• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

10.11.2020

17:03

(FOTO) ZBOG NJEGA SRBI NAJBOLJE LUPAJU: Na jugu Srbije niko ne radi ono što Milan radi,  svoj proizvod OBAVEZNO PRVI PROBA!

Vesti

(FOTO) ZBOG NJEGA SRBI NAJBOLJE LUPAJU: Na jugu Srbije niko ne radi ono što Milan radi, svoj proizvod OBAVEZNO PRVI PROBA!

Podeli vest

Milan Stojanović Tarabuče iz Crnog Luga kod Vranja jedini na jugu Srbije pravi bubnjeve od uštavljene kože

U vreme kada je Stojanović počeo da se bavi ovim poslom bili su u modi samo bubnjevi koji su se pravili od teleće, jareće, ovčje i kozje kože. Mušterije su kasnije počele da traže da im napravi bubnjeve od japanske plastike koji su bili otporni na vlagu i mnogo lakši za nošenje.

- Muzičari koji su u orkestru nosili i svirali bubanj napravljen od teleće kože bili su na velikim mukama jer im je od težine vremenom stradala kičma.

Foto: S.T.

 

Brinuli su i da im instrument ne pokvasi kiša ili da ga, ne daj Bože, pićem polije neki pijani gost, onda od svirke ne bi bilo ništa. Uprkos povećanoj potražnji bubnjeva od veštačkog materijala i dalje stižu porudžbine sa molbom da im ovaj instrument napravim od životinjske kože.

Tako Albanci iz Preševa i okoline uvek traže da im napravim tapane od kozje kože. Od ovog materijala pravim i tarabuk po koji dolaze kupci iz Srbije, Makedonije i ostalih zemalja u okruženju - priča Stojanović. Stojanović kozju kožu za pravljenje ova dva instrumenta nabavlja iz sela Malošište u Nišu i izuzetno je zadovoljan njenim kvalitetom.

- Glavna tajna u ovom poslu je postavljanje kože na instrumentu koji će dati adekvatne tonove.

Foto: S.T.

 

To radim po šablonu koji sam pravim od orahovine. Kada kožu postavim na instrument, obavezno odsviram na njemu taktove neke poznate melodije. Učio sam da sviram od Roma u Pavlovcu, sa kojim ja provodim dosta vremena - dodaje Stojanović.

Foto: S.T.

 

Radeći ovaj posao, uradio je bubanj ili goč, za orkestre koji su osvajali projna priznanja i trofeje u Guči. Kako kaže, bubnjeve će raditi dok god bude mogao, jer smatra da pleh muzika, nikad neće izaći iz mode.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!
Politika

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja boravio je danas u Severnoj Mitrovici, gde je posetio novootvoreni lokal Misini, a na pitanje zašto ranije nije dolazio, odgovorio je da "nema više Radoičića i da je sada bezbedno", prenosi Kossev.

02.10.2024

19:50

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set