• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.06.2023

09:25

SAKUPLJAČ DUŠA! Gospodo, sad nikad nećete zaboraviti ko je Novak Đoković!

Tanjug/AP

Tenis

SAKUPLJAČ DUŠA! Gospodo, sad nikad nećete zaboraviti ko je Novak Đoković!

Podeli vest

Gospodo, opet ste zaboravili ko je Novak Đoković! GOAT! Uragan! Čovek koji rivalu prvo uzme noge, pa dušu, kaže Endi Rodik! Lekcija - nikada ne smete da zaboravite ko je Novak Đoković!

 

Morali su lekciju da nauče još 2011. godine u polufinalu US opena. Novak Đoković s jedne i večiti ljubimac teniske publike Rodžer Federer s druge, kao i krcat stadion "Artur Eš". Bio je naš as tada otpisan, kao sada pred Rolan Garos! Ali, kada bi da ga ponize on se razgoropadi na terenu, kad mu kažu da ne može, on je pet puta gladniji, pregazi sve pred sobom, rasplače još jednu tenisku generaciju, osvoji rekordni 23. grend slem i stavi tačku da debatu ko je GOAT.

Sad su hejterima mozgovi prukljači od muke i mržnje, od zavisti i besa! Jesu sad njegovi rivali i 10 godina mlađi, ali ne poseduju Novakovu neustrašivost, inteligenciju, da ponađu odgovor i rešenje i kada se čini da ga nema. Možda su brži, ali nisu lukaviji, čak su se i Nadal i Federer hvatali za glavu kada Novak krene da ih šeta po terenu. Koliko je tek lako naterati klince da trče, dok im noge ne otkažu, dok se ne slome. Dok mu dušu ne uzme. Na svojoj koži su to osetili Kasper Rud i Karlos Alkaraz. 

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković, vlasnik 23 grend slem titule

Da malo osvežimo sećanje. Te 2011. u petom setu vodio je Federer sa 5:3, imao ogromnih 40:15 i servirao je za trijumf. Novak je naspram sebe imao najboljeg na svetu, više od deset hiljada navijača, koji su već slavili novi Federerov uspeh. Videli su Novaka na kolenima, ali umesto predaje, u njemu se nešto prelomilo, pogledao je u krcate tribine i klimao glavom, nije rekao naglas ono što je mislio "sad ću da vam pokažem ko je Novak, nećete me zaboraviti". Usledio je potez koji će se pamtiti i prepričavati. Grmelo je sa tribna "Rodžer! Rodžer“, Federer je servirao za titulu, a Novak je poslao takav forhend koji je Švajcarca ukopao, a na tribinama je zavladao muk. Posle tog forhenda ništa više nije bilo isto. Skoro preslikana situacija Vimbldona 2019. Englezi protiv Novaka, Rodžer ima dva meč lopte, gospođa sa tribina gestikulira kako mu je potreban samo poen, a onda muk. Onda je Novak opet napravio šou, vratio se sa ivice ambisa i još jednom nokautirao Švajcarca i 15.000 Engleza. 

Ali, ne! Ništa ponovo nisu naučili. Opet ga ponižavaju, otpisuju, opet se sa tribina čuje "ua"... Tako je od starta karijere, kako je rekao Kobi Brajant "ne mrze dobre, nego najbolje". Naučio je da ga ne vole, ali ne mogu oni toliko da ga mrze, koliko Novaka može da boli du*e za njih. Tu negativnu energiju pretvara u pogonsko gorivo, koje je odvelo mašinu do rekordnog 23. grend slema. Niko nije uspeo da pronađe dugme i zaustavi tu mašinu.

Drznuli su se u Parizu i rekli da nije favorit, čovek koji juri istoriju, koji je pre "Kupa muskatera" osvojio 22 grend slem titule, ponovo ga je dočekala grmljavina zvižduka sa tribina, potcenjivačkih komentara, sramnih priča kako je njegovo vreme prošlo, pa ima 36 godina... Svetski mediji, analitičari, komentatori, kladionice...niko nije mogao ni da pomisli da će 11. juna biti na tronu, da će postati GOAT, trofej samo što nisu uručili Karlosu Alkarazu. Bio je povređen, pa nije igrao, ima katastrofalnu sezonu na šljaci, pa nije osvojio trofej od Australijan opena...sve smo to danima slušali. A, Nole je znao zašto dolazi u Parizu! Rekao je to svima, kada su ga posle poraza u Rimu pitali da li je i dalje siguran u sebe pred Rolan Garos. Samo, nisu ga svi čuli.

- Da! - rekao je tada Nole uz osmeh koji je govorio "videćete, ne morate da mi verujete", a među novinarima je zavladao muk!

 


Zna Novak šta se dešava oko njega, tu lekciju je on davno naučio, pa da hejterima ne bi bilo dosadno potpalio je malo vatru kada je krenuo po 23. slem. Posle prve pobede napisao je Nole na kameri "Kosovo je srce Srbije" i dok su se oni puni mržnje bavili šta je hteo i mislio, Đoković se smeškao i kovao plan. Jedan od retkih koji je to video je Oliver Braun, urednika sporta britanskog "Telegrafa". Nakon što je oklevetao naboljeg ikada zaključio je da je Đokovića baš briga šta ko misli, ali i da je imao plan.

Foto: Tanjug/AP

 

"Koliko god čudno izgledalo njegovo mešanje u politiku, to bi mogao da bude genijalan motivacioni trik pred bitke u Parizu", bio je u pravu. Novaka zaista baš briga šta ko misli što nije vakcinisan, što ne jede meso, što nosi neki medaljon na grudima, što obilazi bosanske piramide... Ma baš ga briga što će popreko da ga ceo svet gleda kada usred Pariza napiše "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju". Još im i kaže "baš me briga, uradio bih to ponovo". 

E, sad nikada neće zaboraviti ko je Novak Đoković! GOAT! Najbolji ikada. Čovek sa 23 grend slem titule: 10 Australijan opena, tri Rolan Garosa, sedam Vimbldona i tri US opena. Trenutno! Sramno je i bedno da je jedan čovek najbolji u svom sportu, a da mu tako malo priznanja odaju. Trn im je u oku od kada se pojavio, nekad se činilo da bi mu najradije skinuli glavu, ali pošto nisu mogli, sabotirali su ga na svakom koraku. Novaku su rivali tokom karijere bili možda i najmanji problem, borio se sa izmišljenim aferama, lažima, horom uvreda na svakom koraku, pa čoveka su linčovali zbog izbora i mišljenja... Prolazi jeza niz kičmu kad se prisetite terora koji trpi. Svako bi na njegovom mestu davno bacio reket, potražio pomoć doktora. Novaka ništa nije slomilo. Preskakao je sve njihove smicalice. Kao u onoj izreci: što ga ne slomi, to ga samo ojača. 

Foto: Tanjug/AP

 

Posle 94 trofeja, od toga 23 grend slema, 38 mastersa, šest ATP finala, koga nije sramota, neka kaže da nije najbolji teniser ikada. Ili će se ponovo pozivati na Federerovu eleganciju i Nadalovu borbenosti... A, ako nije umetnost ono što je Đoković u dva seta uradio Alkarazu u polufinalu, uništio ga je psihički i fizički, telo je počeo da mu zakazuje, ne znamo šta je. 

Postao je Novak besmrtan, usamljen u tom panteonu teniskih bogova. Svi mu gledaju u leđa. A ide Vimbldon. Novakovo ritualno grickanje trave... Čekamo 24!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija