• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.06.2021

15:33

SRĐAN ĐOKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU! Nole mi je sve isisao kao pijavica, sve sam njemu dao! Srbi i Crnogorci su isti narod!

Tenis

SRĐAN ĐOKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU! Nole mi je sve isisao kao pijavica, sve sam njemu dao! Srbi i Crnogorci su isti narod!

Podeli vest

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera Novaka Đokovića pričao je o porodici, deci, veri, Srbji i Crnoj Gori kao jednoj državi, Srbima i Crnogorcima kao jednom narodu, Kosovu i Metohiji kao genu srpskog bića

Otac prvog tenisera sveta je u jednom opširnom intervjuu na pitanje koko misli da roditelji treba da gledaju na svoju decu kroz prizmu talenta, kad vide talenat, kako da se izbore i koja je prava mera da ne pređu granicu i da to ne uđe u zaluđenost jednog roditelja, on je rekao:

- Teško je pronaći pravu meru kad je tvoje dete u pitanju, govorim pežorativno, vrlo je teško biti objektivan. ali neobjektivnost ustvari strašno puno košta, i to dete, i te roditelje, i odnose u porodici. Mislim da treba biti strašno realan kad je talenat vašeg deteta u pitanju. Ja sam imao velikog talenta u porodici, Novaka, imao sam još većeg talenta od Novaka, Đoleta, nego se dogodilo da ja više nisam imao dovoljno energije za Đoleta, i za Marka, koji je bio fantastičan radnik i fantastičan teniser. Ali ja više nisam imao dovoljno mentalne, fizičke i svake druge snage da im dam delić one snage koje sam podario mom najstarijem sinu. On mi je to isisao kao pijavica, sve što sam imao u sebi ja sam njemu dao, jer sam živeo njegov život 15 godina. Mislim da je uloga svakog roditelja u vaspitavaju i odrastanju dece strahovito važna, jer ste vi tu kao roditelj da pokažete detetu pravi put, a ne da dete sa pet, šest, sedam, osam godina da odluči čime će se baviti u životu. Ma, majke ti?! Ja to apsolutno ne priznajem. Vi ste tu kao roditelj da ga usmerite, pa ako ne uspe iz prvog puta, onda mu pokažete drugi, pa treći, dok ne pronađe sebe u nekom putu koji ste mu vi kao roditelj trasirali i pokazali. Ja sam se apsolutno tako ponašao kad su moja deca u pitanju i vidite da nisam pogrešio - kazao je u jednom podkastu Srđan Đoković, prenosi Telegraf.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Srđan kaže da ne može da veruje da Srbi ne vole svoju zemlju. 

- Evo skoro sam gledao jednu poznatiju ličnost po lajkovima na tim društvenim mrežama, što je za mene nezamislivo. Da tako neke osobe dobijaju pažnju, pa prosto neverovatno. Juče sam baš slušao deo njenog intervjua, pokazali mi, ona je devojka inače, i kaže: "bez obzira na to koliko je neki momak dobar, uspešan, bogat, hrabar, šta god, ali ako je iz Srbije, i živi u Srbiji, on me ne zanima". Srpkinja to kaže, iz Beograda. "Mene zanima sa Srbinom". Ta njena rečenica, tih nekoliko njenih rečenica ustvari pokazuju koliko smo mi izopšteni, koliko su mladi izopšteni iz svoje zemlje i svog naroda. Pa ti ako ne voliš svoju zemlju i svoj narod, ti si prašina, prazan prostor. Oni nam sad oduzimaju zemlju, uzeli su nam zemlju, odakle smo svi potekli, Kosovo i Methiju, sa 2000 srpskih crkava i manastira, odakle smo svi potekli. I sad nam ultimativno zahtevaju da priznamo to nasilno oduzimanje uz pomoć bombardovanja, da im priznamo. Dok je i jedan Srbin živ to se neće dogoditi! Gospodo iz zapadnog sveta razumite, to se nikad neće dogoditi. Kosovo i Metohija će uvek biti deo srpske zemlje, jer je to naš gen, naše poreklo, naše bivstvovanje na ovoj planeti. Ali dosta sa ratovima, sa konfliktima, sa konfrontacijama, sa nepoverenjem, i vreme je da krenemo kao jedinjenje, ka tome da je život kratak i da ge treba živeti maksimalno, ali svi zajedno.

Prisetio se početaka Novakove karijere, kada je njemu i porodici bila potrebna pomoć. 

- Nemoguća misija. Nailazio sam na nerazumevanje, ne na razumevanje. Da nismo bili svi složni, da nismo imali porodicu koja je živela za njega 15 godina, ništa se od ovoga ne bi dogodilo. On bi bio odličan igrač, ali nikad šampion. Sad je jedan od najboljih sportista  svih vremena, prosto neverovatno, i dogodilo se da stasava u najgore vreme, vreme sankcija, ratova, bombardovanja, represija raznih vrsta. I to bombardovanje je bilo nezamislivo. Ali su mi uvek u mislima reči patrijarha Pavla svetoga, koji je rekao da treba oprostiti, ali ne treba zaboraviti.

Foto: starsport

 

Da li se i vama čini da se život kreće u nekom krugu, vratili ste se u prirodu kao nekad?

- Tako je. Kopaonik, pa ovo ovde gd smo sad - ovo je stvarno fantastično. Naša Srbija je najlepša, tu je Fruška gora sa 20 manastira, a na Atosu ima 16. Ljudi, manite se grada, dođite da vidite koliko je naša Srbija lepa, istok i zapad Srbije, sever i jug, sve je fantastično. Nije lepše u inostranstvu, ono što kaže ta poznata ličnost, i tamo je lepo, ali je naša zemlja najlepša. Vi nemate pojma koliko je lep zapad Srbije, koliko je lep istok Srbije, kad bi ste znali to, ali time treba da se bave institucije ove zemlje, da stimulišu ljude da ostanu u svojoj zemlji, da turistički obilaze svoju zemlju, a ne da vode decu na ekskurziju u Amsterdam, pa strašno! Umesto da ih vode u Negotinsku krajinu, u Užice, Bajinu Baštu, Takovo, gde god, ne znaš gde će pre od lepote i raznolikosti. Na sreću i dalje je ovde čistije nego na Zapadu, gde je to sve komercijalizovano, ovde to nije još došlo.

Pričao je otvoreno o Srbiji i Crnoj Gori.

- To je ono što i mene zbunjuje i dan danas. I moji su, i otac i majka, iz srpskih plemena iz Crne Gore, i moje mišljenje je isto - ista zemlja, isti narod, isti tim, apsolutno isti... Oni koji su rođeni na teritoriji Crne Gore su Crnogorci, Srbi Crnogorci, kao što su oni koji su rođeni na teritoriji Šumadije, Šumadinci. Ili oni koji su rođeni u Krajini Krajišnici, ali to su sve Srbi, i srpskog roda. I svi oni koji misle drugačije, sa njima nešto nije u redu. Ionako nas ima malo, da ne kažem nedovoljno, i uništeni smo ovom neslogom i tim razdvajanjem. To je strašno, moramo da prestanemo pod hitno, mi smo isti narod, ali ne bratski, jer to je isti narod, to bre izmišljaju, pričaju gluposti... Ja to tako mislim i osećam. Evo na primer, kad je Novak odlučio da se ženi, i zove me iz inostranstva, kaže, "tata, ženim se na leto, i svadba će biti na Svetom Stefanu". Ja kažem, zašto na svetom Stefanu, tvoj rodni grad je Beograd. On kaže "molim?, pa ti mene čitav život učiš da je to jedna zemlja i jedan narod". Novak, on je tako odrastao, u takvom okruženju i sa takvim znanjem, da smo jedna zemlja i jedan narod. Kad sam spustio slušalicu nisam znao gde se nalazim od sreće posle danima. Jer je to izrekao moj sin, i to je tako, i ko misli drugačije sa njim nešto nije u redu. Nije normalno.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Poruka za kraj, "đe je sloga, tu je blagoslov".

- Tako je, apsolutno da. Ljubav prema narodu je ključ, energija koja je potekla od mojih predaka se prebacila na moje sinove, jer i Marko i Đole, iako nisu uspešni u svetu u kojem je Novak, uspešni su u drugim sferama u kojima su se pronašli. Dakle, tu je moja misija dovedena do vrhunca. Najveći uspeh u mom životu su moja deca.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dusan

pre 3 godine

Браво Срђане соколе Српски!

sledeća vest

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija