• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

21.12.2021

14:12

U PORODICI TRIFUNOVIĆ SVI SU ZAPOSLENI! Uz kvalitetnu jagnjad, postali su majstori za homljski med, EVO ZAŠTO (VIDEO)

V.J.

Vesti

U PORODICI TRIFUNOVIĆ SVI SU ZAPOSLENI! Uz kvalitetnu jagnjad, postali su majstori za homljski med, EVO ZAŠTO (VIDEO)

Podeli vest

Domaćinstvo Davora i Marine Trifunović iz sela Crnajka u majdanpečkoj Opštini, pravi je primer kako uz dosta rada i truda živi jedna poljoprivredna porodica u ovom delu Srbije

Malo je mladih ljudi koji su se ovde zadržali i odlučili da im upravo ova delatnost odredi život, pa je to razlog više što za njih kažu, da su pravi reprezenti svoje Opštine u svakom pogledu.

O lepo uređenom gazdistvu koje se pre par godina opredelilo za bavljenje ovčarstvom i pčelarstvom, danas brine ovo dvoje mladih ljudi.

Davor je zaposlen i u Kineskoj Kompaniji Zi Đin, pa s pravom ističe da bi jako teško bilo uskladiti sve obaveze, da mu supruga Marina ne predstavlja najveći oslonac u životu. Ona mu je kako kaže, desna ruka bez koje ne bi postigli ovo što imaju danas.

Foto: V.J.

 

,, Rođeni brat i brat od ujaka koji su u inostranstvu finansijski su nam pomogli pre dve godine da se upustimo u ovaj posao koji iziskuje dosta rizika. Međutim, kada imaš želju i volju da nešto ostvariš , onda ti ni odricanje ni preveliki trud i rad ne padaju teško. Supruga mi je od velike pomoći, jer za nju nema ženskog i muškog posla. Razume se u sve i tu je u svakoj prilici kad god sam ja odsutan.

Krenuli smo sa deset ovaca i to isključivo francuskom rasom Il de Frans, koja se ubraja među najbolje i glavne rase za proizvodnju mesa. Danas imamo 70 ovaca i sedam jagnjadi . S obzirom na to da je upravo ovo vreme za jagnjenje, narednih meseci će ih biti još više.

Ova rasa je najtraženija, jer je kvalitet mesa u pitanju , tako da se mi ne bavimo mužom i pravljenjem mlečnih proizvoda. Za sada ne možemo da se požalimo, uvek smo našu jagnjad jako dobro prodavali, pa tako očekujemo da bude i ove godine, za Informer kaže, Davor Trufunović i napominje da su i od Opštine Majdanpek i drževe pre dve godine dobili pomoć u vidu subvencija, što im je bio dodatni stimulans i podstrek za dalji rad.

Foto: V.J.

 

Život na selu svakao nije lak . A da bi se sve isplatilo uz dosta truda i rada neophodna je i dobra organizacija uz učešće svih ukućana, koje Trifunovićima ne izostaje. Marina je tu stub svega i njoj je najnapornije da bi svakodnevne obaveze domaćice i obaveze oko namirivanja stoke uskladila kako bi sve funkcionisalo. Urkos svemu, ona se ne žali.

,, Trudim se da sve organizujem i postavim na svoje mesto i supruga odmenim kad god je moguće kada je na poslu. Oko ovaca šta god je potrebno ništa mi nije strano ali i oko ostale stoke, jer imamo i krave oko kojih je takođe potrebna briga. Deca idu u školu, valja ih iskontrolisati oko domaćih zadataka i ostalih obaveza.

Naravno, u svemu mi u kući pomaže svekrva Živka, a kada nemaju mnogo obaveza oko škole u pomoć priteknu i naše tri ćerkice , Natalija, Nikolina a ponešto se nađe i za najmlađu šestogodišnju Petru. Tako da za sada sve ide u najboljem redu, svi smo nekako uposleni i ne libimo se posla, ističe Marina.

Foto: V.J.

 

Inače, ovo domaćinstvo pored ovčarstva ne zapostavlja ni ne tako male obveze i poslove oko pčela. Trenutno imaju 150 košnica i u kući kompetnu neophodnu opremu za bavljenje pčelarstvom i tehnološku obradu meda.

Kako kažu, kada je dobra godina može se proizvesti i do tri tone najkvalitetnijeg pčelinjeg proizvoda, livadskog i bagremovog meda uglavnom, jer su najkvalitetniji i najviše na ceni. Pored toga što med prodaju u našoj zemlji, Trufunovići ga najviše isporučuju i na Austrijisko tržište.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set