• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

31.07.2020

09:39

I KIKINDA IMA MORE! Plava banja nastala je od glinokopa, ali za Banaćane je sada pravi spas od tropskih vrućina!

Vesti

I KIKINDA IMA MORE! Plava banja nastala je od glinokopa, ali za Banaćane je sada pravi spas od tropskih vrućina!

Podeli vest

Kikinda nema reku, ali ima Plavu banju, jedno od nekada najpopularnijih kupališta u Sevrenobanatskom okrugu gde je spas od vrelih dana u doba korone pronašlo stotinak građana

Mnogi Kikinđani ove godine propustiće odlazak na more, ali to ne znači da je opuštanje uz vodu u gradu bez reke potpuno otkazano. Gradski i i bazen u Banatskom Velikom Selu koji ne rade od 15. jula nisu jedina mesta na kojima Banaćani traže rashlađenje. Još niko ne zna kakva će situacija s koronavirusom biti do jeseni, ali je jasno da neće biti previše opuštanja. Ipak, uz maksimalnu pažnju i poštovanje mera, Kikinđani su sebi dozvolili da se opuste i okupaju se. 

Iako odavno nema izgled od pre 18 godina, nekadašnji glinokop kompanije "Toza Marković" ponovo je postao mesto za uživanje mnogobrojnim Kikinđanima.

"Kikindsko more" kako u šali nazivaju Plavu banju nekada je bilo najposećenije kupalište, nadaleko poznato i van granica Srbije najviše po izuzetno dobro uređenoj infrastrukturi gde su se organizovali brojni koncerti i moto susreti. Posetiocima su u ponudi bili tobogani i pedaline, mokri čvorovi i tuševi. Danas ovo kupalište nije ni nalik onom starom, sve je devastirano i uništeno zahvaljujući huliganskim ponašanjem pojedinaca.

Foto: V. N.

Sada se vodi kao divlje kupalište, a nadležni iz „Toze Markovič" odustali su od novih ulaganja usled konstantnog višegodišnjeg urušavanja inventara. Ipak, to ne smeta Kikinđanima da se opuste i odmore u prirodi, jer kako kažu, trenutno i nemaju gde drugde. 

- Kao prelazno rešenje, dobro je. Lepo nam je. Držimo distancu i pridržavamo se svih mera zaštite od virusa korona. Može da se uživa i bez bazena - kaže Dragan Bogdanović.

Zbog slatinastog zemljišta na dnu, voda kikindskog kupališta podseća na morsku, pa je otud i dobila naziv Plava banja. Njen specifični sastav najviše prija starijim građanima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set