• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.Marinković

05.02.2022

12:00

POTRESNA ISPOVEST DEČAKA O TEŠKOJ PORODIČNOJ DRAMI! Mama laže tata je nikad nije udario, ONA JE NAS TUKLA!

D.M.

Vesti

POTRESNA ISPOVEST DEČAKA O TEŠKOJ PORODIČNOJ DRAMI! Mama laže tata je nikad nije udario, ONA JE NAS TUKLA!

Podeli vest

Sve se uglavnom dešavalo kada otac nije kući. Tukla me je, a kad bih počeo da plačem govorila mi je da ne smem ni suzu da pustim i da će biti još gore ako nekome kažem. Dok me je udarala svuda po telu morao sam stalno da ponavljam kako je volim da bi se ona nekako sabrala i prestala da me tuče. Kada sam to pokušao da kažem socijalnim radnicima, nisu hteli ni da me saslušaju. Na kraju su to izbacili iz zvaničnog izveštaja.

Ovo je samo deo ispovesti petnaestogodišnjeg dečaka koji je sam pozvao novinare naše redakcije, a pre toga uputio žalbu na rešenje Osnovnog suda u Leskovcu i preporuku Centra za socijalni rad da njegovu jedanestogodišnju sestru pošalju da živi sa mjakom, iako se ona odlučno izjasnila da to ne želi i da bi radije ostala sa ocem i bratom Ovaj dečak je sam napisao pismo zaštitniku građana, takođe angažovao i advokate, najpre bez znanja oca, a sve u cilju da, kako sam kaže, sačuva porodicu na okupu.

“Kada sam video da od nadležnih organa i onih koji bi trebalo da pomognu meni i mojoj sestri nema vajde, odlučio sam da stvar uzmem u svoje ruke. Proučavao sam preko interneta, krišom, sve zakone i mogućnosti. Na kraju sam seo i napisao pismo zaštitniku građana”, priča novinaru Informera ovaj petnaestogodišnjak u prisustvu mlađe sestre i oca koji sve vreme razgovora ne uspeva da sakrije i zaustavi suze.

“Šta ja sad mogu da uradim? Da se oglušim o naredbu suda? Naravno da to ne želim, ali ne želim ni silom da teram dete da živi sa majkom ukoliko ona to neće”, kaže otac ove dece.

Naime, Osnovni sud u Leskovcu je po preporuci socijalnih radnika doneo u novembru mesecu prošle godine rešenje da se dečak poverava na samostalno vršenje roditeljskog prava ocu, dok njegova sestra majci, i to nakon što je ona prijavila supruga za navodno nasilje u porodici, posle čega je i podnet zahtev za razvod braka.

“Mama laže. Nikada je tata nije udario. Ona je nas tukla. Kada sam to kazala socijalnoj radnici, ona je vikala na mene, govorila kako moram da odem da živim sa majkom. Ucenjivala me je i pretila da će tata da ide u zatvor ukoliko je ne poslušam. Rasplakala me je”, tvrdi jedanaestogodišnja devojčica.

Protiv oca postupak na osnovu neproverene izjave?!

Njen otac kaže da je ćerku nakon tog razgovora sa socijalnim radnicima u Leskovcu zaista zatekao u suzama.

“Ja ne želim ništa loše da kažem o mojoj supruzi od koje se razvodim. Ona je majka moje dece, ali kako da ne verujem njima i kako da ih odvajam ako oni to ne žele? Ja za to nemam srca”, zaključuje ovaj čovek koji u razgovoru sa našim novinarem tvrdi da nikada nije udario svoju suprugu, da za tako nešto nema ni medicinskih dokaza, te da su socijalni radnici pokrenuli postupak protiv njega samo na osnovu njene neproverene izjave.

Istina je, kako tvrde mališani i njihov otac, da ih je majka napustila, a nasilje prijavila danima nakon što se ono navodno dogodilo.

“Supruga jeste došla jednog dana kući sa vidnim modricama, ali je kazala da je doživela saobraćajnu nezgodu kada je izašla iz škole da kupi doručak. Onda je posle nekoliko dana otišla od kuće, javila nam preko poruka da je ostala kod njene majke da je pazi jer je zdravstveno loše i više se nije vratila”, tvrdi otac.

Foto: D.M.

 

Nakon toga, kako kažu, počinje pakao. Policija, Centar za socijalni rad, sud…

“Ja ne želim da odvajaju mene i sestru. A ona želi da ostane sa nama. Ništa mi drugo nije preostalo već da uzmem pravdu u svoje ruke”, ističe petnaestogodišnjak.

Usledilo je njegovo pismo Zaštitniku građana (koje je Osnovni sud u daljem postupku uzeo u razmatranje – prim.nov) a zatim i poziv novinarima jer, kako tvrdi, on ne vidi drugi način za rešavanje porodičnog problema.

U pismu, u koje su novinari Informera imali uvid, mališani iznose pritužbu na rad socijalnih radnika Daliborke Stevanović i Milana Manojlovića, a Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i  pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Leskovcu.

“Ipak, odgovora od Zaštitnika građana još uvek nema, pa sam odlučio da o svemu obavestim i novinare”, zaključuje dečak.

Centar za socijalni rad optužuje oca da manipuliše sa decom?!

U Centru za socijalni rad u Leskovcu negiraju sve navode ove porodice i tvrde da su deca izmanipulisana od strane oca.

“Odgovorno stojim iza odluke mojih kolega koje smatraju da su ova deca izmanipulisana od strane oca, kao i da je on osumnjičen za nasilje nad suprugom. Takođe, odgovorno tvrdim da deca nisu bila ni na koji način maltretirana od strane socijalnih radnika”, kaže za  Informer direktor ove ustanove Predrag Momčilović.

Foto: superodmor.rs

Leskovac

Socijalna radnica Daliborka Stevanović kaže da su deca nekoliko puta do sada menjala svoje iskaze.

“Tačno je da su se deca izjasnila da ne žele da žive sa majkom, te da su kazala da je to iz razloga zato što ih je tukla. Međutim, kada smo ih pitali kada se to desilo govorili su da se ne sećaju tačno i da su bili mali, da bi taj iskaz promenila, a vama ispričala neku drugu priču. Devojčica se jeste rasplakala, ali, znate, to su jako teške i osetljive stvari, deca se često rasplaču kada treba da se izjasne sa kojim od roditelja bi hteli da žive. To su jako teške situacije”, ističe Stevanović.

Majka sa vidljivim povredama došla u Centar

Ona kaže da se jasno seća dana kada je majka prvi put došla u Centar za socijalni rad u modricama.

“One su bile vidljive i ona je bila istraumirana. Majka voli tu decu,, želi da ih viđa i stalno se interesuje za njih. Devojčici nikada prilikom razgovora nisam rekla da joj je otac nasilnik ili da joj je tukao majku, samo sam joj predočila da tata može imati posledice ukoliko ona odbije da pređe da živi kod majke”, dodaje Stevanović.

Direktor Momčilović zaključuje da će Centar za socijalni rad sigurno postupiti po preporuci koju donese Zaštitnik građana, kao i ukoliko Ministarstvo, kao drugostepeni organ, utvrdi da radnici Centra nisu postupili ispravno u ovom slučaju. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Socijalnog radnika odmah otpustiti. Deca ne umeju da lažu, to je izmislila socijalni radnik, a da majka tuče decu, nije ništa novo. Sram vas bilo !!!!!!

Penzionerj

pre 2 godine

Nike to prvi slucaj sto se tice tih socijalnih radhika. Sta ministarka Darius uopste radi?Sada se moze I zakljuciti da neiskusni za takve poslove netreba postavljati. Sudovi I razni zastitnici su nula,zali boze sto I'm se isplacuju velike plate.

pc

pre 2 godine

Pa Policija treba da ispita ceo slučaj, a zatim da se uključi tužioc, a tek nakon toga Centar za socijalni rad. Ukoliko je bilo propusta u Centru otpustiti gospodu. Nažalost ovde žena prijavi muža za nasilje i odmah je čovek osuđen, označen i okarakterisan kao nasilnik. Ko hebe sud, pravo, pravdu i pretpostavku da je nevin dok se ne dokaže suprotno. Pa među ljudima ima svakakvig taloga. Prisetite se one babe koja prijavila dedu za nasilje jer je hyela da ide na more a on nije bio za to. Oterali ga u zatvor i ona podigla pare sa racuna i otisla na more. Kasnije se ispostavilo da je deda gulio nevin.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set