• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Wikipedia/Sputnjik

21.05.2022

18:12

OVDE SLEPI PROGLEDAJU, NEPOKRETNI USTANU, BOLESNI OZDRAVE... Bogomolju na KiM poštuju i Albanci, poklonici ga ne zaobilaze!

J. MARKOVIĆ

Vesti

OVDE SLEPI PROGLEDAJU, NEPOKRETNI USTANU, BOLESNI OZDRAVE... Bogomolju na KiM poštuju i Albanci, poklonici ga ne zaobilaze!

Podeli vest

Manastir Svetih vrača Kozme i Damjana jugoistočno od Orahovca je nepokretno kulturno dobro. Ime mesta dobijeno je po izvoru lekovite vode za oči

Manastir Svetih vrača Kozme i Damjana nalazi se u mestu Zočište, 5 klilometara jugoistočno od Orahovca i par kilometara jugoistočno od Velike Hoče i pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve.

Manastir je sagrađen u 14. veku, u vreme vladavine Nemanjića, na ostacima stare vizantijske svetinje, ali je njegov ktitor nepoznat. U poslednjim istraživanjima, na mestu današnjeg hrama su pronađeni ranohrišćanski nadgrobni spomenici iz 4. veka, kao i keramika iz 3. i 4. veka.

Prvi pisani pomen manastira je u darovnoj povelje Stefana Dečanskog iz 1327. godine. Najstarije očuvane freske u crkvi, koja potiče iz perioda osnivanja su iz 14. veka.

 

Foto: J. MARKOVIĆ

Manastir je podignut u vreme Nemanjića

U Zočištu više nema Srba

U septembru 1999. godine Crkvu Sv. Vrača Besrebrenika Kuzmana i Damjana, nakon dolaska nemačkih snaga KFOR, pripadnici OVK su minirali, a prilikom eksplozije uništene su mnoge vredne freske, ikone i drugi predmeti, kao i srpsko groblje i okolne kuće meštana.

Monasi su evakuisani u poslednjem trenutku, piše Wikipedia.

Crkva je obnovljena u oktobru 2004. godine. Za izgradnju je korišćen kamen stare crkve i nova je skoro identična porušenoj. Sada su crkva i posed u specijalnoj zaštićenoj zoni, ograđenoj bodljikavom žicom, koju je postavio Kfor. U manastiru se nalaze mošti svetitelja Kozme i Damjana.

Kako u Zočištu nema više Srba, manastir najčešće posećuju meštani okolne Velike Hoče i Orahovca i stranci. Prema moštima svetitelja poštovanje gaje i lokalni, ali i Albanci iz drugih krajeva, zbog verovanja u isceljenje bolesti, a neki od njih i zbog griže savesti posle učestvovanja u rušenju manastira.

Foto: youtube

Unutrašnjost manastira

Albanci poštuju ovu svetinju

Kako isceliteljskih moći ovog manastira u koje ljudi veruju, kako je pisao Sputnjik, mole i kosovski Albanci.

- Dođu bolesni ili dovedu dete. Albanci neretko traže i da im se pročita molitva, ali to nije moguće, jer nisu kršteni, uglavnom su muslimani. Ako insistiraju da se čita, gledamo da izađemo u susret, čitamo psaltire, dok leže ispod moštiju Svetih Kozme i Damjana. Verujete, ne znam skoro ni jednog da se nije iscelio - rekao je ranije otac Stefan, iguman manastira Zoćište.

Otac Stefan istakao je tom prilikom da Albanci ovu svetinju poštuju kao mesto isceljenja, jednako kao pravoslavni:

- Dolaze domaći, kosovski Albanci, to je ovde tradicija ko zna koliko, nigde nije zapisano, ali čim dolaze kroz ceo 20. vek, verovatno su dolazili i ranije, u devetnaestom sigurno. Dolaze po potrebi, kada boluju od onih bolesti, koje lekari ne mogu da izleče tradicionalnom medicinom. Inače, svi kod nas dolaze kad su zemaljski lekari nemoćni - rekao je on ranije.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set