• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.S.

12.04.2022

11:05

CENA MEDA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU?! Pčelari zadovoljno trljaju ruke, jedini im je problem ŠTO NE MOGU DA SE SLOŽE

RINA

Vesti

CENA MEDA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU?! Pčelari zadovoljno trljaju ruke, jedini im je problem ŠTO NE MOGU DA SE SLOŽE

Podeli vest

Proizvođači meda u Srbiji ovog proleća mogu biti više nego zadovoljni, jer je izvozna cena od preko sedam evra za kilogram bagremovog meda, za koliko trenutno prodaju ovaj slatki proizvod, na istorijskom maksimumu

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović, kaže da pčelari Srbije sada imaju zaista jednu od  najboljih cena meda u istoriji, i ne samo to, danas na planeti
nema zemlje gde se bagremov med otkupljuje za 7,1 evro po kilogramu.

Prema njegovim rečima nismo konkurentni na svetskom tržištu što se tiče drugih vrsta meda, jer druge zemlje izvoze jeftinije, ali za bagrem itekako jesmo i zato bukvalno možemo da izvezemo sve što proizvedemo.

- Pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači otvoren je sa ciljem da postignemo realnu tržišnu svetsku cenu, znači da cena po kojoj se otkupljuje u drugim državama da najmanje bude i kod nas.

Foto: Privatna arhiva

 

Svi se sećamo 2018.godine po crnom, to je bila godina po statistici organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) kada je cena meda bila najveća u svetskoj istoriji otkako se ona beleži, a mi smo podsetiću tada imali cenu bagrema 1,55 evra a danas 7,1 evro. Naš cilj je bio da mi živimo sa tržištem, a ne da budu dobre godine i da pakeri i otkupljivači meda stave pare u svoj džep- rekao je Živadinović, koji je o uticaju klimatskih promena govorio na tribini u Valjevu, koju je za ovdašnje pčelare organizovalo Udruženje pčelara ”Nukleus”.

Ovdašnji pčelari se nadaju dobroj pčelinjoj paši, jer su kažu i vremenski uslovi ove zime bili
pogodni za pčele. Ističu da je za nas njih odlično kada je zima dugotrajna, kada ima snega i
vlage i da je veoma bitno da što kasnije krene prolećni razvoj, ali kada krene da on bude
buran.

Foto: S.S.

 

Gubitaka u pčelinjacima i protekle zime je bilo, ali pčelari naglašavaju da početak ove
sezone ipak nije loš.

- Nadamo se da će proleće ići dobro, zbog kiše i snega ima dosta vlage, u nižim krajevima je počela da cveta šljiva, ima dosta maslačka. Pčele su već u odličnoj kondiciji, što je zavisilo od pčelara, da je u avgustu dobro nahranio, izlečio i sada nema brige. Dok god ne cveta bagrem iluzorno je govoriti o prinosima, a sve ovo do sada je obećavajuće-kaže Aleksandar Radovanović, pčelar iz Valjeva.

Ipak Rodoljub Živadinović navodi da cena meda blago pada na tržištu, jer se kako kaže med očigledno slabije prodaje zbog ekonomske krize koja je u toku. Kupci zbog toga potražuju manje meda od dobavljača i samim tim čekaju novu pašu da vide kakva će biti i ako bude meda naravno da će cena da padne čemu se nadaju, jer su  oni svi ozbiljni trgovci, ocenjuje naš sagovornik.

Foto: RINA

 

- Oni taj med pakuju i prodaju trgovinama po dugoročnim ugovorima. Ti ugovori su iz nekih vremena od pre godinu-dve, kada je cena bila niža. Sad je cena skočila, ali im trgovine ne dozvoljavaju da podignu cene dok ugovor ne istekne, tako da su oni na dobrim gubicima.

Mađarski pakeri su uspeli da nadmudre pčelare i da obore cenu. Najmanje za 50 do 70 centi je cena mogla da ide više da je bilo sloge među pčelarima. Najveći problem među pčelarima je da ne možemo da se složimo.

Ja razumem pčelare da nemaju dovoljno para, pa se trude da što pre dođu do novca, ali lagano ćemo i to prevazići i da jednog dana budemo spremni da složno možemo da nastupimo prema tržištu. Onda će nam biti mnogo lakše i možemo da imamo stabilnije cene u dugoročnom periodu- ističe Živadinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set