• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2022

11:25

MAJKU VAM DEČJU, NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU! Ovako je za otadžbinu dao život hrabri Milenko Pavlović, njegov sin danas čuva sećanje na oca heroja

Vesti

MAJKU VAM DEČJU, NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU! Ovako je za otadžbinu dao život hrabri Milenko Pavlović, njegov sin danas čuva sećanje na oca heroja

Podeli vest

Na današnji dan 1999. godine poginuo je pilot Milenko Pavlović braneći srpsko nebo od NATO agresora. Sin Nemanja tada devetogodišnji dečak ostao je bez svoje zvezde vodilje, a danas ponosno čuva sećanje na oca heroja

- Neki ljudi budu ceo život sa roditeljima, do starosti, a ne dobiju ništa od njih u pogledu vaspitanja. Ja sam od svog oca dobio bukvalno sve, iako sam samo devet godina živeo sa njim.

Dok izgovara ove rečenice o svom ocu, hrabrom pilotu Milenku Pavloviću koji je na današnji dan 1999. poginuo braneći srpsko nebo od NATO agresora, sin Nemanja zastaje na trenutke kao da će zaplakati. Ali, mirnim i dostojanstvenim tonom nastavlja da priča o tati. Kako nam i sam kaže, prepun ponosa.

Milenkov podvig otišao je u večnost, ostavši urezan u istoriji kao delo kojem se divimo mi, ali će i sve generacije posle nas.

Uz reči: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću", Pavlović je izvukao mlađeg kolegu iz kokpita "miga 29“ i sam je krenuo u odbranu otadžbine. Njegov avion pogodile su tri NATO rakete i to baš u trenutku kada je leteo iznad svog rodnog grada.

Protiv njega jednog išlo je 16 agresorskih aviona. Napadu je odolevao punih 12 minuta, a onda su njegove kolege čule samo dve reči: "Imaju me"...

Kući su ga čekali sinovi Srđan i Nemanja i supruga Slavica. Znali su da je tih dana bio nervozan, da nije želeo predugo da se pozdravlja, ali nisu slutili da će susret 2. maja, kada ih je poslednji put obišao, biti i poslednji.

Foto: screenshot

Milenko Pavlović dao život za otadžbinu

Bio je najbolji otac i uzor za celu porodicu

Nemanji je danas teško da govori o poslednjim rečima, poslednjem susretu...

- Emocije su suviše jake. Ali sam iznad svega, ponosan, mnogo ponosan. Jednom kada sam razgovarao sa čovekom iz vojske o mom tati, on mi je rekao: "Budi ponosan. Milioni se rode, a da nemaju takvog oca". Od njegovih kolega u avijaciiji saznao sam da je moj otac jedan od dva komandanta lovačkog puka na celom svetu koji je poginuo na borbenom zadatku. Drugi je Valter Novotni koji je stradao u Drugom svetskom ratu - priča Nemanja za Telegraf.rs.

Tata ga je, seća se, već sa četiri godine naučio da skija, a kroz igru na žičari na Kopaoniku naučio je i tablicu množenja.

- Ostale su uspomene sa tatom sa skijanja, letovanja, učenja... Prelepe uspomene. Bio je najbolji tata i uzor za sve nas - kaže na kraju Nemanja.

S ponosom dodaje i da se loza nastavlja. Njegov brat Srđan ima dvoje dece, Vojina i Mašu, pa je majka Slavica danas i ponosna baka.

Nemanjin otac posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost. Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja. O Milenku Pavloviću snimljen je dokumentarni film, u rodnom Gornjem Crniljevu podignut je spomen-kompleks, u Valjevu i Bujačiću spomenici.

 Glavna ulica u Batajnici nosi njegovo ime, kao i aerodrom sa kog je kobnog dana poleteo. I otišao u večnost.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set