• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.01.2022

09:32

PRVI PUT U SRBIJI! U Novom Sadu eksplozija svetlosti Tesli u čast!

Tanjug

Vesti

PRVI PUT U SRBIJI! U Novom Sadu eksplozija svetlosti Tesli u čast!

Podeli vest

Na Dočeku u Novom Sadu, u okviru Tesline svetlosne galerije, prvi put su u Srbiji predstavljene neke od evropskih svetlosnih instalacija


Umetničke radove uz više od 100 rasvetnih uređaja postavljenih konceptualno duž mosta Duga i više od 30 lasera na Beogradskoj kapiji, video je veliki broj Novosađana i onih koji su Novi Sad posetili u novogodišnjoj noći.

Najpre je kod mosta Duga, simbolično u 20.22 sati, premijerno izveden deo predstave "Tesla izumetnik", u režiji Nebojše Bradića i izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta.

Publika je bila uključuna i u povorci je prešla na drugu stranu mosta vođena Teslom, kojeg glumi Marko Marković.


Kroz dizajn svetla i videa multimedijalnog umetnika dr Petka Tančeva iz Bugarske, muzičku kompoziciju Miroslava Novakova i scenski pokret, čija je autorka Staša Kukić, svečano otvaranje Tesline svetlosne galerije prikazalo je različite aspekte života velikog naučnika, njegovog odnosa prema svetu, ali i načina na koji je taj svet on nepovratno promenio.
Zajedno sa evropskim umetnicima, na vizuelnom identitetu Tesline svetlosne galerije, radila je dr Milica Stojšić uz studente Scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, povezujući tako lokalnu i evropsku scenu, uz jedinstveno iskustvo za mlade, novosadske umetnike koji imaju priliku da budu deo jednog od najvećih događaja u gradu.

U nastavku Dočeka nastupili su domaći i evropski muzičari, koji su zahvaljujući svetlosnim instalacijama bili još bolji.

Nipplepeople, Ðorđe Miljenović, Kanda Kodža i Nebojša, kao i značajna imena elektro scene iz Austrije - Kruder i Dorfmajster i Elektro Guži, potom Minilinija, Noise Destruction i drugi, poveli su Novosađane i njihove goste u novu, 2022. godinu.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Bratski zagrljaj dvojice ministara! Momirović: Dragi naši prijatelji dobrodošli u Beograd i Srbiju! (VIDEO)
Politika

Bratski zagrljaj dvojice ministara! Momirović: Dragi naši prijatelji dobrodošli u Beograd i Srbiju! (VIDEO)

Danas je u sklopu doceka kineske državne delegacije na beogradskom aerodromu koju čine ministri i predstavnici kineskih institucija, ministar trgovine Tomislav Momirovic docekao i ministra trgovine NR Kine Vang Ventaoa, sa kojim je u proteklih godinu dana održao niz sastanaka tokom procesa pregovaranja koje je dovelo do potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Kine i Srbije.

07.05.2024

16:17

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta
Politika

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

07.05.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set