• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.08.2023

10:59

Novak je rizikovao, ali zbog ovog čoveka igra kao da ima 25 godina!

Tanjug/AP

Novak Đoković

Novak je rizikovao, ali zbog ovog čoveka igra kao da ima 25 godina!

Podeli vest

Novak Đoković je pred početak sezone raskinuo saradnju sa fizioterapeutom Ulisesom Badiom posle šest godina saradnje i u tim doveo novog Italijana - Klaudia Cimalja.

Nole Đoković obožava da radi sa Italijanima, u timu su agenti Eduardo Artaldi i Elena Kapelaro,  
Marko Paniki, kondicioni trener, a stigao je i fizioterapeut. 

Nole kao Ronaldo

Svi su bili šokirani kada je naš teniser raskinuo saradnju sa Ulisesom Badiom i doveo Klaudia Cimalja. Ali, radikalan potez se isplatio.  Italjan, koji je radio sa Brendonom Nakašimom, bio je i u timovima Miloša Raonića i Janika Sinera, pomogao je Novaku da se u 36. godini domogne dva grend slema: Australijan opena i Rolan Garosa, a igrao je i finale Vimbldona. Naš teniser je jedan od najspremnijih sportista na svetu, možda samo Kristijano Ronaldo može da mu parira. Ne šali se Nole kada kaže da je 36 novih 25, jer je njegove telo kao "mašina", a deo zasluge pripada i Italijanu, koji pomaže našem teniseru da parira čak 17 godina mlađim rivalima. Klaudio Cimalja je trenutno sa Novakom  Đokovićem u Crnoj Gore, gde je naš as počeo pripreme za Ju-Es open, a stigao je i Marko Paniki, kondicioni trener drugog tenisera sveta. 

Foto: Tanjug/AP

Klaudio Cimalja, fizioterapeut Novaka Đokovića

 

Cimalja je profesor na akademiji za osteopatiju u Torinu i fizioterapeut, autor je knjige "Sportska masaža i komplementarne tehnike". On je nedavni italijanski medijima priznao da mu je jedna od najvećih obaveza u karijeri dugoj 30 godina rad sa Novakom Đokovićem, jer je supersportista kome na telu zavidi ceo svet. Istakao je da je potreban izuzetno precizan i zahtevan rad, kako bi Nole uvek bio maksimalno fizičli spreman. Znamo da Nole vole perfekcionizan, pa ti zahteva i od ljudi koji su u njegovom timu. 

Foto: printscreen

Klaudio Cimalja, fizioterapeut Novaka Đokovića

 

Italijan je sportski fizioterapeut, osteopata i bivši sportista". Školovao se za fizioterapeuta u Torinu, a kasnije za osteopatu u Francuskoj. Od 2014. godine je sarađivao sa Milošem Raonic"em, kojeg je pratio na najvažnijim turnirima. Uz kanadskog tenisera bio je i tokom Vimbldona 2016. godine, kada stigao do finala. Sarađivao je i sa Teniskom akademijom Pjati u osteopatskoj evaluaciji profesionalnih sportista, među kojima je bio i Janik Siner. Pre saradnje sa najboljim teniserom sveta ikada bio je angažman imao u timu mladog američkog tenisera Brendona Nakašime.  

Povređen osvojio Australijan open

 

Novak Đoković je Australijan open osvojio povređen. Imao je rascep mišića zadnje ložu leve noge u dužini od čak tri centimetra. Povredio se još na turniru u Adelejdu, koji je osvojio uoči AO, mučio se prve nedelje u Melburnu, nije uopšte trenirao u slobodnim danima između mečeva, što mu je omogućilo da izdrži do kraja i opet osvoji trofej. Neprekidno je bio pod lekovima, na masažama i terapijama, a onda je u Melburn doveo i čuvenu  Marijanu Kovačević. Uz njenu, kao i pomoć Klaudia Cimalja i doktora Stivena  Sasinisa Šašjana, kiropraktičara  primenjene kineziologije, Nole je stisnuo zube, izdržao i osvojio novi slem, rekorder sa 23 postao je posle pobede na Rolan Garosu.

Foto: Reuters

Klaudio Cimalja, fizioterapeut Novaka Đokovića

 

Holistički pristup u lečenju

 

Rad na korektivnim, adaptivnim i preventivnim terapijama, naveo je Cimalju da razvije integrisani projekat o dinamici pokreta. Učestvovao je na seminaru pod nazivom "Univerzitet i sport: napredak u prevenciji i lečenju sportskih povreda". Italijan je stručnjak za osteopatiju, što je posebna zdravstvena grana, dijagnostički i terapeutski postupak, koji se primenjuje sa svrhom da omogući lečenje osteo-mišićnih oštećenja. Ima holistički pristup u lečenju i primenu specijalnih tehnika manuelne medicine, a cilj je da dovede telo u stanje dubokog mira, kako bi se samo izlečilo.

Foto: Tanjug/AP

Klaudio Cimalja, fizioterapeut Novaka Đokovića

 

Osteopatija podrazumeva rešavanje problema sa kičmom, zglobovima, ramenom, kukom, kolenom... Njome se oslobađaju priklješteni živci, pa tako dolazi do poboljšanja cirkulacije i ponovnog uspostavljanja ravnoteže u organizmu. Filozofija osteopatske medicine jeste traženje uzroka neke disfunkcije i bolesti i edukacija pacijenata o značaju vežbi, pešačenja i zdrave ishrane. Deluje putem ručne metode kojom se utvrđuje izvor problema u telu, a koji mogu uzrokovati bol, slabu cirkulaciju, otežanu pokretljivost... Znamo da je Nole pre nekoliko godina problem sa laktom pokušavao da reši na alternativni način pre nego što se odlučio da ode na operaciju, pa je holistički pristup potpuno je u skladu sa Đokovićevim uverenjima. Italijan je u Novakovom tim u i pred poslednji grend slem u sezoni, pa je jasni da je saradnja uspešna.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija