• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/Rina

05.03.2022

11:28

CEO SVET IDE U SELO ČUKOJEVAC DA VIDI ČUDO! Čarobna frula stvara magiju, a ljudi širom planete pričaju o OVOME! (FOTO)

printskrin/jutjub

Srbija

CEO SVET IDE U SELO ČUKOJEVAC DA VIDI ČUDO! Čarobna frula stvara magiju, a ljudi širom planete pričaju o OVOME! (FOTO)

Podeli vest

Selo Čukojevac kod Kraljeva nadaleko je poznato jer upravo u ovom mestu nastaju najbolje frule

Pavle Obradović iz sela Čukojevac kod Kraljeva jedan je od najpoznatijih graditelja frula iz čije radionice je izašlo na hiljade modela ovog instrumenta, a umilni zvuci razležu se svim kontinentima. Neumorno pravi frule preko dve decenije, a predstavljajući se na najvećim srpskim saborima stekao je majstorsko pismo. Ipak, kako kaže - nije svako drvo za sviralo.

- Stablo šljive, bagrema ili masline može poslužiti kao odličan materijal za pravljenje čarobne frule, mada u našem kraju u ravnici se oni teže nalaze, i ima ih na većim nadmorskim visinama. Pokazalo se da najleše zvuke izlaze iz šljivovog drveta. Kada se frula pravi, građa se mora izvaditi iz samog srceta drveta, sušiti napolju na promaji, a da bi se dobio oblik drvo se obradi na strugu, i najbitnije je da nije sirovo - rekao je za RINU ovaj dugogodišnji majstor pravljenja frule.

Pavle za svaki zvuk i tonalitet zna koja je dužina i prečnik drveta potreban i za svaki prst ima standard.

- Mora da se napravi sklad rupica sa razmerom same frule kako bi tonalitet bio lep, jer zahtevaju određenu kubaturu vazduha. Sve se radi po knjizi, zna se kolika rupa mora biti, recimo za palac je 195 milimetara, ja sve radim prema tablici koju sam sam ispisao. Sveže napravljena frula mora se dva puta prokuvati i to jednom u maslinovom ulju, drugi put u vosku, kako bi se popunile sve pore koje ima, ali i zaštitila da potraje duže, a ostane isti zvuk - kazao je Obradović

Napraviti dobru frulu je izuzetno težak posao, a najzahtevniji deo svakako je pisak koji može biti od raznog drveća ali mora biti od čvora, kako bi bio čvrst kao kamen i potrajao mnogo godina.

- Najčešće se koristi bor koji je masan i nikada ne trune, dugovečan je. Da bi se napravila jedna dobra frula neophodno je da prođe oko dva dana, ja volim da kažem "dve nadnice", ali ako imaš pripremljen materijal. Malo ko zna da se frule sklapaju iz dva dela da bi mogle da se štimuju, kada je hladno vreme ona je tiha i orkestar ne čuje, vi je naštimujete, time je pojačavate i onda je to druga priča - dodao je Pavle.

Dugo će Pavlove frule i melodije iz njih zadirkivati mnoga srca, ne samo ibarskom dolinom već širom sveta.

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Politika

TV

Hronika

Sport

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona
Fudbal

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona

Na današnji dan, 25. novembra 2020. godine, preminuo je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona. Napoliju je doneo dva šampionska pehara, a Argentini titulu prvaka sveta 1986. Igrao je još za Boku, Barselonu, Sevilju i Njuels old bojs, a selektor "gaučosa" bio je od 2008. do 2010.

25.11.2024

06:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set