu 2 – na kraju 36 masters titula.

 “Sanšajn dabl" je Novakov

Foto: reuters

 

 “Sanšajn dabl" je u rukama našeg tenisera. Kada teniser osvoji u istoj sezoni Majami i Indijan Vels. Novak je to uradio čak četiri puta, a tri puta zaredom, od 2014. do 2016. godine. Poitanje je kada će ovo pući za rukom nekom teniseru, ne jednom nego četiri puta.

U borbi za titulu najboljeg na svetu ikada grend slem trofeju bi mogli da budu presudi.

Nadal i Federer ih imaju po 20, Novak dva manje, ali bi već ove sezone mogao da anulira prednost Švajcarca i Španca.

Prvo, svaka čast Federeru, ali će u avgustu napuniti 40 godina, pitanje je u kakvom je fizičkom stanju posle operacije i neigranja godiunu dana.Najveće šanse da može do nove grend slem titule daju mu na Vimbldonu.

Nadal je ipak druga priča. Favorit je na Rolan Garosu, ali ako neko može da ga pobedi u Parizu onda je to Đoković.

Iako kasni dva grend slema, Novak je mlađi i od Nadala i od Federera. S obzirom na način života, kako brine o telu, koliko je spreman, stručnjaci kažu da Novak ima telo tridesetogodišnaka. Sve su to važni faktori u trci za GOAT titulu.

Foto: Tanjug/AP

 

Novak Đoković u ovom momentu ima bolji međusobni skor i od Rafaela Nadala i od Rodžera Federera. Protiv Nadala ima 29:27, a protiv Federera 27:23.

Čini se da samo grend slem koče Novaka. Ako ih prestigne i po završetku sve tri karijere bude imao i najviše grend slemova, neće biti dileme ko je najbolji teniser svih vremena.

Nije na odmet pomenuti još neke Novakove rekorde. Tokom sezona 2015. i 2016, Novak je imao skoro nemogućih 30 vezanih pobeda na grend slemovima. Sve je počelo sa Vimbldonom 2015. godine, a završilo se osvajanjem Rolan Garosa. Potom je izgubio u trećoj rundi Vimbldona 2016. kada je poražen od Sema Kverija.

Takođe, posle pomenutog osvajanja Rolan Garosa Novak je stigao do 16.950 bodova,  više nego što su drugoplasirani i trećeplasirani u tom momentu imali zajedno. Endi Mari je bio drugi sa 8.915 poena, a Rodžer Federer treći sa 6.655. E, to se zove dominacija.

Foto: reuters

 

Neprikosnovena 2011. godina

Đoković je sva četiri grend slema osvojio barem jednom u poslednjih pet godina, dok Federer i Nadal na pojedine slemove čekaju i po više od cele decenije!

Tako Nadal nije osvojio nijedan Australijan open već 12 godina, dok na Vimbldonu čeka na titulu čak 11 godina, od 2010. S druge strane, Federer nije osvojio Rolan Garos 12 godina, dok na US open čeka čak 13 godina!

Jedna od najbojih sezona u Open eri je Novakova sezona 2011. Osvojio je 10 titula na tri različite podloge i pobedio je Nadala i Federera ukupno 10 puta. Imao je te sezone protiv najvećih protivnika skor 10:1

Već smo pomenuli, skor od 16.950 ATP poena je najveći u istoriji merenja, od 1973. godine. Novak je šest puta godinu završio na šrvom mestu i izjednalio se sa Pitom Samprasom.

 Đoković se smatra najboljim igračem na tvrdoj podlozi u istoriji tenisa. Drži rekord po najvećem broju titula na betonu i kada su grend slemovi u pitanju i kada su mastersi u pitanju. Dovoljno je reći da je Australiju osvajao devet puta, ima 15 titula na šljaci, uz Rolan Garos i 10 masters titula, po čemu je odmah iza Nadala.

Foto: Tanjug/AP

 

-Đoković je jedini igrač koji je pobedio Federera i Nadala na sva četiri grend slema. Jedini je ko je nadigrao Federera u tri vimbldonska finala, a Nadala u sva četiri grend slem finala

Đoković je i rekorder po broju osvojenih mastersa u jednoj sezoni - 2015. osvojio ih je šest od devet. Takođe, drži i rekord od 12 uzastopnih osvojenih finala masters turnira, kao i 31 uzastopni meč koji je pobedio.

Na Australijan Openu i US Openu ima čak 88.7% dobijenih mečeva po čemu je najbolji u istoriji

Na Rolan Garosu drži rekod po šest uzastopnih polufinala i 11 uzasopnih četvrtfinala

Ima najviše osvojenih titula u Šangaju i Parizu – 4, a u Pekingu 6. U 2015. je postavio rekord sa najviše pobeda protiv igrača iz top 10 – 31.

Jedini je sa tri uzastopne titule na sedam različitih turnira: Otvoreno prvenstvo Australije, Završni turnir sezone, Indijan Vels, Majami, Pariz, Peking, Dubai.

 Na Vimbldonu za Federerom drži rekord po najdužem finalu ikada odigranom (2019. godine), kao i po najdužoj razmeni udaraca (45 protiv Bautiste Aguta 2019. godine).

Pored Lejvera, Đoković je jedini sa dve grend slem titule nakon što je spasao jednu ili više meč lopti.

Rekorder je po broju grend slem titula na tvrdoj podlozi, ima ih 12, kao i 17 finala, takođe bez konkurencije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17