• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.05.2023

22:30

TO ZNAČI DEFINITIVAN KRAJ! IZ OVOG AMBISA NEMA IZLAZA! Nadal ispada iz TOP 600, a TOTALNOG NESTAJANJA vadi ga samo JEDNA STVAR!

EPA-EFE/LUKAS COCH

Tenis

TO ZNAČI DEFINITIVAN KRAJ! IZ OVOG AMBISA NEMA IZLAZA! Nadal ispada iz TOP 600, a TOTALNOG NESTAJANJA vadi ga samo JEDNA STVAR!

Podeli vest

Španski teniser Rafael Nadal (36) saopštio je danas da će propustiti predstojeći Rolan Garos i najavio da će učiniti sve da se vrati na teren do kraja godine, a zatim potvrdio da će mu 2024. godina biti poslednja u karijeri.

- Možda se vratim na kraju sezone za Dejvis kup. Nadam se da ću igrati Australijan open sledeće godine. Iza mene su teške godine, iako su pobede to prikrivale. U ovom trenutku, ne mogu da se takmičim na nivou koji mi je potreban. Moram da stavim tačku na svoju sportsku karijeru. Pokušaću da regenerišem svoje telo. Neću da postavljam datum povratka. Kad budem spreman, pokušaću da se vratim - rekao je Nadal na konferenciji za novinare.

Ako period oporavka prođe kako treba i Nadal bude u stanju da ponovo zaigra tenis, Španac će sledeće sezone doživeti potpuno novu situaciju, sa kojom se do sada nije susretao u karijeri.

Španskom teniseru za početak sledi veliki pad na ATP listi, gde trenutno zauzima 14. mesto sa 2.535 bodova, što će biti 2.445 kada se Masters u Rimu završi.

Izostankom sa Rolan Garosa, Španac će izgubiti 2.000 bodova, kao prošlogodišnji šampion, a preostalih 445 omogući će mu da bude oko 136. mesta na svetskoj rang listi.

Foto: Tanjug

Nadal će i tada nastaviti da gubi bodove, na raznim turnirima: 10 u Sinsinatiju, 180 na US Openu, 10 u Parizu i 200 na završnom ATP turniru.

Ako se ne vrati do kraja 2023. godine, Nadal bi imao samo 45 bodova na ATP rang listi, što bi značilo da će da ispadne iz TOP 600.

Međutim, postoje dve opcije koje će mu mogućiti da igra na bilo kom turniru koji poželi, bez obzira na poziciju.

Prvi način za prisustvo na bilo kom turniru biće klasične pozivnice, odnosno vajld karte, koje svaki turnir nudi teniserima za koje smatraju da ih zaslužuju.

Foto: Reuters

Rafael Nadal

U toj varijanti, svaki teniser koji je bio odsutan sa terena najmanje šest meseci zbog fizičkih problema može da zatraži zaštitu rejkinga od izvršnog direktora ATP-a po povratku na takmičenje.

Onda, najviše svetsko tenisko telo zaduženo je za prosek rangiranja koji je taj igrač imao u prva tri meseca od kada je povređen, što bi u slučaju Nadala to bi bila 9. pozicija na svetu, pa bi učestvovao na bilo kom turniru - bez problema.

Osvajač 22 grend slema, mogao bi da iskoristi zaštićeni plasman i da uđe u glavni žreb devet turnira tokom prvih devet meseci nakon povratka. Ako Rafaelovo odsustvo sa terena dostigne 12 meseci, broj turnira kojima bi mogao da pristupi povećao bi se na desetak.

Uprkos tome što je ušao u nekoliko takmičenja sa zaštićenim 9. mestom na svetu, Nadal ne bi mogao da bude nosilac, već bi se našao na dnu liste.

Ovd dve moguće formule, imaju glavni nedostatak, jer bi Nadal mogao da se suoči sa najtežim protivnicima od prvog kola.

U svakom slučaju, sve ovo govori da je Rafael Nadal blizu kraja karijere...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija