• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.04.2022

09:02

POČEO RAMAZANSKI POST! Muftija beogradski Jusufspahić uputio vernicima prazničnu poslanicu!

Vesti

POČEO RAMAZANSKI POST! Muftija beogradski Jusufspahić uputio vernicima prazničnu poslanicu!

Podeli vest

Za muslimanske vernike ramazanski post počeo je danas, trajaće 30 dana i to je mesec tokom koga se vernici uzdržavaju od jela, pića, ali i od grešnih misli i dela od zore do povečerja.

Muftija beogradski i vojni Mustafa Jusufspahić uputio je vernicima prazničnu poslanicu i naveo da je predstojeći post uzdržavanje ne samo od hrane i pića, već i od loših dela i misli.

"Muslimani poste od zore do zalaska sunca, a post, između ostalog, znači sgtegnuti uže ega i od svega lošeg se sustegnuti i tako mir u duši dosegnuti", poručio je Jusufspahić.

Naveo je da je mesec ramazan "misija čistoće duše", te da oplemenjuje odnos majke i deteta, brata sa bratom i čoveka sa čovekom.

"Svako dobro u ovom mesecu nagrađuje se mnogostruko, pa je ovo i prilika da vernici poprave svoj račun dobrih dela", kazao je Jusufspahić.

Muftija je istakao da je specifičnost ovogodišnjeg ramazana što se dešava posle dve godine korone, ali u uslovima rata na evropskom kontinetu.
Molitva za mir i napredak Srbije
 

On je pozvao ljude u Srbiji svih vera da se mole da rat prestane i da nastupi mir svuda u svetu.

"Bez obzira na veru, pozivam sve ljude u našoj državi da se molimo za mir i da rat prestane, i da se molimo našu Srbiju i naš napredak", kazao je muftija.

Jusufspahić je naveo da se ove godine proslavlja 500 godina od postojanja Bajrakli džamije u Beogradu i pozvao sve pripadnike muslimanske zajednice da tim povodom organizuju programe i da se okupe zajedno.

"Voleo bih da se kao muslimani okupimo oko Bajrakli džamije, da napravimo neke programe. Pozivam ovom prilikom sve muslimane Srbije da uzmu učešće, bez obzira kojoj zajednici pripadaju", kazao je Jusufspahić.
 

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara.
 

Muslimani, inače, poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Godina muslimanskog kalendara kraća je za 10 dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana.

Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set