• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

18.09.2023

09:51

Deca do 19 godina će dobiti dodatnih 6.000 dinara! Evo za šta su namenjene!

Shutterstock

Beograd

Deca do 19 godina će dobiti dodatnih 6.000 dinara! Evo za šta su namenjene!

Podeli vest

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović rekla je danas da je aktuelnoj gradskoj vlasti želja da se vrati ugled i dostojanstvo koje su vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori nekada imali i dodala da je od početka mandata najvažnije unapređenje obrazovnog sistema.

Na pitanje kad i kako će plate vaspitača u Beogradu biti 100.000 dinara, Vidović je za Politiku podsetila da će na republičkom nivou svim prosvetnim radnicima plate biti uvećene za 5,5 odsto ovog meseca i da je na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda rebalansom budžeta predviđeno da se osnovica zarade u predškolskim ustanovama u Beogradu poveća za 16 odsto.

- Do sada je je uvećena za šest, a biće i za dodatnih 10 odsto. Predsednik republike ja najavio da će osnovica plata u prosveti od januara biti za još 10 odsto veća. Nakon toga zarade vaspitača sa sedmim stepenom stručne spreme u prestoničkim vrtićima iznosiće više od 100.000 dinara - rekla je Vidović.

Podsetila je i da je zaposlenima u beogradskim predškolskim ustanovama u martu isplaćena solidarna pomoć po 25.000 dinara i dodala da postoji namera da se taj iznos uveća na 40.000 dinara.

- To je pokazatelj odgovorne politike i gradske i republičke vlasti u odnosu prema ljudima koji rade sa najmađima - navela je ona.

Na pitanje koje su ključne promene u sistemu obrazovanja i dečje zaštite u prestonici u poslednjih godinu i po dana, Vidović je navela da je kupovinom udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce grad Beograd uradio ono što je dobro za svaku porodicu koja ima školarce.

Foto: Shutterstock

 

Vaučeri za roditelje

Dodala je da je za sledeću godinu gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio mogućnost da roditelji dobiju vaučere u iznosu cene kompleta udžbenika i da ukoliko nemaju potrebe za novim knjigama potroše taj novac na nešto što im je potrebnije.

- Odluka još uvek nije doneta, a namera je da se unapredi i bude u najboljem interesu sugrađana - rekla je ona.

Vidović je navela da će se ponovo dodeljivati vaučeri koji su uvedeni prošle godine u iznosu od 6.000 dinara za sportsku opremu, koji će moći da se iskoriste i za kupovinu materijala za edukaciju i igru, a dobiće ih deca do 19 godina i svi zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

- Prvi put ove godine za oko 9.000 zaposlenih u predškolstvu u svim opštinama obezbeđeni su preventivni zdravstveni sistematski pregledi o trošku grada. Besplatan je engleski za sve predškolce - ukazala je ona.

Na pitanje koliko ima novih i renoviranih vrtića i škola, a gde nedostaju, Vidović je navela da je ove godine otvoren novi vrtić na Bežanijskoj kosi sa 270 mesta, a da je vrtić "Kraljica Marija" na Savskom vencu prošle godine kompletno obnovljen.

Dodala je vrtići nedostaju, između ostalog, u Sremčici i Paliluli.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set