• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

16.04.2022

12:10

ZABLISTAĆE OPET MANASTIR GORNJAK! Zdanje uklesano u stenu s moštima svetog Grigorija Sinaita, mesto je MNOGIH ČUDA (VIDEO/FOTO)

V.J.

Vesti

ZABLISTAĆE OPET MANASTIR GORNJAK! Zdanje uklesano u stenu s moštima svetog Grigorija Sinaita, mesto je MNOGIH ČUDA (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Manastir Gornjak , smešten u prelepom i bajkovitom predelu Homoljskih planina , Gornjačke klisure ili kako je u narodu zovu Kapije Homolja, na levoj obali reke Mlave ispod litica planine Ježevice, svakog posetioca ostavlja bez daha

Ova prva zadužbina kneza Lazara čuva mošti svetog Grigorija, sinaita Gornjačkog i jedna je od najposećenijih drevnih, znamenitih svetinja u Srbiji. Po predanju pre nego je došao pod zaštitu vladarskog štapa Kneza Lazara, Sveti Grigorije je na Svetoj Gori sagradio čuveni manastir Grigorijat, jedan od najznačajnijih Svetogorskih manastira.

Foto: V.J.

 

 

Njegove mošti se danas smatraju čudotvornim i narod veruje da pomaže bolesnima i iznemoglim. Molitve koje se čitaju nad njegovim moštima, veruje se da pomažu mladim ženama koje ne mogu da dodju do začeća.

Sveta loza leči neplodnost 

Najznačanije predanje je, da u manastiru Gornjak postoji loza koja leči nepolodnost. Pa tako parovi koji se bore za potomstvo uz pomoć molitve, zrna grožđa i posta , kako kažu, uspešno dolaze do krune svoje ljubavi. Mnogo je takvih kojima su mošti Svetog Grigorija pomogle da dodju do naslednika. U okviru Manastira nalazi se i isposnica, mala kapelica posvećena Svetom Nikoli, na čijem je jednom zidu, uočljiv originalni živopis sa predstavom Uspenja svete Bogorodice i nepoznatih svetitelja a na suprotnoj strani naslikani su Sveti Sava i Simeon.

Ovaj manastir uklesan u Homoljske stene neodoljivo podseća na Ostrog, jer se delom nalazi u pećini i u njenom podnožju. Ono što ga karakteriše, da ga svake godine 6. maja na Đurđevdan posećuje bezbroj vernika, jer iz pukotine u steni koja se nalazi iza Manastira Gornjak, voda počinje da kaplje slivajući se do male uvale. Iz nje je vernici i turisti kašikama vade, umivajući se, jer verovanja postoje da ta voda najbolje leči oči i očene tegobe. Tako da se voda pojavljuje samo
jednom u godini i to upravo na Đurđevdan.

Foto: V.J.

 

,, Ovo je veoma značajna srpska svetinja u okviru bogate srpske kulture i zbog odelevanja zubu vremena, rešeno je da decembra meseca prošle godine započne njegova obnova, odnosno kompletna rekonstrukcija. Zahvaljujući sredstvima Eparhije, odnosno Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, ovo će vrlo brzo postati jedno od najlepših manastirskih zdanja.

O njemu su više od 50 godina brinule, čuvale i unapređivale ga dve monahinje, međutim, budući da su obe danas u godinama nama mladima pao je sveti zadatak da ovu svetinju malo kako u tehničkom delu pomognemo i obnovimo tako i preuredimo u svakom smislu.

Foto: V.J.

 

Crkvenu portu, konake, crkvu iznutra u kojoj će uskoro biti postavljen i nov ikonostas, sve što bi što pre uspostavilo redovan bogoslužbeni život, što je i srž života svakog manastira. Nadamo se da će uz našu pomoć i odgovornost, naravno i uz Božiju pomoć, manastir Gornjak uskoro dobiti svoj novi izgled. To bi trebalo biti naša šansa da ostavimo trag, kojim ćemo pokazati da smo uz predan rad doprineli očuvanju tradicije koja nam je ostavljena u amanet. U naredna dva meseca, verujem da će svi prioritetni radovi biti okončani, kaže za Informer mladi protosinđel, iguman Petar Bogdanović, koji je nakon osam godina provedenih u manastiru Tumane, danas zadužen za očuvanje manastira Gornjak.

Foto: V.J.

 

Obnovom i rekonstrukcijom biće preuređen i prilaz svetinji, parking prostor i ostali sadržaji shodno potrebama vernika i posetilaca s obzirom na to, da se u ovaj Manastir dosta dugo nije ulagalo. Jednom rečju, obnoviće se i uraditi nova infrastruktura objekata, same crkve, svega što će olakšati život bratije i naravno gostiju koji budu dolazili da posete ovo zdanje.

Foto: V.J.

 
Legenda o "Vodi koja ćuti"

Valja pomenuti da ovo prelepo umirujuće mesto ušuškano u samoj Gornjačkoj klisuri krije i svoju tajnu i još jednu retku prirodnu pojavu. Na jednom delu rečnog toka reke Mlave, dugom oko 100 metara, Mlava se uopšte ne čuje. Ovo mesto meštani iz okoline zovu ,, Voda koja ćuti,, a naziv je dobila po legendi koja kazuje da je upravo glasnik sa Kosova na ovom mestu narodu javio vest o izgubljenoj Kosovskoj bici. U tom trenutku, kako legenda kazuje, sve je zanemelo. I ljudi i gora i šuma i voda. Od tog vremana, Mlava se ovde više ne čuje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set