• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

25.01.2022

14:06

JOŠ ĆEMO DA SE SMRZAVAMO! Kraj zime ni na vidiku - Direktor RHMZ otkrio kakav nas MART OČEKUJE!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vesti

JOŠ ĆEMO DA SE SMRZAVAMO! Kraj zime ni na vidiku - Direktor RHMZ otkrio kakav nas MART OČEKUJE!

Podeli vest

Još jedan ledeni dan je pred nama, kada je temperatura vazduha daleko ispod nule. Već od sutra kreće blagi porast temperatura, kaže direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić

Jugoslav Nikolić je rekao da ova zima neće biti ekstremna, ni u pogledu niskih temperatura, ni u pogledu padavina.

Gostujući u Jutarnjem programu, Nikolić je rekao da se i danas u većini mesta očekuje ledeni dan sa maksimalnom temperaturom od minus 4 do plus 2 stepena.

Krajem dana i u toku noći stiže naoblačenje sa severa koje će usloviti sasvim slabe padavine sa novim snegom debljine od jednog do tri centimetra. 

Prema rečima direktora RHMZ-a, od sutra, pa do kraja meseca, kreće blagi porast temperature.

Sutra će, kaže, biti pretežno oblačno sa uslovima za padavine u jugoistočnoj Srbiji i na Homolju. Dnevne temperature kretaće se od minus 2 do 3 stepena, u Beogradu oko 3 stepena Celzijusa.

Od četvrtka se očekuje dalji porast dnevnih temperatura koje bi se kretale od 3 do 8 stepeni.

Krajem nedelje prognozira se slaba kiša koja bi pojačala otapanje preostalog snežnog pokrivača, rekao je Nikolić.

Nove snežne padavine očekuju se početkom naredne nedelje kada bi u brdsko-planinskim krajevima moglo pasti od 10 do 20 mm snega i kada bi bilo uslova za manji snežni pokravač u nižim delovima.

Prva dekada februara 

Inače, u prvoj dekadi februara imaćemo mrazne dane, kaže, Nikolić, gde će minimalne temperature biti ispod nula stepeni, ali neće biti ledenih dana. Maksimalne dnevne temperature kretaće se oko 5 stepeni.

U februaru se, kaže, očekuje da prosečne temperature budu od 4 do 6 stepeni u nižim predelima, a od minus 2 do plus dva u višim planinskim.

- To su temperature koje su za oko jedan do dva stepena više od ustaljenog višegodišnjeg proseka, tako da očekujemo februaur sa nešto višim prosekom, ali sa deficitom padavina - rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, količine padavina koje se očekuju, kretaće se od 25 do 40 mm u nižim i 60 mm u višimi predelima, što je, kako kaže, ispod proseka za ovo doba godine.

Foto: Pixabay

Mart će biti topliji

Vremenski izgledi za mart

Isto tako, očekuje se da mart bude topliji od proseka.

Istakao je da ne postoji rizik za ekstremno hladne talase i ekstremne velike količine  padavine

- Imaćemo nešto topliji mart, i količine padavine u okviru proseka, tako da ukupno uzevši ova zima će se uklopiti u neki prosek, ona je primerenija klimatskim uslovima za ovo doba godine - naveo je Nikolić.

- Kada sve saberemo i oduzmemo, očekujemo da će prosečne zimske temperature iznositi od nula do 4 stepena u nižim predelima i od minus 4 do minus dva u višim planinskim predelima - rekao je direktor RHMZ-a. 

Ova godina je, ističe, primerenija našim klimatskim uslovima, i ne očekuje ekstremne uslove.

- Srednja godišnja temperatura u poslednjih 130 godina, od 1888. godine, u Beogradu je porasla za 1,6 stepeni što je dovoljan uslov da se koncentracija vlage u atmosferi poveća za 10 procenata, a onda je to znači da su povoljni uslovi za stvaranje kumolonimbusnih oblaka i olujno-gradonosnih situacija - rekao je Nikolić.

Kada gledamo dugoročnu prognozu možemo da kažemo da nema rizika za ekstremne uslove za hladne talase i padavine, naveo je Nikolić.

- Imaćemo prosečne ili iznad prosečne temperature, ali ne očekujemo ekstreme - rekao je direktor RHMZ-a.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!
Društvo

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!

Vladimir Lučić: Kada do kraja godine startujemo u SAD, bićemo jedan od većih svetskih operatora u smislu teritorije koju pokrivamo i na vrlo realnom smo putu da srpski Telekom postane velika i uspešna globalna kompanija

16.04.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set