• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

15.10.2021

09:45

DOBRA VEST ZA SRBIJU! “Škoda” dolazi u Kragujevac Česi će u Šumadiji PRAVITI MOTORE I TRAMVAJE

informer.rs

Vesti

DOBRA VEST ZA SRBIJU! “Škoda” dolazi u Kragujevac Česi će u Šumadiji PRAVITI MOTORE I TRAMVAJE

Podeli vest

Do kraja godine očekuje se dolazak Škode u Кragujevac. Кompanija “Škoda” počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u blizini grada, a u planu je proizvodnja trakcionih motora I inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope

Ovu veliku vest za Srbiju, Šumadiju i Кragujevac je poslao iz Dubaija gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

-Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Кragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima – istakao je Nikola Dašić, koji se trenutno nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai” u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

Foto: K.R.

 

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila. Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

- Dolazak češkog proizvođača samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu. Tu se ne staje. Prethodna dva dana na prestižnoj svetskoj izložbi EXPO 2020, koja se održava u Dubaiju, razgovarali smo sa mnogobrojnim potencijalnim investitorima iz celog sveta i uspeli da prezentujemo potencijale našeg grada i Šumadije.

Foto: K.R.

 

Razgovarali smo i da se u okviru tematske nedelje koja je posvećena industriji I edukaciji, od 13.12.2021. godine na EXPO predstavi grad Кragujevac, ali I zainteresovani privrednici, a u tom smislu podršku smo dobili od direktora Biznis programa Srbije EXPO i šefa kancelarije PКS u Dubaiju, Marka Selakovića, zaključio je gradonačelnik Кragujevca Nikola Dašić.

-Oduševljeni smo uspostavljanjem saradnje sa kompanijom “Škoda Transportation”, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila. Imati Škodu u MIND Parku – najvećem centru za železničku industriju na Balkanu i zajedničku proizvodnja šinskih vozila, predstavljaju najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije – rekao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač MAJND grupe.

Zdenek Majer, potpredsednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe je kaže da je firma “dugo smo veoma uspešna u sklapanju novih ugovora na Balkanu”.

Foto: K.R.

 

- I sada učestvujemo na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse. Visoko cenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila  grupe MIND, koji može da nam obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvioz i region.

Pored povećanja proizvodnje kapacitet Škoda Transportation Group direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila kaže Majer. Inače, proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set