• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

17.03.2022

15:30

UČITELJICA MAJA STVARA SVETSKE ŠAMPIONE! Kikindski učenici briljirali u mentalnoj aritmetici, ZNANJE JE NJIHOVA VRLINA (VIDEO/FOTO)

V.N.

Vesti

UČITELJICA MAJA STVARA SVETSKE ŠAMPIONE! Kikindski učenici briljirali u mentalnoj aritmetici, ZNANJE JE NJIHOVA VRLINA (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Pehar svetskog šampiona osvojio je desetogodišnji Marko Glamočan, a njegovi drugari iz Kikinde šest zlatnih i 11 srebrnih medalja na onlajn Međunarodnom takmičenju u mentalnoj aritmetici, u konkurenciji 23.500 učesnika iz 75 zemalja sveta

Najmlađa učesnica ima nepunih pet, a nastariji 14 godina i već postižu neverovatan uspeh. Rešavaju više desetina zadataka iz mentalne aritmetike za manje od 10 minuta, koji ni njihovim roditeljima i mnogima ne polaze za rukom. Desetogodišnji Marko Glamočan svetski je prvak u mentalnoj aritmetici i najbolji je među školarcima u Srbiji.

- Na probnom testu za mentalnu aritmetiku bilo mi je zabavno. Uspeo sam sa drugovima i sestrom da prođem dalje i sad sam došao do svog cilja. To mi je bila želja i hteo sam to da ostvarim-kaže Marko Glamočan, svetski šampion u mentalnoj aritmetici, koji je taj rezultat postigao čak sedam meseci nakon završenog programa.

Foto: V.N.

 

Brojke su za njih igra, a kao iz topa daju rezultate, u par sekundi izvodeći numeričke operacije u glavi- pomoću vizualizacije abakusa i istovremene aktivacije obe moždane hemisfere. Takvi su i Markovi vršnjaci, Zorana Mečkić i Andrej Veljković, koji su se okitili zlatnim i srebrnim odličjima.

- Interesuju me brojevi i mnogo volim da računam. Veoma sam ponosna na sebe. Na takmičenju mi je bilo zabavno i lepo-priča Zorana.

-Volim mentalnu aritmetiku, jako mi se sviđa rešavanje različitih aritmetičkih zadataka i mnogo sam ponosan na sve ono što sam osvojio-ističe Andrej.

Foto: V.N.

 

Tu su i Lara Petkov, Nikolina Marjanović, Ina Kiš i mnogi drugi iza čijeg nespornog talenta i vrhunskih rezultata stoji predan rad za svakog učenika ponaosob i motivacija za mentalni i intelektualni razvoj dece edukatora Marijane Ljiljak.

-Marko, Zorana i Andrej izuzetno su uspešni od samog početka-kaže nam, iako joj je rad sa svim polaznicima “Brainobrain” programa jednako važan, bez razlike, od predškolskog do starijeg osnovnoškolskog uzrasta.

- Srbija je prvi put ove godine učestvovala na onlajn svetskom takmičenju, sa ukupno 230 učesnika, dok ih je iz Kikinde bilo 18. Do sada nikada nisu onlajn iskušavali svoje znanje. Teže je, komplikovanije i više odvlači pažnju, a pored toga, mišem moraju da pronađu polje gde se unosi rezultat i da ga ukucaju na tastaturi.

Foto: V.N.

 

Tako da je za njih to bio ogroman izazov. Nešto novo sa čim su se suočili. Iz 75 zemalja sveta imali smo veliku konkurenciju od oko 23.500 dece-navodi Marijana Ljiljak i dodaje da je u pitanju najmasovnije svetsko takmičenje ikada iz mentalne aritmetike, jer je uživo nemoguće sakupiti preko 23 hiljade učesnika istovremeno.

Pored Kikinde, Srbiju su ove godine predstavljala deca iz Zrenjanina, Novog Sada, Inđije, Beograda, Vranja, Niša, Bora, Petrovca na Mlavi, Zaječara, Požarevca, Stare Pazove i Pančeva.

Grad Kikinda i članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje Valentina Mickovski uputili su čestitke povodom velikog uspeha dece iz Kikinde.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MILAN

pre 2 godine

BRAVO DRAGA UČITELJICE.JA IMAM 62 GODINE MOJA UČITELJICA JE POSLE 48 GODINA SE SETILA DA MI DODJE IZJAVITI SAUCESCE KAD MI JE MAJKA PREMINULA ONE SE NE ZABORAVLJAJU ZA CEO ŽIVOT.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set