• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RINA

24.04.2022

16:33

ISPRED OVOG HRASTA ZAPOČELO JE ISPISIVANJE SRPSKE MODERNE ISTORIJE! Sudbina Takovskog grma misterizono povezana sa sudbinom Obrenovića (FOTO)

RINA

Vesti

ISPRED OVOG HRASTA ZAPOČELO JE ISPISIVANJE SRPSKE MODERNE ISTORIJE! Sudbina Takovskog grma misterizono povezana sa sudbinom Obrenovića (FOTO)

Podeli vest

Srbi su od davnina verovali u moć drveća, a ispred jednog hrasta u junačkom Takovu u aprilu 1815. godine počela je da se ispisuje i naša moderna istorija

Na veliki prvoslavni praznik Cveti Miloš Obrenović podigao je Drugi srpski ustanak i poveo narod protiv Turaka. Takovski grm osim istorijskog ima i veliki simbolički značaj, jer se naglašava mistična neraskidiva veza između njegovog postojanja i dinastije Obrenović. Veruje se da je predskazao sve loše što se dešavalo članovima ove vladarske porodice.

- Na hrast se nije obraćala posebna pažnja dok knez Mihailo prilikom posete Takovu nije primetio da drvo propada i u blizini odredio naslednika čuvenog Takovskog grma. Početkom 1860. godine otpalo je pet velikih grana hrasta i meštani su verovali da je to loš znak za dinastiju, nedugo potom umro je Miloš Obrenović. Osam godina kasnije potpuno iznenada došlo je do sušenja još jedne velike grane, a posle kratkog vremena knez Mihailo Obrenović ubijen je u atentatu - izjavio je za RINU Aleksandar Marušić direktor Muzeja rudničko - takovskog kraja.

Foto: RINA

"Vesti sa nebesa" nisu zatajile ni nekoliko decenija kasnije. U nezapamćenoj oluji koja je pogodila gornjomilanovački kraj, vetar je iz korena izvalio stari Takovski grm. Godinu dana kasnije, maja 1903. godine u Beogradu su ubijeni kraljica Draga i kralj Aleksandar Obrenović u atentatu.

- Meštani su tada verovali da će se nešto loše deseti Obrenovićima i to se obistinilo. Bio je to kraj dinastije koja je vladala 72 godine. Kralj Aleksandar nije imao naslednika i njihova loza je prekinuta. Neko od tadašnjih žitelja dosetio se da sačuva delove tog hrasta, pa danas imamo tri dela Takovskog grma od kojih se jedan nalazi u Takovu, drugi na Šumarskom fakultetu u Beogradu,a treći se čuva u crkvi Svete Trojice u Gornjem Milanovcu - naglašava Marušić.

Nakon decenija u kom su "naslednici" čuvenog drveta rasli normalno Takovski grm počeo je iznenada ponovo da se suši 1991. godine, a poslednji put je olistao 1992. godine što je verujući narod protumačio kao najavu nemilih događaja. Da su ova verovanja ipak imala osnovu pokazalo se ubrzo, kad je počeo rat u Bosni.

Foto: RINA

Ali, sudbina starog hrasta osim za Obrenoviće vezana je i za još jednu porodicu koja se nalazila na čelu države, a radi se o Miloševićima. U ime tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića 1994. godine posađen je hrast koji se takođe osušio, što je povezano sa NATO bombardovanjem, Miloševićevim padom sa vlasti, a zatim i hapšenjem.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set