• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

19.03.2022

13:17

GORICA IMA ZLATNE RUKE, A NJEN DOM IZGLEDA KAO IZ BAJKE! Pogledajte unikatne radove od kojih zastaje dah (FOTO)

printscreen

Vesti

GORICA IMA ZLATNE RUKE, A NJEN DOM IZGLEDA KAO IZ BAJKE! Pogledajte unikatne radove od kojih zastaje dah (FOTO)

Podeli vest

Gorica Dimić (66) iz Poloma kod Vladičinog Hana, ima originalnu kolekciju vezova, koje je ručno radila

Reč je o stolnjacima, goblenima, nadstoljnacima i drugim platnenim stvarima, na kojima je mogao da se uradi neki vez.

Pored vezenih ručnih radova, ona ima i pletene komade odeće, najviše prsluke, preko 20 komada, pa bluze, ali i heklane stvari.

Mnogo stolnjaka i drugih ukrasnih komada za kuću, bez kojih ranijih godina ni jedan dom u Srbiji nije mogao da se zamisli, naleze se u njenom domaćinstvu, ali većina ipak stoji u ormarima.

- Još kao devojčica u rodnom Novom selu kod Surdulice, počela sam da vezem, heklam i pletem. To je ranije svaka devojčica morala da zna, ali ja sam to prvenstveno radila iz ljubavi, ne zbog moranja.Od svih tih veština, ljubav prema vezu se nekako izdvojila, pa sam te stvari najviše i radila. Kupovala sam novine sa šemama, dobijala na pokolon od prijatelja, i odatle skidala šare koje sam vezla. Prvu stvar koju sam izvezla bila je, da tako kažem krpa, sa čuvenim natpisom "Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori" – sa smehoim priča Gorica.

Dodaje da su se vremena mnogo promeniila i da danas ovakvi ručni radovi nemaju neko mesto u modernim domovima.

- To su sve unikatni radovi, neke šare sam sama smišljala. Vezla sam na svim stvarima za domaćinstvo. Sada ne vezem, jer mi je vid popustio, ali ranije, odmor posle posla bio mi je vez, heklanje i pletenje. Sa ove vremenske distance gledano, ne znam odakle mi toliko koncetracije, volje i ideja, kako sam sve to uspevala, ali mladost nosi sve, pa i ovakve radove.

- Dosta tih stvari za domaćinstvo poklonila sam snajkama, a nekad u vreme sankcija, kad nije bilo ničeg da se kupi, nosila sma ih prijateljima kao poklon u raznim prilikama - kaže Gorica.

Ona dodaje da su ondašnja industrija, pa i trgovine, pratile navike žena, te se u svakoj radnji mogao kupiti konac za vez, heklanje i pletenje.

Vremena su se promenila, tako da danas retko ko veze, plete i hekla, što zbog tekstilne industrije sa istoka, čiji su jeftini predmeti i na našem tržištu, ali i zbog nedostatka vremena i užurbanog načina života.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set