• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.R.

05.10.2022

20:00

KRAGUJEVAC REKAO ZBOGOM PEPELU I DIMU! Prva faza modernizacije sistema daljinskog grejanja USPEŠNO ZAVRŠENA

N.R.

EKOLOGIČNO

KRAGUJEVAC REKAO ZBOGOM PEPELU I DIMU! Prva faza modernizacije sistema daljinskog grejanja USPEŠNO ZAVRŠENA

Podeli vest

Grad Кragujevac u novu grejnu sezonu ulazi sa kotlovima na gas. Da je novo postrojenje spremno uverila se i ministarka zaštite i unapređenja životne sredine Irena Vujović koja je sa gradonačelnikom Кragujevca Nikolom Dašićem obišla pogone Energetike

- Sve instalacije urađene su u skladu sa svetskim standardima i možemo da pariramo bilo kom evropskom gradu ili toplani, istakla je Irena Vujović i dodala da je za građane Кragujevca najvažnije da više neće biti aerozagađenja.

- Sumpor dioksid i azot su potpuno eliminisani u vazduhu. Neće više biti ni pepela. Sledeća faza  projekta je sanacija i zatvaranje deponije pepela koji će u skladu sa prinicipima cirkularne ekonomije biti iskorišćen kao građevinski materijal. Građani Кragujevca će dobiti 15 kilometara lokalnih ulica i puteva. Mi pratimo politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića, sve ono što obećamo građanima moramo i da ispunimo. Prošle godine smo predsednica Vlade Ana Brnabić i ja bile ovde 27. oktobra i rekle smo da će do sledeće grejne sezone ovaj projekat biti završen, podsetila je Irena Vujović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da je obećanje građanima ispunjeno, i da je vrednost radova 15 miliona evra, dok će za sanaciju pepelišta biti uloženo još 3,6 miliona evra.

- Zahvaljujući ovom projektu Кragujevac se posle šest decenija oslobađa jednog velikog zagađivača. Кonačno smo novim generacijama omogućili da udišu zdrav vazduh i to je najvažnije, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić. Grad Кragujevac je u rešavanju tog problema naišao na podršku cele države.

Foto: N.R.

 

Počev od predsednika Aleksandra Vučića, koji je shvatio koliko nama znači ovaj projekat, koji nije jeftin, pa do Ministarstva zaštite i unapređenja životne sredine. Zahvaljujući profesionalizmu Irene Vujović i njenih saradnika i danonoćnom radu uspeli smo sve da završimo na vreme, kaže Dašić.

Čistiji i pouzdaniji sistem daljinskog grejanja, sa kotlovima na gas najpoznatijeg svetskog
proizvođača smanjiće aerozagađenje za 70 posto. Čitav projekat rađen je preko EBRD,  i svi najveći standardi u svetu moraju da budu ispoštovani. Grad Кragujevac i resorno ministarstvo uspeli da u
kratkom roku iznesu čitavu priču.

Prema rečima Andreje Ilića direktora Energetike ovo nije iskorak, nego skok u topliji, ekološki čistiji, lepši i zdraviji Кragujevac.

- Na ovaj način, ne samo da ćemo unaprediti životnu sredinu, nego ćemo građanima Кragujevca pružiti mnogo kvalitetnije i bolje grejanje. Instalirano je pet novih kotlova na gas, završen je remont svih kotlarnica, kao i rekonstrukcija delova distributivne mreže. Grejna sezona za 22.000 korisnika počinje 15. oktobra, a ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju Energetika je spremna da počne sa grejanjem odmah, rekao je Ilić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Iva

pre 1 godinu

Kragujevac je grad buducnosti, grad i koji se najvise ulaze. Sada je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji se resio dima i pepela zahvaljujuci gradonacelniku Nikoli Dasicu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set