• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Gligorijević

03.03.2022

16:39

FAMILIJA SMILJANIĆ DALA 16 SVEŠTENIKA! Iz iste loze Bogu su služili mnogi, ali niko kao prota Miljan

informer

Vesti

FAMILIJA SMILJANIĆ DALA 16 SVEŠTENIKA! Iz iste loze Bogu su služili mnogi, ali niko kao prota Miljan

Podeli vest

Za dva i po veka familija Smiljanić sa Zlatibora u svojoj lozi dala je čak 16 sveštenika. O tome je pisala istoričarka umetnosti Zorica Zlatić Ivković u svojoj novoj publikaciji “250 godina crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu”.

- Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu vezala je za sebe poznatu svešteničku lozu Smiljanića, nekada Cmiljanića, koja je tokom minula dva i po veka dala čak 16 sveštenika. Ova crkva je najstarija sačuvana crkva u Zlatiborskom okrugu. Njen ktitor je bio protojerej Georgije Cmiljanić. To je zapisano na carskim dverima sirogojnske crkve, a zapisao ih je 1764. godine zograf Simeon Lazović, koji je stvorio svoje prve radove u ovom hramu – kaže Zorica Zlatić Ivković.

Foto: Privatna arhiva

 

Ona navodi da je Georgije Cmiljanić u ovom zapisu naveden kao “načelnik cele obitelji”. Prema rečima naše sagovornice da je on ktitor crkve saznalo se nedavno, jer je u vreme serdara Mićića njegovo ime sklonjeno.

- Georgije je potomak doseljenika s Кosova, koji su krajem 17. veka u vreme Velike seobe žena i dece, bez muških glava, bežeći ka severu stigli na Zlatibor i tu se nastanili. Već u drugoj generaciji među potomcima Cmiljane, koja ih je sa jetrvama Ojdanom i Jasnom dovela u zlatiborsko selo Ljubiš, pojavili su se i prvi sveštenici. Osam generacija razgranate familije ljubiških Cmiljanića i potonjih Smiljanića doseljenih u Ravni kraj Sirogojna dalo je čak 16 sveštenika, a većina među njima opsluživala je tokom proteklih vekova parohijski hram Svetih apostola – kaže Zorica.

Foto: Z.G.

 

U sačuvanim sinđelijama iz 1785. i 1792. pominju su sveštenici Milutin Cmiljanić (Georgijev brat) i Toma Jovanović (potomak Jovana Cmiljanića) iz Ljubiša, kao i Filip Radulović iz susednog Gostilja.

- Smenjivali su se na službi, za pevnicom, u oltaru i na parohiji sveštenici familije Cmiljanić iz Ljubiša, a od sredine 19. veka njihovi potomci Smiljanići doselili su se u selo Ravni kako bi bili bliže Sirogojnu. Uz njih su u podeli teritorije i obaveza učestvovali i predstavnici gostiljskih svešteničkih familija Radulovića i Tucovića – objasnila je Zorica.

Uz mnoge znane sveštenike loze Smiljanića, cenjene u ovom kraju, svakako da je najpoznatiji prota Milan Smiljanić (Ravni 1891. – Sirogojno 1979.), učesnik Balkanskih ratova i NOR-a, poslanik, prvi ministar poljoprivrede u posleratnoj Vladi Srbije. Bio je uvažen i upamćen u narodu (čije je dosetke i anegdote beležio, pa u knjigu "Uzgredice" pretočio), a posle smrti sahranjen u porodičnoj grobnici u porti crkve u Sirogojnu. Danas, kako kaže Zorica, misli da postoji jedan sveštenik, potomak ove loze.

Foto: Privatna arhiva

Zorica Zlatić Ivković

- Hram se uzdiže na ostacima crkve još od vremena Nemanjića, kroz stoleća robovanja pod Turcima. Crkva, kojoj je sada već 258 godina u dva navrata je detaljno obnavljana. Dočekala je bez većih popravki od osnivanja prvu veliku obnovu krajem 19. veka, završenu 1891. godine.

Po Velikom ratu za sirogojnski hram užički umetnik Mihailo Milovanović uradio je 1922. godine tri spomen-ploče sa reljefnim predstavama ratnika, otkrivene te godine na Vidovdan, kada je u Sirogojnu dr Arčibald Rajs održao prigodan govor. Sledeća velika obnova crkve bila je devedesetih godina 20. veka, tokom koje je zadržan i zaštićen izgled te bogomolje s kraja 19. stoleća – kaže Zorica.

Sirogojnska crkva i Etno muzej na otvorenom “Staro selo” predstavljaju jedinstvenu celinu, a i zakonom su zaštićeno kulturno dobro od izuzetnog značaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gaja20

pre 2 godine

Pametni ljudi prenosili s kolena na koleno da se u tom poslu najbolje zivi

ULAZEĆI U HRAM, PREKRSTIMO SE UZ BLAGI NAKLON! Ovo su pravila ponašanja u CRKVI!
Društvo

ULAZEĆI U HRAM, PREKRSTIMO SE UZ BLAGI NAKLON! Ovo su pravila ponašanja u CRKVI!

Ulazeći u sveti hram, prekrstimo se, uz blagi naklon. Dolazimo do celivajuće ikone na sredini crkve, poklonimo joj se, prekrstimo se i celivamo je (žene ne ostavljajući tragove karmina), i na kraju se blago poklonimo onima koji stoje u redu iza nas i oko nas. Hram je sveto mesto sabranja vernika radi molitve i bogosluženja, te sve radnje koje to remete nisu dozvoljene

20.02.2022

20:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set