• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/toppress

11.06.2022

14:38

OVAKO JE IZGLEDALO KRALJEVSKO VENČANJE PRE STO GODINA! U Beograd su došle zvanice iz celog sveta, a ovu haljinu nosila je kraljica Marija (FOTO)

TopPres

Vesti

OVAKO JE IZGLEDALO KRALJEVSKO VENČANJE PRE STO GODINA! U Beograd su došle zvanice iz celog sveta, a ovu haljinu nosila je kraljica Marija (FOTO)

Podeli vest

Pre tačno 100 godina, u junu 1922. godine desio se veličanstven događaj koji je ostao zapisan u istoriji i koji se i danas prepričava sa posebnim uspomenama

Naime, u prestonicu Srbije, obrelo se više od 20.000 zvanica iz celog sveta koji su u Beograd doputovali istim povodom  jer nije mala stvar ženi se kralj i to ne bilo koji već viteški kralj – Ujedinitelj.

Venčanje kralja Aleksandra I i kraljice Marije bilo je prvi veliki događaj te vrste u Evropi posle Prvog svetskog rata i izazvalo je veliko interesovanje.

Foto: TopPres

Ovako je izgledala venčanica kraljice Marije

Mlada je bila rumunska princeza a udajom za kralja postala je najvoljenija srpska kraljica. Rumunska princeza Marija, kćerka rumunskog kralja Ferdinanda, bila je jedna od najlepših i najobrazovanijih princeza Evrope tog vremena. Marijina baka po majci bila je sestra ruskog Cara Aleksandra III, a njen deda po majci bio je drugi sin britanske kraljice Viktorije.

Za organizaciju svetkovine bio je zadužen Branislav Nušić, a zvanični izaslanici su stigli iz raznih krajeva sveta – Persije, Japana, čak i iz neprijateljske Austrije. Koliko su kralj i kraljica bili skromni u svakodnevnom životu, toliko je slavlje bilo raskošno.

Foto: TopPres

Dijadema

Mlada je nosila belu haljinu dugačkog šlepa. Na glavi je imala mladenački venac od mirte, usađen na drugom vencu od zlatnog tila, koji se zrakasto pružao preko šlepa. Oko vrata je imala širok đerdan krupnih plavih smaragda i dijamanata. Preko ramena je nosila lentu belog orla. Dugački šlep pridržavali su joj mlađi rođaci i rođake plave krvi. Srca svih prisutnih osvojila je rečima “Ja vam od srca blagodarim!” izgovorenim sa balkona Starog dvora.

Foto: TopPres

Nakon venčanja u Sabornoj crkvi, obavljenog protokola i pratećih proslava, mladenci su otputovali na medeni mesec na Bled.

U čast stogodišnjice venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije, na Oplencu je izložena postavka u kojoj se nalazi replika venčanice naše voljene kraljice, njen nakit, zlatna dijadema i fotografija sa sinovima u Faberžeovom ramu. 

Izložbu je priredila Zadužbina Kralja Petra Prvog, a otvaranju su prisustvovali Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, Nj.E. gospođa Silvija Davidoiu, ambasadorka Rumunije u Srbiji, g. Dragomir Acović, član Krunskog veća, članovi Udruženja Kraljevina Srbija i drugi gosti.

Foto: TopPres

Njihov brak je možda započeo kao državni projekat, što je u tom vremenu bilo prilično često za mnoge evropske kraljeve, ali pokazaće se da je on je bio mnogo više od toga. Treba napomenuti da je njihova bračna zajednica donela mnogo dobrog za našu zemlju i region.

Njihov brak je postao jedan od najjačih mostova između dve zemlje i simbol iskrenog prijateljstva između naroda Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Rumunije. Mnogi ljudi iz tog vremena govorili su da je to takođe bila i ljubav na prvi pogled, od trenutka kada su se moji baba i deda upoznali.

Ljubav koja je prerasla granice državnog interesa. Ljubav koja je krunisana uzajamnim poštovanjem, uvažavanjem i pažnjom, i naravno, sa njihova tri sina. Ta vrsta ljubavi je nešto što bi trebalo da bude ideal svakoj osobi na svetu, kao što je i u to vreme bila uzor svakom kraljevskom paru. Dragi bako i deko, čast mi je što sam vaš unuk”, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Igor

pre 2 godine

Valja napomenuti da samo Bugari nisu pozvani zbog zločina u ist. Srb

sledeća vest

Vesti

Zbog popularnog tretmana, raste broj obolelih u Srbiji! Na svakih 30 sekundi neko umre od ove bolesti
Društvo

Zbog popularnog tretmana, raste broj obolelih u Srbiji! Na svakih 30 sekundi neko umre od ove bolesti

Hepatitis je podmukla bolest koja nema specifične simptome, može se detektovati u ranoj fazi samo testiranjem pa se preporučuje svakoj punoletnoj osobi da se makar jednom u životu testira na hepatitis B i C, istakla je prof. dr Ivana Milošević, infektolog, gastroenterohepatolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

28.07.2024

10:48

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami
HAOS

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami

Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, a uskoro će im se pridružiti i Merkur (5. avgust), tako da je pred nama konfuzan mesec u kojem lako možemo da se prevarimo u proceni. Mars je u Blizancima do 5. septembra, tako da ćemo biti svedoci brzih reakcija, ishitrenih poteza i učestalih rasprava. Retrogradni Merkur krenuće u Lavu i vratiće se u Devicu, tako da će imati negativno dejstvo na sve znakove, a naročito za Device, Ribe, Blizance i Strelčeve.

28.07.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set