• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

22.03.2022

08:47

VODENICA IZ 19. VEKA I DANAS RADI PUNOM PAROM, a Ivana je najmlađa vodeničarka u Srbiji! Pogledajte kako izgleda ČUDO STARO SKORO DVESTA GODINA (FOTO)

Printskrin/ RTS

Vesti

VODENICA IZ 19. VEKA I DANAS RADI PUNOM PAROM, a Ivana je najmlađa vodeničarka u Srbiji! Pogledajte kako izgleda ČUDO STARO SKORO DVESTA GODINA (FOTO)

Podeli vest

Vodenica porodice Luković izgrađena je sredinom 19. veka, o čemu svedoče zapisi u seoskim crkvenim knjigama

U selu Lazac kod Kraljeva porodica Luković izgradila je 1870. godine vodenicu koja i danas dan radi.

U selu je pozata kao Ilijina vodenica koja nije radila 22 godine, a onda je Ivana Luković odlučila da nastavi porodičnu tradiciju.

Ivana je jedina vodeničarka u selu, a kako ističe i najmlađa u celoj Srbiji.

U potpunosti je autentična vodenica, takva kakva je bila 1870. godine. Ništa nismo menjali. Oba kamena su funkcionalna, tako da ona melje i dalje na taj način na koji je mlela pre nekih, recimo, 200 godina - kaže Ivana i dodaje da je zvanično najmlađa vodeničarka u Srbiji.

Foto: Printskrin/ RTS

Vodenica stara skoro 200 godina

Ovde porodica Luković proizvodi integralno brašno koje je našlo put do potrošača u zemlji i inostranstvu.

Pomeljar Dragan Luković ističe da za dedinu vodenicu već znaju svi u selu i da tu dolaze i drugi pomeljari koji donose kukuruz, žito i heljdu. 

Foto: Printskrin/ RTS

Ivana Luković je najmlađa vodeničarka u Srbiji

Drago mi je što i dalje radi na starinski način, i kvalitetnije i ukusnije i zdravije - ističe Luković.

Ivana nije bila vodeničarka, niti je živela na selu. Nije znala koliko je teško održati seosko domaćinstvo.

Foto: Printskrin/ RTS

Vodenica i posle dva veka radi besprekorno

Sa suprugom je četiri godine krčila dedino imanje. Danas imaju 80 ari pod kukuruzom i nove zasade voća.

- Ove godine nismo hteli da posustanemo nego smo se malo, da kažem, i proširili i uzeli smo još jednu parcelu koja je isto tu u blizini. Preko 80 ari i tu ćemo isto, ove godine, posejati kukuruz - kaže Miodrag Jovanović.

Foto: Printskrin/ RTS

Na vodenici ništa nije menjano

U kovača kuća bez kukača, a vodeničar bez brašna, kažu stari. Ivana i Miodrag to neće dozvoliti. Mladi supružnici i njihov sedmogodišnji sin Dušan planiraju da se bave organskom proizvodnjom i ostanu da žive na selu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set