• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

20.10.2024

07:00

Rafa i Nole, hvala vam! Najveće rivalstvo odlazi u večnost (VIDEO)

EPAIMAGES

Tenis

Rafa i Nole, hvala vam! Najveće rivalstvo odlazi u večnost (VIDEO)

Podeli vest

Španski i srpski teniser bili su rivali 61 put, a najveći meč odigran je 2012. godine u finalu Australijan opena!

Tenis nikada više neće biti isti, a šta smo sinoć izgubili postaće jasno tek u godinama koje dolaze. Prevremeni odlazak Rafaela Nadala u penziju prekinuo je istorijsko rivalstvo njega i Novaka Đokovića, koje je, da je bilo sreće, trebalo da traje još koju godinu. Nažalost, od toga neće biti ništa, a najviše su za to krive brojne povrede koje su sprečile Španca da se na terenu zadrži duže. 

Novak Đoković i Rafael Nadal su se sastali čak 61 put, a srpski teniser ima tri pobede više - 32, naspram Rafinih 29. Očekivano, najviše pobeda Španac je sakupio na Rolan Garosu gde je godinama mučio Novaka Đokovića. Sa druge strane, srpski teniser dominirao je na travi i betonu, poslednjih godina umeo je da savlada ljutog rivala na šljaci.

Poslednji takmičarski meč odigran je u drugom kolu Olimpijskih igara, ali Rafael Nadal već tada nije bio dostojan rival najvećem teniseru svih vremena. Srpski as je počistio Španca na njegovom  omiljenom stadionu - "Filip Šatrije", dok je jučerašnji meč iz Rijada imao egzibicionu notu. 

Rafael i Novak 28 puta su se sastali u finalnim mečevima, a i tu Đoković ima bolji skor - 15 pobeda. Nadal je bio bolji na grend slemovima 11-7 i u grend slem finalima 5-4. Učinak na Rolan Garosu je 10-2 za Nadala, ma Ju Es Openu 2-1 za Nadala, na Vimbldonu 2-0 za Đokovića i na Australijan Openu 2-1 za Đokovića.

U moru velikih mečeva teško je izdvojiti onaj najveći. Pamti se polufinale Vimbldona iz 2018. godine, polufinale Rolan Garosa iz 2013. godine, polufinale Mastersa u Madridu 2009. godine, ali posebno mestu u srcima navijača ima najduže grend slem finale ikada odigrano! 

Bilo je to, sada već davne - 2012. godine u Melburnu! Meč odigran 29. januara trajao je pet sati i 53 minuta, čime je oboren rekord star pune 24 godine. Pobedu je, kao apsolutni kralj Australijan opena, odneo Novak Đoković pošto je nakon preokreta uspeo da sruši svog najvećeg rivala. 

Đoković i Nadal bili su prvi i drugi nosilac na turniru. Španac je bolje otvorio meč dobivši prvi set sa 7:5. Uzvratio je Novak i u roku od sat i po vremena došao do preokreta i vođstva od 2:1. Ipak, bio je to samo početak velike borbe.

Četvrti set je posle taj-brejka dobio Rafael Nadal, a peti je pripao Novaku rezultatom 7:5. Na epsku tenisu borbu ni nebo nije ostalo imuno, a meč je zbog pljuska prekinut na 15 minuta nakon čega je krov na "Rod Lejver Areni" zatvoren. 

Koliko je Rafael Nadal mučio Novaka Đokovića u prvom setu dovoljno govori činjenica da je srpski teniser u prvom setu dva puta lomio reket... 

Šansu da gledamo Novaka imaćemo, nadamo se - još dugo, ali tenis nikada više neće biti isti. Rafole klasici otišli su u večnost! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija