• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

29.10.2020

15:10

(FOTO) UŽICE SE SEĆA SLAVNIH RATNIKA: U porti crkve Svetog Đorđa poklonili se njima u čast

Vesti

(FOTO) UŽICE SE SEĆA SLAVNIH RATNIKA: U porti crkve Svetog Đorđa poklonili se njima u čast

Podeli vest

Jedan od značajnih dana u istoriji Užica je 29. oktobar, kada je pre 102 godine, ovaj grad oslobođen u Prvom svetskom ratu

Tim povodom su predstavnici grada i Udruženja potomaka ratnika major Kosta Todorović položili vence u porti crkve Svetog Đorđa, gde su pored ulaznih vrata na mermernim pločama ispisana 279 imena poginulih u Prvom svetskom ratu. Sveštenici SPC su održali opelo.

Milka Pilčević, predsednica Udruženja rekla je da se 2008. godine svake godine podseća
na 29. oktobara, na slavne pretke..

- Pre 102 godine u Užice je ušao konjički divizion timočke divizije, koji je bio u sastavu srpske armije kojom je komandovao proslaveljeni vojvoda Stepa Stepanović. Timočane su sa oduševljenjem dočekali i pozdravili Užičani na čelu sa predsednikom opštine Dobrosavom Jevremovićem. A na visokom ukrašenom transparentu pisalo je:“Našim hrabrim oslobodiocima, zahvalno Užice“ – podsetila je Milka Pilčević.

Foto: Z.G.

 

Ona kaže da nije bilo nijedne značajnije bitke u Prvom i Drugom balkanskom ratu i u Prvom svetskom ratu u kojima nisu učestvovali ratnici iz Užica i užičkog kraja...

- Nema skoro bojišta na kome ratnici užičkog kraja nisu ostavili svoje kosti: Kumanovo, Bakrasno guvno, Bregalnica, Bitolj, Cer, Gučevo, Mačkov kamen, Kolubara, u odbrani Beograda, na albanskoj golgoti, umirali su na Krfu, na ostrvu Vid, sahranjivani u „Plavoj grobnici“ Jonskog mora... Ginuli su na Solunskom frontu, na vrhovima Kajmakčalana...

Njihove kosti leže u srpskim grobljima u Tunisu, Alžiru, na Zejtinluku u Solunu...Umirali su u zarobljeničkim logorima Austro-ugarske – podsetila je Miljka Pilčević i dodala da je u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918. godine, iz Užica i užičkog kraja poginulo 16.113 ratnika, od kojih iz Užica i Sevojna 2.871 ratnik.

On je navela da nije ovo sama tragedija, već da je od raznih epidemija u to vreme, najviše tifusa, umrlo oko 10.000 ljudi, žena i dece, dok je okupator u logore Austro-Ugarske internirao 1.157 lica, muškaraca, žene i dece do 14 godina starosti.

Foto: Z.G.

 

- Spomen ploče sa imenima poginulih ratnika, kao što su ove na crkvi Svetog Đorđa, postoje i u holu Užičke gimnazije, na crkvama u Karanu i Sevojnu, na školskim zgradama... Uradio ih je srpski slikar i vajar Mihailo Milovanović, koji je bio ratni slikar u Prvom svetskom ratu – rekla je Pilčevićka.

Ona je podsetila na sve značajnije ličnosti koji su stradali u toku ovog rata, kao i to da je 60 ratnika bilo nosioca Karađorđeve zvezde.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set