• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RINA.rs

08.06.2022

23:11

POVEĆANA OTKUPNA CENA MLEKA! Ipak, proizvođači nisu zadovoljni...

Shutterstock

Vesti

POVEĆANA OTKUPNA CENA MLEKA! Ipak, proizvođači nisu zadovoljni...

Podeli vest

Sreten iz Pranjana ima deset muznih krava i sve ih je osigurao, prihod od prodaje ne prepušta slučaju

Poskupljenja ne jenjavaju, a nisu zaobišla ni mleko i mlečne proizvode. Sada je za kupovinu ovih namirnica potrebno od 20 do čak 50 odsto više novca. Ali, proizvođači preko čijih leđa i ruku sve stigne do rafova kažu da od tog poskupljenja, još uvek nemaju nikakve koristi.

Stevan Ivanović iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca ima farmu od deset muznik krava. Iako je situacija teža nego prošle godine, nastavlja da se bavi stočarstvom nadajući se da bolji dani za proizvođače osnovnih životnih namirnica uskoro dolaze.

Foto: RINA.rs

Stevan iz Pranjana je osigurao svoje krave

Gorivo je najveći trošak

Trenutna cena otkupa mleka je 45 dinara, ali na ovu cenu nafte i đubriva i to je malo. Ono što nas vadi iz nezavidne situacije jeste premija koju dobijamo od države, koja je za ovaj prvi kvartal isplaćena na 15 dinara. Odmah je uplaćeno, ne žalimo se, međutimi ne znamo koliko će ona biti ubuduće. Mnogo se radi i samo tako je moguće ostvariti zaradu - rekao je za RINU Stevan.

Da prihode ne bi prepustio slučaju Stevan osigurao svoje krave. Ukoliko se desi da neka životinja ugine, slomi nogu ili iz nekog rugog razloga ne može da daje mleko, osiguranje ovom poljoprivredniku daje povraćaj od 80 odsto, tako da nije na gubitku. Njihova roba mahom ima plasman na domaćem tržištu, a mleko već duže vreme predaju lokalnoj mlekari iz Pranjana.

Najvažnije nam je da imamo osiguran plasman. Uspeli smo da prevaziđemo i jako tešku situaciju tokom pandemije korona virusa kada su isplate poprilično kasnile. Međutim, cena se nije obarala što nam je mnogo značilo. Kada je zavladao talas ovog poskupljenja, gorivo je najveći trošak, pa nam znači subvencionisano gorivo. Jedino je problem što da bi ga uzeli moramo da pređemo 60 kilometara, dok iz Pranjana stignemo iz Čačka - ističe ovaj stočar.

Iz Udruženja za stočarstvo privredne komore Srbije poručuju da će na dalju cena mleka i potrošnju najveći uticaj imati uvoz koji će pokušati da se kontroliše, kako bi se što više okrenuli domaćoj poljoprivredi i pomogli domaćim proizvođačima.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set