• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodan Stošić

15.01.2023

15:21

KREĆE LUDILO U MELBURNU! Novak NAPADA 10. trofej i Nadalov REKORD! Teniske legende UBEĐENE -  Đoković OSVAJA Australijan Open!

printscreen

Tenis

KREĆE LUDILO U MELBURNU! Novak NAPADA 10. trofej i Nadalov REKORD! Teniske legende UBEĐENE - Đoković OSVAJA Australijan Open!

Podeli vest

U noći između nedelje i ponedeljka startuje 110. izdanje Australijan Opena, na kome titulu brani Španac Rafael Nadal

Ovogodišnje takmičenje obeležiće povratak Novaka Đokovića na „omiljeni turnir“, na kojem mu je sramnim ukazom vlasti prošle sezone zabranjeno da brani titulu, pa je Nole posle procesa i velike torture deportovan iz Melburna.

Sada je srpskom asu ponovo dozvoljeno da učestvuje, pa će Đoković krenuti u pohod na jubilarni 10. Pehar na Australijan openu, na kome mu, bar do finala, neće stajati Rafael Nadal, Danil Medvedev i Stefanos Cicipas, koji su u drugoj polovini žreba.

Brine Novakova povreda

Nekadašnji selektor Srbije Bogdan Obradović ubeđen je da će Nole podići pehar, budući na partije koje je prikazivao od početka godine.

- Maksimalne šanse dajem Novaku. Zabrinula me je njegova povreda, vidim da je otkazao poslednji trening, ali verujem da želi da odmori mišić kako bi potpuno spreman dočekao prvo kolo. Bio je sjajan na pripremnim turnirima, prošla sezona mu je bila još bolja, psihički je ostao netaknut uprkos mnogim nepravdama koje su mu nanete i, po mom miščljenju, nikada nije bio jači – rekao je Obradović za „Informer“.

U istom gradu, pre 12 meseci, Noletu je „spuštena rampa“, australijski navijači su mu tada okrenuli leđa, mislite li da se to promenilo?

- To su političke stvari, Novak je poput Mahatme Gandija bio među ljudima koji su „stradali“ zbog politike. S jedne strane su pokazali zlo loce, a sa druge ponovo ga protiv Kirjosa dočekali kao da se nikada ništa nije dogodilo. Šta se desilo epohalno od prošle do ove godine voleo bi da mi neko objasni, šta su tražili, samo oni znaju. Virus i dalje postoji, neki novi sloj se pojavio, Novak je bio u pravu sto posto, uspeo je da preživi ludilo. Nik Kirjos je pokazao veličinu da odigra egzibiciju sa njim i stane još jednom uz Đokovića. Sada Nole ide da osvoji 10. titulu, što je fantastičan rezultat kakav se ne pamti. Ne treba zaboraviti da je prethodnih godina radio na popularizaciji Australije, pomogao im u vreme požara... Zato mislim da će ga publika dočekati prijateljski i ovacijama.

Foto: Printscreen TV Pink

 

Smatrate li da će postojati određeni pritisak sa tribina?

- Navijači su podeljeni u dva tabora, jedan su ljudi iz eks Juge, koji ga obožavaju, a drugi oni koji su nepredvidivi i nikad ne znaš šta da očekuješ od njih.  Sada nema njihovog ljubimca Federera, splasnule su negativne emocije, ali su egzbicijom sa Kirjosom dobili sjajnu poruku od Nika tipa „navijajte za Novaka“.

Koliko bi povreda koju je Novak zaradio tokom turnira u Adelejdu mogla da oteža put do trijumfa?

- Tenis je trpeći sport, noge moraju da budu maksimalno spremne. Samo da ne bude ozbiljno, jer vrhunski igrači na grend slemovima daju uvek 300 posto. Nema popravnog, za Novaka je važno da što manje vremena provodi na terenu i izbegne bilo kakvu mogućnost da mu se nešto slično tako ponovi.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Nadal je prošle sezone podigao pehar, vidite li ga ponovo u finalu?

- Imao je prošle sezone jak motiv, okuražio se, jer nije bilo Novaka. Kada Đoković ne igra, svima je 50 odsto lakše. Ni Nadal nije u najboljem zdravstvenom stanju. Niko mu ne želi povredu ili da završi karijeru, ali pitanje je koliko može tako. Australija je teška zbog temperaturnih šokova. Videćemo kako će se to vrteti. Nije se proslavio u poslednjih 15 godina na Australijan Openu, kada je Nole bio na njemu.

Španac prva mina

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković


Novak Đoković takmičenje na Australijan Openu počinje u utorak od 11 časova, mečom protiv Španca Roberta Karbaljesa Baene. Ukoliko savlada 75. igrača sveta, srpski as će, ako ne bude iznenađenja, u drugom kolu igrati protiv Uga Delijena iz Bolivije koga je "počistio" na OI u Tokiju, a na betonu mu nikad nije predstavljao problem ovaj rival.

Protivnik u 3. rundi biće Aslan Karacev ili naš Laslo Đere. Rusa je pre dve godine dobio u polufinalu AO sa 3:0 (6:3,6:4, 6:2) i Serbia openu (2:1), pa je favorit i protiv njega. Među rivalima u osmini finala su Grigor Dimitrov (Bugarska), Španac Busta ili domaći teniser Aleks de Minor. Pablo Karenjo Busta bi najmanje odgovarao Novaku, jer je dvaput izgubio od njega.

Najpre na US Openu kada je pogodio linijskog sudiju lopticom, a potom i u meču za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju. U četvrtfinalu su mine Rus Andrej Rubljov, Noletov učenik Danac Holger Rune, kao i nepredvidivi Nik Kirjos. Najteži posao biće u polufinalu protiv drugog tenisera sveta Kaspera Ruda iz Norveške.

Mladi ne prete Đokoviću

Koga vidite kao favorita iz senke? Prete Medvedev, Cicipas, Zverev, Rune...

- Svi su oni sazreli da osvoje grend slem. Užasno je bilo šta predvideti u takvoj konkurenciji, ali Novakova forma je takva da niko od mlađih snaga ne može da mu stane na put.

Iskusni stručnjak smatra da će posle Srbina i Španca, koji su činili veliku trojku sa penzionisanim Rodžerom Federerom, nastati češća smena na ATP tronu.

- Iz generacije u generaciju, uvek se odvoje igrači koji dominiraju. Pre Federera, bilo ih je 12 koji su se izmenjali na tronu, od Hjuita, Safina, Rodika... Kod Novaka mi je i dalje stabilna situacija, mladi su mi sumnjivi. Videli smo Medvedeva, ne blista mnogo, kao Rafa i Novak u njihovim godinama. Jedina stabilnost je Novak koji dominira i ima kontinuitet – istakao je Bogdan Obradović za „Informer“.

Foto: Starsportphoto

 

Sa druge strane, legendarni Radmilo Armenulić smatra da Đokovića i Nadala čeka težak put do finala.

- Treba da shvatimo da do finala mora mnogo znoja proliti. Nije to jednostavno, Medevedev je na drugoj strani kostura, Cicipas, kod Novaka je Norvežanin Kasper Rud. Ima ih nekoliko koji mogu da budu opasnost i po Đokovića i za Nadala.

Prema njegovim rečima, Nole ne mora da brine zbog navijača:

- Publika će biti na njegovoj strani ubeđen sam. Melburn je njegov teren, odgovara mu podloga, osvajao je pehar devet puta, sve ide u Novakovu korist.

Foto: reuters

Rafael Nadal

Rafa na mukama od starta

Rafael Nadal ima težak žreb u Melburnu kao branilac titule. U njegovom delu žreba su Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Frensis Tijafo, Janik Siner, Feliks Ože-Alijasima...
Prvi rival mu je Britanac Džek Drejper, a onda bolji iz okršaja dvojice Amerikanaca, Brendona Nakašime i Mekenzija Mekdonalda.

U trećem kolu mogao bi da ide na Jošihita Nišioku i to je deo u kom ne bi trebalo da ima nekih većih problema. Međutim, u četvrtom kolu mogao bi na Tijafoa, momka koji ga je izbacio u osmini finala US opena.

Ako bi prošao njega, sačekao bi ga najverovatnije Danil Medvedev u četvrtfinalu, a u polufinalu bi mogao to da bude Stefanos Cicipas. Pre finala ne može da igra protiv Novaka Đokovića, Kaspera Ruda i Andreja Rubljova.

Kao potencijalna iznenađenja, Armenulić je nabrojao sledeće igrače:

- Tu su Poljak Hurkač, Cicipas, Medvedev, svi mogu do finala, ali očekujem da će se za pehar boriti Đoković i Nadal. Ne verujem da će Aleksander Zverev moći nešto veće da napravi, tek je izašao iz povrede i nije u nekoj formi, njega treba očekivati na nekim sledećim turnirima, možda na Rolan Garosu, njemu je potrebno vreme da bi se vratio na stare staze.

Rafa se prehtodne sezone konstantno žalio na povrede, ali je i pored toga osvojio AO? Novak je u Adelejdu doživeo takođe povredu, zbog koje je otkazao poslednji trening.

- To su ozbiljne godine za tenis, međutim, njih dvojica su pokazali da i dan danas igraju kao u najboljim danima. Zato i očekujem da ćemo ih gledati u poslednjem meču na „Rod Lejver areni“ – zaključio je Radmilo Armenulić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija