• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

10.11.2021

14:07

BUNTOVNICE OSVOJILE "ŠKEMBE FEST"! Stvarni pobednik bio je glavni kuvar "Penzionera" , dok je svu pažnju PREOTELA OVA ŽENSKA DRUŽINA/FOTO/

V.N.

Vesti

BUNTOVNICE OSVOJILE "ŠKEMBE FEST"! Stvarni pobednik bio je glavni kuvar "Penzionera" , dok je svu pažnju PREOTELA OVA ŽENSKA DRUŽINA/FOTO/

Podeli vest

Rudolf Pavli, glavni kuvar ekipe „Penzioneri“, pobednik je drugog „Škembe festa“ u Kikindi, ali su svu pažnju takmičenja pokupile „Buntovnice“, jedina ženska družina predvođena Natašom Bjeljac koja je čak iz Firence došla da izdominira u svakom pogledu.

I zakleti protivnici škembića, koji ih nikada nisu stavili u usta, probali su na Starom jezeru ukusno, takozvano bećarsko jelo koje se pripremalo u kotliću. Kikindski Steva Karapandža, pokazao je zavidno umeće u kuvanju škembe čorbe na tradicionalan način i prema odluci tročlanog žirijia osvojio prvo mesto. Iako još uvek u radnoj snazi sa 59 godina, Rudi je najmlađi član ekipe koja se sastoji se od desetak penzionera, pa otud i naziv „Penzioneri“.

Foto: V.N.

 

 

- Moja pobednička tajna je u tome da su škembići dobri, a to znači da su od govečeta, a ne od juneta. Stavi se dosta crnog luka i začina. Kao što vidite, nema tu mnogo filozofije. U zavisnosti koliko su škembići stari, kuvaju se u proseku oko tri sata. Kuvam i rublju čorbu, ali škembići nisu toliko zastupljeni u kuhinji, pa mi je veći izazov i draž da pripremim ovo specifično jelo-kaže Rudi, jedan od retkih muškaraca koji nisu profesionalni kuvari, a slobodno vreme rado provodi kraj šporeta.

- Moja supruga uživa, jer volim da kuvam-tvrdi pobednik takmičenja. Istina je da su najpoznatiji kuvari muškog roda, ali ima nešto i u marketingu. Rudi je, ipak, bio u drugom planu na „Škembe festu“, jer su ga zasenile „Ragazze ribelle“ ili na srpskom „Buntovnice“, jedinstvenim stajlingom sa narandžasto-ljubičastim perjem u kosi i škembićima na italijanski način. Za to je bila zaslužna Nataša Bjeljac, Kikinđanka koja već 30 godina živi i radi u Firenci. Tradicija je pobedila, pa „srpski škembići“ nisu dozvolili mešavinu novih i drugačijih ukusa.

Foto: V.N.

 

-Živela sam dugo godina u Italiji, a tamo su škembići tradicionalno jelo. Kada ih je moja drugarica probala kod mene na večeri, sugerisala je da se prijavimo za takmičenje. I kuvarskim umećem i stajlingom potrudile smo se da budemo drugačije. Znam da nećemo pobediti, sigurna sam, jer škembiće pravim na tradicionalni firentinski način, malo je drugačije. Gušće je i stavljaju se drugi začini, nije čorbasto jelo- rekla je na početku takmičenja predvodnica „Buntovnica“.

Iako je Rudi pobedio, „Ragazze ribelle“ pobrale sve simpatije i sigurno učinile da škembiće zavole i oni koji ranije nisu mogli ni da ih pomirišu. One su glavni cilj postigle, sa ili bez nagrade, a zna se da o ukusima ne vredi raspravljati.

Foto: V.N.

 
Da preraste u tradiciju

Veliki je broj onih koji škembiće obožavaju, ali ne znaju da ih kuvaju. Upravo je ta činjenica podstakla organizatora takmičenja, Milorada Šibula, da pokrene prvi „Škembe fest“ prošle godine.

- Prošle godine počeli smo stidljivo, zbog epidemijske situacije, bilo je 6 ekipa, a sada ih ima 11. Došli su takmičari iz Kikinde, Banatske Topole, Nakova, Novih Kozaraca i Zrenjanina. Očekujemo da ovo preraste u tradicionalno takmičenje i jednu lepu gastro manifestaciju i druženje.

Foto: V.N.

 

Na ideju da organizujem „Škembe fest“ došao sam jednostavno, jer volim da ih jedem, a ne znam da kuvam. Činjenica je da svi znaju da kuvaju riblju čorbu, paprikaš ili gulaš, a škembići su malo specifično jelo. Takmičenje je naišlo je na dobar odziv, rado je prihvaćeno-kaže Šibul.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set