• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.05.2022

14:47

NESTABILNO VREME S ČESTOM POJAVOM KIŠE I U JUNU! Meteorolog Ristić dao detaljnu prognozu za ceo mesec, evo kada dolazi JAK TOPLOTNI TALAS

printscreen

Vesti

NESTABILNO VREME S ČESTOM POJAVOM KIŠE I U JUNU! Meteorolog Ristić dao detaljnu prognozu za ceo mesec, evo kada dolazi JAK TOPLOTNI TALAS

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs dao je detaljnu vremensku prognozu za mesec jun

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs ističe da će jun biti promenljiv sa čestom pojavom kiša, a da nas prvi jači toplotni talas očekuje krajem meseca.

- Početak juna doneće osetniji porast temperatura kao i kraću stabilizaciju vremena. Iznad južne  Evrope formiraće se takozvani termobarički greben, koji osim porasta temperature dovodi i do porasta vazdušnog pritiska i stabilizacije vremena. Mi ćemo biti na njegovoj periferiji tako da se kiša ne može isključiti - ističe Ristić.

Od srede, 1. juna, pa do nedelje, 5. juna, postepeno poboljšanje vremena sa sve više sunčanih intervala. U pojedinim danima na severu i brdsko-planinskim oblastima postoje uslovi za pljuskove kiše sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura u tom periodu biće iznad proseka za mesec jun i kretaće se od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni Celzijusa na planinama.

Foto: Informer.rs

Nestabilno vreme i u junu

Do polovine meseca nestabilno vreme

U nedelju, 5. juna, u popodnevnim i večernjim satima pljuskovi kiše praćeni grmljavinom ponegde i gradom. To je najava dolaska promenljivog vremena koje će potrajati skoro sve do polovine juna.

Od ponedeljka, 6. juna i narednih sedam dana, očekuje se premeštanje talasa vlažnog vazduha sa zapada, koji će usloviti smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Maksimalna temperatura u ovom periodu u manjem padu i biće oko proseka za mesec jun i kretaće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

Višegodišnji prosek meteoroloških parametara za Beograd

Meteorolog ističe da se stabilizacija vremena očekuje sredinom meseca, a preovlađivaće sunčano i toplo vreme sa maksimalnim temperaturama ponovo preko 30 stepeni. Ponovo pažnju treba obratiti na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog leta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

- Početak leta doneće ponovo nestabilniji period sa čestom pojavom pljuskova kiše praćene grmljavinom ponegde i gradom. Maksimalna temperatura biće oko 30 stepeni Celzijusa, u danima sa više oblaka i kiše nešto niža - kaže meteorolog.

Jači toplotni talas krajem juna

Prema prognozi meteorologa Ivana Rističa prvi jači toplotni talas, koji karakterišu temperature preko 35 stepeni Celzijusa u većini mesta Srbije očekuje se krajem juna i početkom jula.

Jun je obično najkišovitiji mesec u godini. U junu je u proseku 13 dana sa padavinama, kada padne oko 100 litara kiše, koja je uglavnom u vidu pljuskova.

- Iako sezonske prognoze ukazuju na veliku sušu i dugotrajni period sa temperaturama oko ili preko 35 stepeni, kako sada stoje stvari jun će biti promenljiv, sa temperaturama i količinom padavina oko normale - zaključuje meteorolog.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set