• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

28.04.2022

17:07

VIDIKOVAC NA KABLARU SE GRADI PO UZORU NA SVETSKE TURISTIČKE ATRAKCIJE! Neće narušavati izgled zaštićenog područja (FOTO)

I. M.

Vesti

VIDIKOVAC NA KABLARU SE GRADI PO UZORU NA SVETSKE TURISTIČKE ATRAKCIJE! Neće narušavati izgled zaštićenog područja (FOTO)

Podeli vest

Velelepni vidikoivac na Kablaru će se definitivno graditi, rečeno je na skupu koji održan u Ovčar Banji

Skupu su prisustvovali predstavnici Grada Čačka, Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Energoprojekta i nevladinih organizacija.  

Svi su jedinstveni u izjavama da buduća platforma neće narušavati izgled zaštićenog područja, ni ugrožavati životinje, poput ptica.

- Rešenje koje mi je prezentovano ne može škoditi pticama više nego prozori, staklene fasade i slično. Takođe, svi znamo da se upravo zbog zaštite ptica, ali i prevencije štete na objektima odavno koristi takozvano bird glass, staklo koje je ptičjem oku vidljivo. Mi smo monitoringom utvrdili da na ovom području ima 187 vrsta ptica, mnoge od njih su strogo zaštićene. Veliki broj turista i ornitologa iz Evrope i sveta ovde upravo zbog ptica dolazi na ovo mesto - poručio je sa vrha Kablara ornitolog Zoran Rajičić, iz čačanskog Društva "Sove na oprezu" koji smatra da će izgradnja vidikovca doprineti popularizaciji ornitologije, ali i očuvanju kompletne flore i faune u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Foto: I. M.

Zoran Rajičić, ornitolog

Stručna javnost ocenjuje da su kritike na račun staklenog vidikovca preuranjene, jer Zavod za zaštitu prirode Srbije, još uvek nije dao konačnu saglasnost na bilo koju ideju projektanata.

Foto: I. M.

Takođe, netačne su tvrdnje da je u zaštićenim područjima zabranjena gradnja, ta praksa postoji svuda u svetu, pa i kod nas.

- Da bismo mi sagledali o kakvom se objektu radi, projektanti su morali krenuti od nekog idejnog rešenja, koje se u okviru Radne grupe kansnije menja i unapređuje. Sve vreme dok se idejno rešenje bude radilo Zavod će biti prisutan u tom postupku. Od Uredbe o zaštiti prirode se neće odstupati - rekla je Marina Šibalić, direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije. 

Foto: I. M.

Marina Šibalić, direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Vidikovac na Kablaru, sa kojeg se pruža jedinstven vidik na meandre Zapadne Morave, čačansku kotlinu, Ovčar, Kotlenik i okolne planine, prvi je te vrste koji se gradi u Srbiji. Po uzoru na vidikovce poznatih svetskih prirodnih turističkih atrakcija, koje leže u nacionalnim parkovima. 

- U skladu sa svim planskim aktima zaštićenog područja, na ovoj lokaciji je dozvoljena izgradnja vidikovca kao turističke infrastrukture. Ovaj vidikovac je zamišljen po uzoru na vidikovce koji se grade širom sveta, poput onog u nacionalnim parkovima Veliki kanjon u Koloradu i vidikovac u Biokovu u Hrvatskoj. Po obodu Kablara do samog vidikovca je planiran pešački most i nekoliko platformi koje će biti na različitim visinskim kotama, tako da se čitavo područje može sagledati sa više tačaka. Ukupna površina tih platformi i šetne staze zauzima prostor od 425 kvadrata, u šta spada i manji zatvoreni info-pult od 20 kvadrata - izjavila je Gorana Čanković ispred firme Energoprojekt urbanizan i arhitektura, iz koje stiže projekat vidikovca.

Foto: I. M.

Prema njenimm rečima na vidikovcu neće biti vode ni kanalizacije. Izgradnja bi trebalo da počne krajem jula ove godine. 

U planu još 30 investicija

Foto: I. M.

U revitalizaciju Ovčar Banje država je tokom prošle godine kroz osam projekata uložila oko 200 miliona dinara zbog čega varošica stešnjena između Kablara i Ovčara konačno ima izgled uređenog turističkog mesta. Ove godine je u planu da se realizuje još 30 investicija.

Meštani Banje ne gledaju s odobravanjem na sučeljena mišljenja ekologa oko izgleda vidikovca. 

Treba da čuvamo ptice, ali treba i mi ljudi od nečega da živimo, ima nas svega 140. Imam preko 70 godina i prvi put sam dočekao da za Vaskrs u Banji svi smeštajni kapaciteti budu puni. Da li ste svesni šta to znači, to nikad nije bilo. Konačno da i nas sunce ogreje, da malo finansijski prodišemo. Banja je svaki dan prepuna turista, domaćih, stranih naročito. Zato smo ljuti na ptičare, jer je država konačno omogućila izgradnju u Banji, a oni se prepucavaju. Ne bih da zloslutim, ovo ako ovako nastavi, Beograd će dići ruke od nas...što bi ulagali u mesto gde zdravopameti nema - rekao nam je ogorčeni meštanin Ovčar Banje.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set