• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.07.2022

07:30

VANREDNO STANJE U LONDONU, ČEKA NAS NAJLUĐE FINALE VIMBLDONA! Đokovićev SEDMI ili Nikov prvenac!

reuters

Tenis

VANREDNO STANJE U LONDONU, ČEKA NAS NAJLUĐE FINALE VIMBLDONA! Đokovićev SEDMI ili Nikov prvenac!

Podeli vest

Veliko finale, sve je spremno za spektakl u Londonu! Novak Đoković u nedelju od 15 časova (RTS 1, SK1) u finalu nezvaničnog prvenstva sveta - Vimbldona igra sa Nikom Kirjosom iz Australije

Srpskom asu ovo je 32. finale grend slemova čime je ujedno postavo rekord, ostavivši iza sebe Rafaela Nadala i Rodžera Federera sa po jednom borbom za trofej manje. 

Naš teniser igraće osmi put u finalu Vimbldona koji je osvajao šest puta. Sa druge strane, njegov rival Nik Kirjos prvi put će učestvovati u finalu grend slema.  Đoković je u Londonu trofeje osvajao 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. i 2021. godine i ukoliko osvoji četvrti naslov u nizu, a sedmi u karijeri, izjednačiće se sa Pitom Samprasom koji je sedam puta bio najbolji na Vimbldonu.

Đoković 007

Takođe, prišao bi naš as sa 21. grend slemom u karijeri Rafaelu Nadal, smanjio bi razliku u odnosu na Španca koji ima 22 trofeja iz ranga najprestižnijih.

- Svestan sam kakav je ulog. Svaki meč, svaki grend slem koji igram u ovoj fazi karijere, mnogo je toga na talonu. Ne znam koliko ću još imati prilika da osvojim trofej, znam da me jedna čeka u nedelju. Naravno da svemu tome pristupam pozitivno, sa verom u sebe i željom da pobedim, u to nema sumnje -  izjavio je Ðoković pred finale. 

Novak Đoković nije miljenik vimbldonske publike, uvek su Englezi otvoreno navijali protiv Srbina koji je spreman s tom činjenicom da se suoči i na meču sa Nikom Kirjosom. Ali, ništa danas ne može da ga iznenadi ili uzdrma, može samo dodatno da ga motiviše i pogura ka trofeju. Pritisci, ometanja, dobacivanja, uvrede sa tribina - navikao je naš as na niske udarce očajnika, najbolje zna kako da se nosi sa njima. 

Foto: reuters

Novak Đoković igra za sedmi trofej na Vimbldonu

 

Kirjos juri prvi grend slem

Jednako veliki motiv imaće i Australijanac koji će igrati prvo grend slem finale. Međutrim, Ðoković nije uspeo da osvoji set protiv Australijanca koji u međusobnim mečevima vodi sa 2:0. Australijanac je 2017. dvaputa savladao Novaka i to u intervalu od 12 dana. U četvrtfinalu Akapulka slavio je sa 7:6, 7:5, dok je u osmini finala Indijan Velsa bio bolji sa 6:4, 7:6.

Foto: reuters

Nik Kirjos hoće da pokvari planove Novaku Đokoviću

- Jedno je sigurno, pobedio ili izgubio u nedelju, biću srećan, jer je za mene to veliko dostignuće, nešto za šta nisam verovao da će se dogoditi, posebno sa 27 godina. Mislio sam da sam u završnoj fazi karijere, nisam verovao da ću baš ovde, na Vimbldonu, dobiti takvu priliku - rekao je Kirjos.

Inače, palo je pomirenje Novaka i Nika pred veliko finale. Godinama je Australijanac provocirao i vređao Srbina, ali je promenio ploču istao uz našeg asa kada je napao svoje Australijance početkom godine. Sada su se dogovorli da idu u provod posle finala, nadamo se da proslave Novakov sedmi trofej u Londonu.

Foto: reuters

 

Moramo pred finale da pomenemo i veliki paradoks, čak i ako osvoji novi trofej u Londonu Novak
će pasti na sedmo mesto na ATP listi. Činjenica je da aktuelni Vimbldon ne nosi bodove u ATP trci jer je Vimbldon kažnjen zbog zabrana Rusima i Belorusima da se takmiče. Zapravo, kažnjeni su igrači. Pa će tako u istoriji ostati upisana velika sramota Vimbldon i ATP-a. 

Foto: reuters

 

I pre početka grend slema bilo je izvesno da će Đoković pretrpeti novi pad u trenutnom teniskom poretku. Bez obnzira na krajnji epilog Vimbldona najbolji srpski teniser će narednu nedelju dočekati na sedmom mestu. Ali, ta činjenica ne potresa baš nimalo našeg asa, koji je več nekoliko puta izjavio da ga ne zan ima poredak, nego grend slem titulu. Rekord od 373 nedelje na prvom mestu teško će neko skoro nadmašiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija