• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj.S.

01.01.2022

13:21

ORGANSKO VOĆE I POVRĆE LJUBINKO POKLANJA NAJSIROMAŠNIJIMA! Radost u očima bar jednog deteta njemu je NAJVEĆA PLATA (FOTO)

LJ.S.

Vesti

ORGANSKO VOĆE I POVRĆE LJUBINKO POKLANJA NAJSIROMAŠNIJIMA! Radost u očima bar jednog deteta njemu je NAJVEĆA PLATA (FOTO)

Podeli vest

Veliko srce jednog "običnog" čoveka ovih dana zasenilo je sve ostale dobrotvore

Proizvođač organske hrane iz prokupačkog sela Gornja Rečica Ljubinko Vasiljević poklonio je 750 kilograma svojih organskih jabuka Crvenom krstu u Prokuplju, da se one podele najsiromašnijima, koji su korisnici usluga narodne kuhinje.

Tako je 75 porodica dobilo po 10 kilograma jabuka, uredno upakovanih u džakove. Čak je i to Ljubinko uradio, odnosno ubrao i spakovao poklon. Ovo nije prvi put da ovaj poljoprivrednik, koji bukvalno čitavu godinu radi na svojim njivama pokloni proizvode ovoj organizaciji. Prošli put je dao dve tone povrća i voća, krompira, crnog luka, krušaka i jabuka.

- Želim da oni koji nisu u dobroj matrijalnoj situaciji okuse zdrave plodove. Za mene, kako imam 5,5, hektara pod zasadima to nije mnogo, a nadam se da su im moji proizvodi barem malo osvežili život. I oko Božića planiram da poklonim povrće Crvenom krstu za Narodnu kuhinju- kaže Ljubinko (65) koji  je kao invalid ranije otišao u penziju.

Foto: LJ.S.

 

Kako kaže, njemu je zdrava hrana spasila život, jer je imao krize svesti, pa se vratio u Gornju Rečicu, planinsko selo ispod Jastrebca i već 15 godina proizvodi organske proizvode.

- Često tako uveče sedim i razmišljam kako je drugima koji nikada nisu okusili zdravu hranu i osetili  miris domaćih, prirodnih jabuka i ostalog voća i povrća. Onda se setim svega što sam i sam kupovao na pijacama i tada još više osetim potrebu da svoje dobro podelim sa drugima. Ima toga dosta, a moja porodica je stabilna, pa hvala Bogu, možemo i da damo drugima- kaže ovaj humani čovek.

Na svakom koraku zdravi plodovi

U njegovoj skromnoj kući u selu na svakom koraku su zdravi proizvodi. Tu su i pčele da oprašuju cvetove biljaka, a bela detelina između drveća se pokosi, ali ne iznosi sa njive, već ostaje kao đubrivo i zaštita. Za prskanje koristi samo koprivu, sodu bikarbonu i plavi kamen, a netaknuta i još uvek divlja priroda Gornje Rečice dobra su podloga za zdravu hranu.

- Jedino me sramota što moje voće i povrće ne izgleda savršeno, krupno, pa ponekad moram da objašnjavam da je to zato što se ne prska. To mi je bio i najveći problem kada sam odlučio da deo
proizvodnje dam korisnicima Narodne kuhinje. Nisam želeo da pomisle da im dajem najgore
proizvode sa kojima ne znam šta ću - priznaje Ljubinko šta ga je najviše mučilo kada je odlučio da
poklanja proizvode.

Foto: LJ.S.

 

Kaže da neće stati i da će svake godine deo svoje proizvodnje da poklanja.

- Verujem da se dobro dobrim vraća i verujem da ako dajem, moji proizvodi biće još bolji. U vreme praznika treba darivati, ali ne samo tada, već uvek kada se ima i može- mudro kazuje Ljubinko. Uz domaće rakije raznih vrsta, sokove koje pravi njegova supruga, slatko i kafu dočekuje goste.

Ispraća ih sa punim rukama i svojim proizvodima. Kod njega ne važi pravilo da muka i znoj ako se ne naplate ne vrede. Kako kaže, uvek vrede, ako ima ko da se raduje rezultatima toga rada, kao i deca čiji roditelji su korisnici Narodne kuhinje u Prokuplju, a koji su eto, pred ove praznike dobili čiste, prirodne jabuke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set