• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.03.2022

16:28

DAN SEĆANJA U KIKINDI! Anica je izgubila brata, a još 36 porodica svoje bližnje, NATO bombe posejale Tugu (VIDEO/FOTO)

V.N.

Vesti

DAN SEĆANJA U KIKINDI! Anica je izgubila brata, a još 36 porodica svoje bližnje, NATO bombe posejale Tugu (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Stariji vodnik I klase Miodrag Gladišev jedan je od 11 prvih žrtava iz garnizona Kuršumlija koji su poginuli tokom Nato agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a njegova sestra Anica Drinjak i ove godine je prisustvovala polaganju venaca kod spomenika „Tuga“ u centru Kikinde, zajedno sa drugim članovima porodica poginulih heroja

-Tuga je prevelika, ne može se opisati-ovim rečima je Anica Drinjak, sa bolom u glasu, opisala neprebolni žal posle 23 godine od pogibije brata Miodraga Galeševa. Sećanje na njega, starijeg vodnika I klase iz garnizona Kuršumlija, koji je sa još 10 saboraca prvi izgubio život u Nato bombardovanju, ali i svih 37 boraca iz Kikinde, nikada neće izbledeti.

- Ovaj dan je simbol za tugu i ostalih porodica koji su izgubili svoje bližnje. Drago mi je, ako može tako da se kaže, što se svake godine okupljamo u velikom broju i imamo gde da položimo cveće i da se setimo naših najmilijih-rekla je Anica Drinjak.

Foto: V.N.

 

Kod spomen obeležja „Tuga“ postavljenom pre pet godina, uklesana su imena 37 boraca koji su poginuli i nestali u ratovima devedesetih, dok su petorica Kikinđana stradala 1999. godine. Bili su to vojnici, policajci, nečiji rođaci, prijatelji, saborci.

- Danas se ne sećamo samo početka Nato agresije, nego i svih poginulih od 1991. do 1999. godine, tako je ovaj dan za nas poseban. Samo negovanjem kulture sećanja, možemo i moramo preneti novim generacijama istinu o borbi i stradanju kroz koje smo svi zajedno pošli.

Foto: V.N.

 

Porodice poginulih putem ovakvih dešavanja lakše podnose veliku bol koja će zauvek trajati. Neka je večna slava i hvala svima koji su poginuli za slobodu našeg naroda-rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Udruženja srpskih ratnih veterana Kikinda.

Nato bombardovanje SRJ počelo je 24. marta pre 23 godine I trajalo je 78 dana, kada je jednu suverenu zemlju napalo 19 zemalja članica Nato-a, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Foto: V.N.

 

- Toga dana, nešto pre 20 časova, pale su prve bombe na našu zemlju. Nato gresor nije šteo nikog, ni bolnice, ni vozove, ni kolone izbeglica, ni decu. Danas se sećamo svih žrtava i naših heroja koji su branili najsvetije-svoju otadžbinu-rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Polaganjem venaca i minutom ćutanja, odata je pošta svim žrtvama u ratovima devedesetih. Prethodno je u hramu Svetog Nikole održan parastos uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz Srbije, boračkih udruženja, garnizona iz Kuršumlije, Vranja i Bačke Palanke, 72. Specijalne brigade iz Pančeva, Udruženja ratnih vojnih invalida iz Novog Sada iI Beograda, ali i komandanta eskadrile Miga 29 pukovnika Mirčeta Jokanović. Nisu izostali ni predstavnici Moto-kluba “Noćni vukovi” I “Ki Riders”.

Foto: V.N.

 
Napad na kasarnu

U noći između 31. maja i 1. juna, avioni NATO-a nadletali su Kikindu par minuta posle ponoći 1999. godine. Strašna detonacija osetila se iz pravca kasarne „Servo Mihalj“, a noć nemira i strepnji Kikinđani nikada neće zaboraviti.

- Posle smo saznali da su te večeri iz pravca Avijana u Italiji poleteli avioni španske eskadrile koji su preleteli Hrvatsku, a čiji je cilj bio bombardovanje Kikinde. Od tada su prošle 23 godine, a Udruženje srpskih ratnih veterana trudi se da sačuva sećanje na sve žrtve i stradanja koje je Srbija imala tih godina.

Foto: V.N.

 

Svesni smo da vreme prolazi, ali zločinačko bombardovanje naše zemlje nikada nećemo moći da zaboravimo, najviše zbog budućih generacija-rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Udruženja srpskih ratnih veterana.

Na samom početku bombardovanja, iz nekadašnje kikindske kasarne izmešteno je ljudstvo, oružanje i borbena vozila. Ipak, jedan deo vojnika, njih 12, ostalo je u kasarni. Srećom, tokom bombardovanja niko nije stradao.

Foto: V.N.

 

Kanisteri sa gorivom bačeni su iznad Iđoša, nadomak Kikinde, a na kasarnu su pale četiri bombe. Ona koja je pala na njivu pored pruge, još uvek nije eksplodirala. Druga je bačena na tadašnji magacin za municiju, a ostale dve na trenažni centar za obuku pasa.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set