• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.04.2022

13:03

MITROVAC JE RAJ ZA SVA ČULA! Najlepši deo Tare ima prirodu kakvu nema Švajcarska, a zbog ovoga je posebno dobar za DECU

printskrin/jutjub

Vesti

MITROVAC JE RAJ ZA SVA ČULA! Najlepši deo Tare ima prirodu kakvu nema Švajcarska, a zbog ovoga je posebno dobar za DECU

Podeli vest

Mitrovac na Tari je jedna od najvećih visoravni ove planine. Zbog izuzetno čistog vazduha, jedinstvenog biljnog i životinjskog sveta ovo naselje postalo je turistička atrakcija koju posećuju ljudi iz celog sveta

Mitrovac na Tari udaljen je od Bajine Bašte 26 km i prava je oaza mira za sve obožavaoce prirode. Za ovo mesto kaže se da je najlepši deo Tare, a šuma i planinske livade čine ga idealnim za odmor.

Prelepa priroda kakvu ima Zapadna Srbija nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a Mitrovac na Tari jedno je od mesta koja pružaju užitak za sva čula.

Zbog stabilne klime, čistog vazduha, velikog broja sunčanih sati i ruže vetrova ovde je sagrađeno dečije letovalište, pa je tako ovaj deo planine Tare idealno mesto za celu porodicu.  

Šta se sve može videti na Mitrovcu

Foto: printskrin/jutjub

Prirodni rezervat Crveni potok zbog svoje boje privlači veliki broj posetilaca

Crveni potok 

Prirodni rezervat "Crveni potok" naziv je dobio po tome što kroz njega protiče potok koji se u svom gornjem toku razliva preko zemljišta sastavljenog od crvene ilovače tako da u vreme jačih padavina dobija crvenu boju. Rezervat je obrastao mešovitom šumom smrče, jele, jove i Pančićeve omorike. Zbog svoje crvene boje i doživljaja koji pruža privlači veliki broj posetilaca.

Foto: printskrin/jutjub

Lokalitet Tepih livada predstavlja turističku atrakciju

Tepih livada

Lokalitet Tepih livada je deo šumo tresave u središtu rezervata, a lokalitet je naziv dobio jer još uvek nije u potpunosti obrastao tresavskom šumom i zbog mekoće podloge usled ugibanja tresetnih slojeva.

Tresetište u prirodnom rezervatu "Crveni potok" je nastalo zadržavanjem površinske vode crvenog potoka usled nepropusne geološke podloge. Nedostatak kiseonika, višak vode, kisela sredina i niske temperature onemogućile su raspadanje i dovele do taloženja neraspadnutih biljnih ostataka.

Tresetište je staro je više hiljada godina i dalje raste oko 1mm godišnje.

Zbog svog rastresitog tla koje je "pomera" pod nogama Tepih livada predstavlja turističku atrakciju.

Foto: Informer.rs

Sa vidikovca se vidi Drina

Vidikovac Banjska stena

Banjska stena je jedan od najpoznatijih i najlepših vidikovaca u Srbiji. Naziv vidikovca Banjska stena, potiče od naziva Banjskog vrela koje izbija ou podnožju vidikovca. 

Banjska stena se nalazi na 1.065 metara nadmorske visine, oko šest kilometara od Mitrovca i sa njega se pruža pogled na Perućac, kanjon reke Drine.

Za posetu ovoj atrakciji ne postoji pravo godišnje doba jer prizor oduzima dah i na višim temperaturama, i sa jesenjim bojama, ali i po snegu.

Nacionalni park Tara obiluje bogatim biljnim i životinjskim svetom, a zbog netaknute prirode i izuzetno čistog i oštrog planinskog vazduha pravi je izazov za sve posetice.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set