• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2023

07:00

KAO DA JE BILO JUČE! Novak je pre 15 godina prvi put OSVOJIO AUSTRALIJAN OPEN, S LAKOĆOM POSLAO KUĆI FEDERERA, A ONDA JE USLEDIO DUEL SA TENISKIM MUHAMEDOM ALIJEM!

Printscreen You Tube

Tenis

KAO DA JE BILO JUČE! Novak je pre 15 godina prvi put OSVOJIO AUSTRALIJAN OPEN, S LAKOĆOM POSLAO KUĆI FEDERERA, A ONDA JE USLEDIO DUEL SA TENISKIM MUHAMEDOM ALIJEM!

Podeli vest

Pre 15 godina Novak Đoković je prvi put trijumfovao na Australijan openu i tako započeo trofejnu Grend slem karijeru

Srpski as je te davne 2008. godine osvojio prvi od 21. osvojena trofeja koliko trenutno ima u svojoj šampionskoj grend slem kolekciji.

POPUT STAMPENDA

Novak je u Melburn tada stigao kao treći teniser sveta. Još uvek nije napunio 21. godinu, a želja za prvim Grend slem trofejom je bila nikad jača.

U prvom kolu igrao je protiv Nemca Bendžamina Bekera kojeg lako pobedio rezultatom 6:0, 6:2, 7:6. 

Potom mu je na megdan izašao italijanski igrač Simone Boleli koji se takođe nije dobro proveo protiv našeg asa (6:1, 6:2, 6:2).

Ništa bolje nije prošao ni Amerikanac Sem Kveri kojeg Novak pobedio rezultatom 6:3, 6:1, 6:3.

Činilo se da će miljenik domaće publike Lejton Hjuit pružiti nešto jači otpora talentovanom Srbinu, ipak i on se proveo "kao bos po trnju" (7:5, 6:3, 6:3).

Činilo se da je nemoguće oduzeti servis našem asu, a to nije pošlo za rukom ni Davidu Fereru u Četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Australije (6:0, 6:3, 7:5).

DUEL SA FEDEREROM

U polufinalu ga je čekao  tada prvi teniser sveta Švajcarac Rodžer Federer.  Za razliku od Noleta koji je sa lakoćom dobijao sve svoje protivnik, Federer je imao jedan težak obračun.

Reč je u duel u trećom kolu turnira protiv našeg Janka Tipsarević koji dugih pet setova mučio dosta bolje rangiranog protivnika.

Mnogi su pomisli da će populrani Tipsa moći doći do iznenađenja, ipak Federer je na kraju uspeo da ga "slomi".

Meč se završio rezulatom 6:7, 7:6, 5:7, 6:1, 10:8 u korist Švajcarac, a ostaće upamćen kao jedan od najuzbudljivijih u istoriji ovog turnira.

Ipak, u polufinalu Rodžera je čekala poptuno drugačija priča, nije znao tadašnji broj 1 šta ga je snašlo kada se našao preko puta Novaka.

Đoković je ponovo bez izgbuljenog seta uspeo da izbori plasman u finale Australijan opena sa 7:6, 6:4, 7:6.

Nije imao pravo rešenje Švajcarac za genijalnu Novakovu igru i ostalo mu je samo da mu pruži roku posle poraza, te da spakuje kofere i vrati se kući bez trofeja.

FINALE PROTIV TENISKOG MUHAMEDA ALIJA

U finalu Novak je igrao protiv tada malo poznatog tenisera Žoa Vilfreda Conge iz Francuske.

Ćovek koji neverovatno fizički podseća na slavnog boksera Muhameda Alija u prvom kolu je već šokirao publiku pobedom nad Endijem Marejom.

Trebalo bi izdvojiti i njegove pobede nad Rišarom Gaskeo i Mihailom Južnim, dok je u polufinalu bez izgubljenog seta porazio tadašnji drugi reket planete Rafaela Nadala.

"Teniski Ali" je protiv Novaka krenuo silovito osvojivši prvi set rezultatom 6:4, ipak probudio se Srbin na vreme.

Drugi set je pripao Novaku sa 6:4, kao i treći sa 6:3, dok je konačnu pobedu izborio u taj-brejku četvrtog seta.

Odmah je usledilo neverovatno slavlje novopečenog grend slem šampiona koji će nakon toga još osam puta osvojiti ovaj turnir.

Svakako da je svaka titula imala svoju posebnu draž, ali prva je sigurno najslađa, posle nje je već bilo jasno da će se Novak dugo zadržati na teniskom vrhu, gde se i danas zasluženo nalazi.

Videćemo da li će ove godine naš as uspeti da dođe do desetog Australijan Opena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17