• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

09.05.2022

14:57

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM POSEBNO JE ZNAČAJAN ZA NJU! Ukrajinka Natalija slavi u Kikindi veliki datum!

V.N.

Vesti

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM POSEBNO JE ZNAČAJAN ZA NJU! Ukrajinka Natalija slavi u Kikindi veliki datum!

Podeli vest

Da je rat samo borba velikih, dok nevine žrtve stradaju, najbolje zna Natalija Kovačević (56) iz Kikinde, u kojoj živi već 30 godina

Današnji 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, za nju ima posebno značenje. Od dede koji je preživeo strahote, oratu je slušala mnogo, a sada joj rođaci iz Ukrajine i Rusije, pričaju o užasima kroz kroje prolaze.

Foto: V.N.

 

Natalija Kovačević rođena je Ukrajini, u Kijevu. Kaže da joj je Srbija  kao druga otadžbina, jer se udala sam se za Kikinđanina i tu i ostala punih 30 godina. Dan pobede nad fašizmom, uveličala je svojim prisustvom, kao i mnogi čiji su preci izvojevali slobodu.

-Velika mi je čast i ponosna smo što su moji dedovi učestvovali u Drugom svetskom ratu u borbi protiv fašizma. Slika jednog od njih, Ivan Serga, načinjena je u Pirotu 1944. godine, kada je branio nekadašnju Jugoslaviju od fašista. Nažalost, poginuo je u ratu. Drugi deda, Pavel Pritula, je izgubio nogu u borbama.

Borio se na prostoru Sovjetskog Saveza i mnogo mi je pričao o ratu uopšte, zbog čega imam duboko poštovanje za sve koji su se borili, da bi mi danas živeli u slobodi. Neizmerno mi je drago što postoji Besmrtni puk, jer ne treba da zaboravljamo na te ljude koji su dali život za slobodu-emotivno priča ova Ukrajinka kojoj je ovogodišnji 9. Maj posebno značajan, jer njeni suradnici pate od početka rata u Ukrajini.

Foto: V.N.

 

-Događaji u Ukrajini me mnogo pogađaju, teško mi je i nadam se da će rat brzo da se završi. Imam puno rodbine i u Rusiji i u Ukrajini, Čujemo se redovno, teško je. Oni koji su u Kijevu, morali su da pobegnu, pa su se vratili. šta da vam kažem, mnogo su pogođeni emotivno i materijalno, ogorčeni su zbpg svega što se dešava. Sve je to politika, a nevine žrtve stradaju, kao i vek-navodi Natalija, dok joj suze prekrivaju lice.

Foto: V.N.

 

Svečano obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu upriličeno je danas u centru Kikinde manifestacijom ''Šetnja Besmrtnog puka Кikinde'', u organizaciji Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

 Dirljiva šetnja u kojoj su učestvovali brojni građani, predstavnici boračkih organizacija, ratni vojni veterani, ali i potomci boraca, počela je u 11 sati, a vence i cveće na spomeniku „Tuga“ položili su predstavnici Srpskih ratnih veterana i sekcije porodica poginulih boraca u ratovima devedesetih, kao i 10 učesnika šetnje kojima je  podeljena po jedna ruža i karanfil. Šetnja se nastavila trgom do spomenika „Žrtvama fašizma od 1941. do 1945“, gde su, takođe, položeni venci.

Ovaj svečani čin propraćen je muzikom Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kikindi . Nakon toga, upriličen je kulturno-umetnički program, u kojem je učestvovalo ADZNM „Gusle“ i pevačka grupa „Zvuci s kamena“ iz Novog Sada. 

Foto: V.N.

 

U dugoj koloni, učesnici "Šetnje Besmrtnog puka" nosili su su fotografije poginulih rođaka i predaka, državne zastave Republike Srbije, istorijske zastave, zastave Besmrtnog puka.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set