• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

04.02.2022

23:15

Na jezeru kod Nove Varoši snimljen NEVEROVATAN PRIZOR

rina

Vesti

Na jezeru kod Nove Varoši snimljen NEVEROVATAN PRIZOR

Podeli vest

Tokom jeseni mnoge ptice emigrirale su u toplije krajeve, kako bi proleće dočekale na toplim merdijanima.

Međutim, dva labuda izgleda da su izgubila kompas i zalutala, jer su ove nežne bele ptice u jeku zime viđene na Radoinjskom jezeru u blizini Nove Varoši. Očigledno im ne smeta ni sneg, ni led, kreću se jezerom i izazivaju znatiželjne poglede meštana, ali i čuvara Specijalnog rezervata prirode Uvac.

 

"Sredinom decembra primećeni su prvi put, radi se o dva labuda i to je zaista prava retkost da se vide u ovim krajevima naročito tokom hladnih meseci. Oni zimu provode u toplijim krajevima. Najverovatnije su zakasnili sa migracijom, odvojili se od svog jata i silom prilika ostali ovde. Radoinjsko jezero bilo im je pogodno, nadamo se da će ovde dočekati i proleće", rekao je za RINU Stevo Radovanović.

Foto: rina

Labudovi usred zime na jezeru

Sličan slučaj kada su labudovi viđeni u ovom delu Srbije zabeležen je jedino pre 15 godina, kada su snimljeni u blizini Sjenice, u Gornjoj Vapi ali nisu se duže zasržavali kao što je sad slučaj. Radoinjsko jezero je izuzetno bogato biljnim i životinjkim svetom, a na liticima koje ga okružuju gnezde se i veloghlavi supovi, zato nije ni čudo što su ga i dva bela lepotana birala za svoje mesto prebivališta tokom ove hladne zime.

 

"Ljudi dolaze da ih vide, što je potpuno razumljivo jer prizori koji se sada mogu videti na Radonjskom jezeru su zaista fenomenkani. Apelovao bih na sve koji imaju želju da ih nahrane, da to nikako ne čine sa hlebom, žitaricama ili hranom koja u sebi ima adtive. Ukoliko to konzumiraju dolazi do povrede njihovih krila zbog koje ne mogu da polete i tada su lak plen predatorima i mogu da nastradaju", kaže Radovonić.

 

Labudovi važe za najveće vodene ptice, obično su smješteni u obalama Sredozemlja, Kaspijskog mora i Južne Azije, gđe su prisutne i druge ptice selice. Bijeli labudovi pripadaju obitelji pataka, a najbliži rođaci su guska i brant. Većina pojedinaca ima bijelo perje poput ovih koji se mogu viđeti na Radoinjskom jezeru. Imaju krila raspona do čak dva metra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set