• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Ivandić

07.04.2022

07:17

EKSKLUZIVNO! OVO MESTO U SRBIJI JE RIZNICA LEKOVITIH BILJAKA! Travar Momčilo Antonijević za Informer.rs otkriva MOĆAN prirodni LEK za ALERGIJU

Privatna arhiva

Vesti

EKSKLUZIVNO! OVO MESTO U SRBIJI JE RIZNICA LEKOVITIH BILJAKA! Travar Momčilo Antonijević za Informer.rs otkriva MOĆAN prirodni LEK za ALERGIJU

Podeli vest

Momčilo Antonijević, naš novinar i najpoznatiji travar u Srbiji, govorio je za Informer.rs o lekovitom dejstvu biljaka, ali i o tome da li postoji recept za srećan život. Ovom prilikom otkrio je moćan prirodni lek za sve one koji se godinama bore sa alergijama

Reklo bi se da živimo u vremenu u kojem se olako poseže za lekovima, umesto da se okrenemo ka prirodi... Sezona je alergija, pa nas zanima da li postoje biljke koje mogu da nam pomognu u tome?

Ukoliko vas muče alergije idealno bi bilo da pre pojave alergene počente da pijete čaj od neke biljke sa imunomodulatornim dejstvom. Moj favorit je čaj od lista crne ribizle. Pokazalo se da list ove biljke deluje odlično na sve tegobe koje nastaju od preterane, nekontrolisane i neadekvatne reakcije imunog sistema, pa se čaj, tinktura i ekstrakt ove biljke preporučuju i kod alergijskih tegoba (posebno alergijskog rinitisa). 

Kako doživljavaš sebe, kao pisca, kuvara, novinara ili travara? Kako je to imati više identiteta u jednom?

Sebe doživljavam i kao novinara i narodnog travara i gerila baštovana i kuvara. Svi mi imamo u sebi više talenata, identiteta i sklonosti. Treba ih pustiti da se slobodno razvijaju i upotpunjuju. Ne mislim da se nužno moramo opredeliti samo za jedan.

Foto: Privatna arhiva

Moć bilja

Koliko smo se udaljili od prirode?

Nažalost, mnogo više nego što je to dobro za naše zdravlje i raspoloženje.

Ako bi mogao da izdvojiš najmoćnije biljke, koje bi to bile?

Ne volim da pravim top liste. Ono što je moćno za jednog čoveka ne mora biti za drugog. Lično volim da koristim matičnjak, kantarion, gavez, zovu, miloduh, čuvarkuću, pelin...

Uobičajeni problemi, loš holesterol, visok pritisak....Mogu li biljke da nam pomognu u tome i kako?

Za sve bolesti koje ste nabrojale, a koje su nažalost sve češći tačne recepture možete pronaći na mom jutjub kanalu Snaga bilja.

Foto: Privatna arhiva

Postoji li recept za zdrav život?

Ne postoji. Postoji samo spisak recepata koje treba primenjivati na dnevnom nivou, zdravih navika koje treba da nam postanu rutina.

Koji čajevi su dobri za smirenje?

Odoljen, matičnjak, mirođija, lipa, glog.

Koje mesto u Srbiji koje si posetio jeste rizinica biljaka koje imaju lekvito dejstvo? Mnogi ljudi zaboravljaju kakva bogatstva nas okružuju...

Golija je pravi dragulj kad su biljke u pitanju. Ne zaostaje ni Stara planina.

Foto: Privatna arhiva

Izdao si knjigu "Divlji kuvar", deluje kao pravo osveženje u odnosu na komercijalne knjige koje nam se nude...

U Divljem kuvaru mogu se pronaći recepti sa divljim, lekovitim i mirisnim biljem koji na različite načine doprinose snazi imuniteta, a samim tim i kvalitetu života. Svaki recept u ovoj knjizi sadrži QR kod koji vodi na Jutjub video u kom možete videti kako biljke iz kuvara izgledaju, za šta se sve i kako koriste ili kako se prave jela iz Divljeg kuvara. Tu se nalaze i priče o veoma zanimljivim ljudima koji žive živote usklađene sa prirodom i koji su bili velika inspiracija u toku stvaranja ove knjige.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set