• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

07.04.2022

11:58

DEDA RADOSAV NA BLAGOVESTI ZAPALIO BUNJAK, VATROM ZMIJE DA OTERA! U devetoj deceniji pre zore poranio važan običaj da ispuni (FOTO)

RINA

Vesti

DEDA RADOSAV NA BLAGOVESTI ZAPALIO BUNJAK, VATROM ZMIJE DA OTERA! U devetoj deceniji pre zore poranio važan običaj da ispuni (FOTO)

Podeli vest

Danas su Blagovesti, dan kada se hrišćani prisećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio vest da će roditi Sina Božjeg. Blagovesti spadaju u Bogorodične praznike, kada se žene mole za svoj porod odlazeći u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima

Na današnji praznik koji se svake godine obeležava 7.aprila, pre zore se pali vatra na seoskim brdima i dvorištima kako bi dim tog jutra po narodnom verovanju oterao zmije koje se na ovaj dan bude iz zimskog sna.

Oduvek su se ljudi širom zapadne Srbije pridržavali ovog običaja kako bi spasili od otrovnica decu i ukućane. Radosav Ilić iz Negbine, kraj Nove Varoši iako hrabro gazi devetu deceniju života, jutros je pre sunca poranio da u svom dvorištu, kako običaji nalažu, upali vatru.

Foto: RINA

 

"Ustao sam jutros rano, zapalio “bunjak” i iverje u dvorištu, jer to valja danas zbog zmija. Tako su nekada naši stari radili jer na današnji dan izlaze zmije. Imam 88 godina i uvek sam se pridržavao ovog običaja ali takođe vidim da i mlađe generacije pale vatru i čuvaju čeljad od zmijskog ujeda", priča Radosav za RINU.

Na Blagovesti ove godine na padinama Murtenice nema snega, ali kasni prolećni mraz svakog jutra nagoveštava da će snega biti još. Nakon sunčanih dana od jutros kiša gasi vatru koju su ovi gorštaci založili, dok jutrarnji vetar raznosi dim sa okolnih brda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetovid

pre 2 godine

Glupost to je izmišljena priča da se u tim krajevima ubede meštani u jedno , a u stvari tim činom palenja vatre u rano jutro pred svitanje je zaštita dimom od mogućih marazeva koji štete mnogom ranom voću kao što su kajsije ili višnje-rano voće.To se radi i kod nas u ravničarskim krajevima .

PRILIKOM ODABIRA JEDAN KRITERIJUM JE POSEBNO VAŽAN, DA JE DOZVOLJENO! Evo koja imena su STROGO ZABRANJENA kod nas, a koja u svetu!
Društvo

PRILIKOM ODABIRA JEDAN KRITERIJUM JE POSEBNO VAŽAN, DA JE DOZVOLJENO! Evo koja imena su STROGO ZABRANJENA kod nas, a koja u svetu!

Kada biraju ime za dete roditelji žele da ono bude najlepše, njima posebno važno i značajno, ali trebalo bi da obrate pažnju i na još jedan kriterijum - trebalo bi da pripaze da baš to ime nije zabranjeno u zemlji u kojoj se dete rodilo. Postoji čitava lista imena koja su zabranjena u državama širom sveta, pa tako i u našoj zemlji

07.04.2022

11:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set