• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dudvarski

27.06.2023

12:14

ZA BEOGRAD SE VODILO NAJVIŠE BITAKA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Saznajte kako je baš vrabac postao simbol prestonice Srba!

screenshot

Beograd

ZA BEOGRAD SE VODILO NAJVIŠE BITAKA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Saznajte kako je baš vrabac postao simbol prestonice Srba!

Podeli vest

U čitavoj istoriji čovečanstva, Beograd je ubedljivi rekorder po broju ratova koji su se vodili za jedan grad!

Ne Carigrad, ne Rim, ne Jerusalim, ne Pariz ni London, ne Moskva niti bilo koje drugo naseljeno mesto na čitavoj planeti zemlji nego baš - Beograd. 

Foto: Vikipedija

Bitka za Beograd

Enciklopedija Britanika navodi da je Beograd kroz svoju istoriju do temelja rušen 44 puta, da je za njega vođeno 115 bitaka u kojima je poginulo preko 6 miliona ljudi. 

U jednoj od tih bitaka u leto 1456. godine pod vođstvom sultana Mehmeda 2. Osvajača, turska vojska od preko 100.000 vojnika počela je da nadire kroz Ugarsku i sa Dunava prilazi Beogradu unoseći jezu među stanovnike. 

Foto: Vikipedija

Odbrana Beograda

Nakon žestokog juriša na grad, daleko malobrojnija hrišćanska vojska, koju je predvodio Sibinjanin Janko, neočekivano je uspela da odbije napad a poraženi sultan već sutradan povlači svoju vojsku ostavljajući na bojnom polju mnogo mrtvih. 

Foto: Vikipedija

Sibinjanin Janko - Janoš Hunjadi

O ovom uspehu i herojstvu se dugo pričalo širom Evrope pa je papa Kalist 3. u čast te pobede naredio da od tada svakog dana, tačno u podne, na svim rimokatoličkim crkvama na svetu zvone zvona i da se vernici mole za branioce Beograda.

Budući da je nekoliko godina kasnije umro, a da za života nije povukao ovu naredbu, legenda kaže da sve do danas i posle 566 godina, u čast ove bitke za Beograd, tačno u podne i dalje na svim rimokatoličkim crkvama na svetu (osim u Americi koja tada još nije otkrivena) zvona moraju da zvone.

Foto: Vikipedija

Tri strele su probole vrabca

Kolika je bila silina bitke govori i podatak da je među ljudskim telima pronađen i jedan vrabac pogođen sa tri strele. Vrabac, koji je možda spasio tri života, tako je postao simbol Beograda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set