• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.01.2022

21:01 >> 04:07

POBEDAAAAAAAAA! ĐOKOVIĆ DOBIO AUSTRALIJU NA SUDU! Ne može mu niko ništa!

Pixabay/Tanjug/Rojters/Pexels

Tenis

POBEDAAAAAAAAA! ĐOKOVIĆ DOBIO AUSTRALIJU NA SUDU! Ne može mu niko ništa!

Podeli vest

Poništena odluka o ukidanju vize Novaku Đokoviću, sudija Keli doneo odluku u koristi prvog tenisera sveta

Doašo je do velike pobede Novak Đoković na Federalnom i porodičnom sudu u Melburnu. PObedio je Vlade Australije, koja je na sve načine  pokušala da ga ponizi umesto da ga prolazi za počasnog građanina nakon što je osvoji devet trofeja u Melburnu i u nekoliko navrata pomagao Australijancima.

Sudija Entoni Keli je naredio njegovo momentalno puštanje i vraćanje ličnih predmeta i pasoša posle procesa koji je potrajao skoro sedam sati.

Novakovi advokati su rasturili tokom izlaganja dva i po sata. Dokazali su da je Novcak uradio sve što su8 od njega tražili kako bi igrao na Australijan openu.   Usledila je pauza, da bi posle nje, zastupnik Vlade Australije pričao pred Kelijem svega 30-ak minuta.

U međuvremenu, bio je pomeren rok za deportaciju Novaka iz zemlje na 10.00 časova po srednjeevropskom vremenu, pošto je prethodno bio postavljen na 06.00 ujutru. Usledila je nova velika pauza, posle koje je brzo usledila konačna odluka. 

 

 

 

 

UŽIVO

07.45 Kristofer Tran koji je zastupao Australiju, tvrdi da ministarka Keren Enfrjuz i dalje može da seportuje Novaka Đokovića.

Prekinuto je snimanje saslušanja. Videćemo da li će biti novog uključenja uživo.

07.30 - Sudija Keli obrazložio je da je Đoković imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće i da je ispoštovao sva pravila koja su pred njega bila postavljena i da Vlada nije dala dovoljno vremena da ga obavesti o poništenju vize. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove, te da se vrate pasoš i Novakove lične stvari. Ovo je ipak samo dobijena prva runda prvoj rundi, potvrđeno je kasnije kada je advokat Vlade Australije istakao da Ministarka unutrašnjih poslova ima pravo da po svojoj diskreciji ponovo "pritvori" Đokovića, posle čega  bi slučaj bio vraćen pred sudske organe. 

07.23 - Sudija je poručio da se poništava odluka o poništavanju vize Novaku Đokoviću.

Odluku suda potvrdio je i Novakov advokat Nik Vud.
Vlada će morati da plati troškove, a Đoković će morati da bude pušten za pola sata posle ove odluke. Dobiće pasoš i sve stvari koje je imao sa sobom.

Đoković je sa vama?

- Tako je! - potvrdili su advokati Novaka Đokovića.

07.12 - Posle skoro sat vremena nastavljeno je saslušanje. U uživo prenos uključili su se iznenada, odnosno delovalo je kao da je rasprava već odavno u toku.

07.02 - Mediji u Australiji prenose ono što je očigledno, već nekoliko uticajnih ljudi ističe da sudija Keli naginje na Novakovu stranu!

06.50 - Čekamo suđenje! Niko ne zna zašto ova pauza toliko traje!

06.20 - Navijači čekaju odliku sudije!

 

06.00 - Sudija Keli još jednom je, ovog puta na pola sata, raspustio sve advokate!

06.00 -  Kristofer Tran, savetnik savezne vlade, ističe da zabrana ističe u 16 ​​časova ( šest ujutru) i namerava da je produži najmanje do 16:30 po lokalnom vremenu. Sudija Entoni Keli produžava  do 20 časova, što je 10 časova po našem vremenu. Nakon ove odluke ponovo je privremeno prekinut rad.

05.56 - Australijski mediji prenose da je Novak napustio "hotel" i da će nastavak suđenja gledati sa advokatima.

05.51 - Pošto se suđenje odužilo ne bi bilo neobično da se kasni završi pošto je sudija vrlo fleksibilan. Ako završe danas malo je verovatno da će odluka biti ubrzo! Takođe, ne bi bilo iznenađenje da nastavak usledi sutra. 

05.27 - Suđenje je pomereno, neće početi pre 05.45! Početak je inače bio najavljen za 05.15.

05.15 - Sudija je valjda ručao, sit je, pa očekujemo nastavak suđenja.

05.04 - Novaku Đokoviću je dozvoljeno da izađe iz hotela "Park", u kojem je od kada mu je ukinuta viza, dok traje sudski spor.

 

 

04.31 - Novak je u zatvoru pet dana a sudiju brine ručak.

 

 

 

 

04:03 - Tran je istakao da će se detaljnim greškama Novaka Đokovića baviti posle pauze za ručak koja će trajati sat vremena i 15 minuta!

 

 

 

03:40 - Tran je svoje izlaganje počeo sa tvrdnjom da sudija Entoni Keli ne može da utvrdi da su zvaničnici vršili pritisak na Đokovića tokom intervjua. Sudija nije dozvolio takav pristup i odmah je odgovorio da je Đoković sigurno osećao pritisak.

Keli dodaje da su delegati "utrčavali i istrčavali" iz sobe za intervju u periodu od oko osam sati. Dakle, sudija nema dilemu da je Đoković bio pod stravičnim pritiskom. 

03:38 - Advokati Novaka Đokovića i zvanično su završili svoje izlaganje. Ključ svega bio je njihov zahtev da Novak odmah bude pušten iz pritvora.

Sada će se sudiji obratiti Kristofer Tran, savetnik saveze Vlade, koji će govoriti u narednih pola sata pre odlaska na dužu pauzu!

03.22 - Sada prelazimo na transkript razgovora između Đokovića i pripadnika Granične službe. Viza našem asu je ukinuta u 7.29 časova, a Novak je obavešten u 7.42. Tražio je do 8.30 ujutru da odgovori na obaveštenje o otkazivanju i morao je da razgovara sa advokatima. Vlada je odluku donela na osnovu onoga što je on do tada pružio. Vlada predlaže da se „odgovor“ koji je dao Đoković računa kao odgovor na obaveštenje o ukidanju vize, dok se Đokovićev savetnik ne slaže s tim.

Foto: printscreen

 

03:14 - Još uvek nije poznato kakva je situacija u sudnici, ali je ispred suda izuzetno zanimljvo. Srpski navijači dele rakiju jedni drugima u znak pobede, iako je još uvek rano donositi bilo kakve zaključke jer se čeka saslušanje suprotne strane. 

03:09 - Navijači Novaka Đokovića okupili su se ispred suda, a jedan od pristalica najboljeg tenisera sveta sa sobom je poneo i šampanjac kako bi nazdravio pobedu srpskog asa!

 

 

02:58 - Sudija Keli naložio je da Novak Đoković prisustvuje saslušanju, te da se najbolji teniser današnjice dovede u prostorije njegovih advokata. Zanimljivo, tamo je zabranjen pristup nevakcinisanima...

 

 

02:57 - Savetnik Novaka Đokovića trenutno prolazi kroz proces kroz koji lekari moraju da registruju nekoga u Australijskom registru za imunzaciju za one koji ne mogu da se vakcinišu protiv Covid-19 virusa iz zdravstvenih razloga. 

On je dodao da nije preporučljiva vakcinacija i da bi imala ograničenu korist za nekoga ko je nedavno imao Covid-19, u kombinaciji sa rizikom od štetnog efekta.

02.22 - Đorđe Đoković ističe da su Novakovi zastupnici završili svoje izlaganje, te da će suprotna strana svoje izlaganje početi za 15 minuta!

02.14 - Suđenje je nastavljeno!

01:59 - Advokat Vud istakao je pred sudijom Kelijem činjenicu da su delegati na aerodromu pokušali da spreče Novaka Đokovića da pozove svoje pravnike uz komentar da mu niko i ništa neće pomoći!

01:54 - Novi prekid suđenja... Problemi sa internetom u Melburnu...

01:50 - Sudija Keli smatra da se Novak Đoković postavio naivno prema celoj situaciji i službenicima na aerodromu. 

Foto: printscreen

Sudija Entoni Keli

01:41 - Rečenica koja uliva nadu! Sudija Keli postavio je pitanje" Šta je Novak više mogao da uradi!? Ono što me posebno interesuje je status dokumenta koji nije prihvaćen od strane delegata koji donosi odluku o vizi. Profesor i eminentni kvalifikovani stručnjak specijalista su odobrili medicinsko izuzeće. Pored toga potvrdila ga je i nezavisna komisija koju je sastavila država Viktorija. I taj dokument je delegat dobio u ruke".

01:34 - Advokat Vud imao je spreman odgovor u kom ističe da je Novak Đoković dao sve od seba da pribavi sve dokaze i da je pokazao dokaze za medicinsko izuzeće pre nego što se ukrcao u avion!

01:31 - Novak Đoković je, po rečima njegovog branioca, dostavio sve potrebne dokaze pre ulaska u Australiju. Sudija Keli na to je odgovorio da je najbolji teniser današnjice službenicima na aerodromu rekao "Ako mi dozvolite da razgovaram sa nekim ljudima, pokušaću da vam dam objašnjenje za ono što želite”.

01:28 - Kratak prekid usled tahničkih problema...

01:25 - Sudija Keli i advokat Vud razmatrali su mogućnost da Novakov pravni tim dobije pola sata duže od predviđenih 120 minuta, a kako stvari stoje dogovor ide u pravom smeru. Dakle, satnica bi trebala da se pomeri za dodatnih 30 minuta. 

Foto: printscreen

 

01:22 - Sudija Entoni Keli dodaje da Novaku niko nije "naredio" da priloži dokaze za medicinsko izuzeće. Dakle, svi koji hoće izuzeće "mogu", a ne "moraju" da prilože dokaze. 

01:14 - Advokat Vud je rekao da je u aplikaciji za vizu Đoković izneo zahtev za medicinskim izuzećem od vakcine, u kojem nije stajalo da je neophodan dokaz za izuzeće. Ali da je Đoković svakako dostavio i taj dokaz. A, u pitanju je mogućnost kontraindikacija na vakcinu.

00:55 - Odmah na startu suđenja usledile su varnice na relaciji sudija Keli i Novakovog pravnog tima. Advokat Vud iskoristio je akronim koji se nije dozvolio glavnom sudiji. 

- Moraćete da se vratiti u prošli vek, mrzim akronime, ne podržavam to - glavnom sudiji nije bilo jasno izlaganje Novakovog pravnog tima. Oni su izgovorili NOIC (Notice of Intention to Cancel) i to je bilo predmet odgovora sudije..

00:51 - Novakov mlađi brat, Đorđe, objavio je šokantne detalje nakon Đokovićevog sletanja u Melburn. 

- Kada su ga priveli na aerodromu imao je komunikaciju sa svojim timom u prvih 45 minuta do sat vremena. Onda su mu oduzeli mobilni na tri i po sata, bez ikakvog objašnjenja. Tu je načinjen ozbiljan prekršaj. Nije imao nikakav kontakt sa pravnim timom, sa familijom, suprugom. U međuvremenu smo organizovali grupu advokata koja je pružila pomoć. Otišli su ka njemu, nije znao da li će stići, jer nije moglo da mu se najavi. Tretirali su ga kao kriminalca, jako loš tretman za sportistu i diplomatu. Onda su mu vratili telefon, obezbedili su mu konsultacije. Pritisak imigracionih supervizora se nastavio, pritsikali su ga da će da mu ukinu vizu. Rečeno mu je da ne postavlja pitanja, nego da mu ukinu vizu - rekao je Đorđe Đoković.

Ostim toga što je Novaku oduzet telefon, graničnici su mu konfiskovali i novčanik bez ikakvog pravnog osnova. 

Foto: printscreen

 

- Po izlasku sa aerodroma su mu uzeli torbe, rekli su mu da će ih dobiti kada se vrati u Evropu tokom popdoneva. Nisu očekivali da će da se bori. Vratili su mu telefon, oduzeli su mu novčanik. Zašto? To bih voleo da čujem. Čuli smo od zvaničnika da je imao pristup telefonu, što nije tačno. Ima mnogo nesuglasica između njih. Oni nisu sinhronizovani. Prebačen je u smeštaj bez odeće i obuće. Prebačen je u sobu koja ne priliči bilo kakvom tretmanu vrhunskog tenisera koji je došao samo da igra tenis. Nije hteo da se žali, jer ima ljudi koji su tamo godinama - jasan je Đorđe Đoković. 

00.40 - Inostrani mediji prenose da je suđenje Novaka Đokovića počelo, ali tehnički problemi još uvek koče uživo uključenje u sudnicu. Preko 20.000 ljudi pokušalo je da se uključi u suđenje, te prenosa još uvek nema. 

00.30 - Kasni suđenje jer ne radi strim. Zbog preopterećenja, ne radi strim i suđenje je odloženo.

Foto: printscreen/RTS

 

00:17 - Advokat Novaka Đokovića je Goran Draganić i on je na RTS otkrio mnoge zanimljive detalje.

- Teško mi je da budem samo posmatrač, jer sam Novakov advokat. U ovom času sam nemoćan. Siguran sam i ono što želim da kažem jeste da podržavam kolege u Australiji koje su posvećene izradi žalbe - počeo je Draganić.

Tretman koji je Novak doživeo za advokata Draganića je sramotan. 

- Ponašanja koja su ozbiljno ugrozila Novakova prava. Tražio je posle 25 sati leta da čuje predstavnike tenisa Australije, svojih advokata. Komunikacija je bila veoma zanimljiva. Mogli su svi da se uvere o kakvom se ponašanju Imigracionih službenika radilo. Siguran sam da će gospodin Entoni Keli i Federalni sud da se postave na način na koji se izdižu izvan prizme politike i da donesu odluku koja će za Novaka predstavljati poslednju oazu. Moramo da idemo korak po korak. Početak se uskoro očekuje. Želim da verujem da će sud doneti odluku na osnovu zakona i svih ovih činjenica koje sam napomenuo i koje su pedantno navedene u žalbenom postupku - podvukao je Novakov advokat.

00:13 - Link za prenos suđenja više nije u funkciji. Čini se da je pao server zbog preopterećenosti!

00:06 - U sudnici fali samo sudija Keli. Ostali će se tokom procesa uključivati putem linka. Sudija smatra da bi Novakovo obraćanje ubrzalo proces, ali još uvek nije poznato da li je najbolji teniser sveta u hotelu ili nije. 

00:00 - Očekujemo svakog trenutka početak suđenja!

23:59 - Ovo je najveći sportsko-diplomatski skandal u istoriji - kaže Đorđe Đoković za RTS

23:58 - Ispred Federalnog suda u Melburnu su počeli da se sakupljaju ljudi koji žele da pruže podšrku Đokovića. Saslušanje počinje za dva minuta.

23:57 - Goran Draganić advokat Novaka Đokovića:

-  2008. godine Novak je osvojio Australiju i počeo da piše istoriju svetskog tenisa! Danas sedim ovde i iščekujem rasplet drame koja je uzbudila i uznemirila celo čovečanstvo!

23:54 - Đorđe Đoković se upravo obraća naciji:

- Novak je dobro, misli na ishod ovog postuka! Hvala narodu što se okupljao svih ovih dana ispred skupštine, ali i ljudima širom Srbije i regiona! Njemu je jako stalo da se izbori, ne samo zbog sebe, nego i svih ljudi na svetu! Sve je na njegovoj strani! Nadamo se da će danas konačno izaći iz tog zatvora!

23.50 - Oko pedeset ljudi pruža podršku Novaku Đokoviću pred sudom u kom za nekoliko minuta počinje ročište koje će odgovoriti na pitanje o nastupu najboljeg tenisera današnjice na Australijan openu! 

 

 

-  Dragan Stojković Piksi uputio je podršku za Novaka Đokovića:

- Jednom šampion, uvek šampion - poručio je Piksi na društvenim mrežama.

 

- Postoje četiri scenarija, evo šta Novaka čeka na suđenju!

- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija nastaviti da pomaže Novaku Đokoviću koliko god može i ocenila da ova situacija verovatno ima političku pozadinu, ali da to nema veze sa odnosom Srbije i Australije, već sa predizbornom kampanjom u toj zemlji. Ona kaže da je "svako ko je hteo da pljune Srbiju, pljunuo i Novaka! Mi pokušavamo da pomognemo. To želimo, to je naš posao. Nešto smo uspeli da uradimo, a borićemo se i dalje - poručila je Brnabić u emisiji "Hit Tvit".

- Nešto više od sat vremena ostalo je do početka suđenja na relaciji Novak Đoković - Australija, a po video materijalu sa lica mesta, srpski teniser napustio je emigracioni hotel u koji je smešten po dolasku u Melburn. 

- Čuveni britanski političar Najdžel Faradž oglasio se ove subote na svom profilu gde je podelio sa javnošću detalje razgovora sa Novakom Đokovićem, a sada je doputovao u Beograd

Advokat Džastin Kvil iz firme Tomson Džir Lojers rekao je za Dejli Mejl šta će biti na sudu. On je optimista kada je slučaj Srbina u pitanju, a ubeđen je da će srpski as igrati na Australijan openu. On je otkrio i koliko će morati Australija da plati u slučaju pobede Novaka! 

Iz dana u dan su se menjale izjave, prebacivale loptice - ali jedno je sigurno! Novak želi od prvog momenta da istera pravdu, a opšte je mišljenje da su ovo samo jeftini politički poeni sramnih tamošnjih zvaničnika.

Saslušanje počinje u ponoć i trajaće dva sata. Potom sledi pauza od tri sata, pa od 05:00 po našem vremenu kreće izlaganje zastupnika države. Ako sve bude kao što je prvobitno najavljeno, kao i Novakovo i njihovo izlaganje će takođe trajati dva sata.

To znači da bi odluka suda trebalo da bude poznata tek oko 07.30 po srednjeevropskom vremenu! Ostanite uz Informer.rs i pratite dešavanja na našem lajv blogu!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
apis

pre 2 godine

evo ja prvi ne cekam sa "stripljenjem". Sta me briga za jednog sportistu. Promovisite matematicare koje osvajaju medalje a ne ovog udaraca loptice.

Mijahlowitz

pre 2 godine

kao pao server odjednom , da ne bi gradjani australije slucajno culi istinu i sta se desava .

Roach

pre 2 godine

Imam utisak da će prenos uslediti kada počnu sa izlaganjem oni koji nam Noleta zatvoriše. Žele svim sredstvima da unište istinu

DownUnder

pre 2 godine

Iako je istina da je sudija doneo odluku u Noletovu korist, nista jos nije gotovo. Jer po australijskom zakonu, ministar za imigracione poslove ima pravo da na svoju ruku ponisti vizu, i u tom slucaju Nole ne bi mogao da aplicira da udje u Australiju u naredne tri godine.

bata

pre 2 godine

Ne skacite prerano, ministar Alex Hawk jos uvek moze da ponisti odluku sudije i deportuje Novaka.... ceka se njegova odluka...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija