• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.07.2021

08:08

ĐOKOVIĆ MOŽE DA POSTANE PRVI U ISTORIJI! Nijedan teniser ovo nikada nije uradio!

reuters

Tenis

ĐOKOVIĆ MOŽE DA POSTANE PRVI U ISTORIJI! Nijedan teniser ovo nikada nije uradio!

Podeli vest

Novak Đoković je prelomio, braniće boje Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju

Mnogi bi na njegovom mestu dobro razmisli, mnogi su i odustali zbog rigoroznih pravila u Tokiju i takmičenja do kraja sezone poput Rafaela Nadala.

Iza Đokovića su trijumfi na Australijan openu, Roland Garosu i Vimbldonu, a od 30. avgusta počinje US Open na kojem ima istorijsku šansu da osvoji sva četiri grend slem turnira u sezoni i deifinitivno postane najveći teniser u istoriji ovog sporta.

Pruža mu se prilika koju nije imao nijedan igrač u modernoj istoriji tenisa, ali i pored toga on će na najvećoj svetskoj sportskoj smotri nositi dres Srbije.

Napašće naš as u Tokiju jedinu titulu koja mu nedostaje u karijeri. Ako trijumfuje Đoković  može da postane prvi teniser u istoriji koji je ostvario Zlatni slem što podrazumeva četiri trijumfa na grend slem turnirima plus olimpijsko zalto. U svetu tenisa je to jedina u istoriji uspela Štefi Graf u Seulu 1988.

Foto: tanjug/ap

 

Ove godine ako pobedi i u Tokiju i Njujorku može da se domogne kalendarskog i Zlatnog slema i više niko ne bi smeo da kaže da Srbin nije najbolji teniser ikada. 

Sve četiri grend slem titule u istoj godini kod muškaraca niko nije uspeo da osvoji još od 1969, a u konkurenciji dama od 1988. godine. “Kalendarski grend slem“ mogao bi da se dogodi posle 52 godine. 

Kod muškaraca Don Badž 1938. i Rod Lejver 1962. i 1969. godine su uspeli da osvoje sva četiri velika trofeja u jednoj sezoni. Malo ko je od tada uspeo da dođe  blizu takvog uspeha. Ove godine Novak Đoković je trijumfom na Vimbldonu stigao nadom ak cilja.

Foto: Tanjug

 

Izuzev Badža i Lejvera, pored Đokovića samo su još Džek Kroford 1933. i Lu Houd 1956. godine uspeli da podignu prva tri pehara u jednoj kaledarskoj godini. Kroford i Houd su bili nadomak i osvajanja Ju-Es Opena. Obojica su gubili u finalu. 

U teniskom svetu postoji neformalni  “Sereninslem“, kada veže četiri različita grend slema u razmaku od godinu dana. Serena Vilijams je osvojila četiri najveće titule u 2002. i 2003. godini, te 2014. i 2015. godine. Pre nje je to samo učinila Martina Navratilova 1984. i 1985. godine.

Đoković je to uspeo 2015. i 2016. godine. PObedio je na Vimbldonom 2015, Ju-Es openom iste godine, da bi u 2016. Đoković vezao Australijan Open i Rolan Garos. 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!
Live TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!

Zelenski na liniji fronta u Harkovu. Nemačka poručila da se ne plaši pretnji Putina zbog rasporeda raketa. Maduro ponovo predsednik! Erdogan preti da bi Truska mogla da uđe u Izrael. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Mitar Kovač, general i prof. dr Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju Srbije. Uživo u program javio se novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je govorio o najnovijim vestima iz Malija.

29.07.2024

21:31

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija