• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

19.06.2022

08:48

BILA VEZANA ZA KREVET I PILA JAKE LEKOVE, A ONDA DOŽIVELA ČUDO! Mika iz Sevojna spas pronašla u LEKOVITOM IZVORU, tvrdi da ju je ova banja IZLEČILA

RINA

Vesti

BILA VEZANA ZA KREVET I PILA JAKE LEKOVE, A ONDA DOŽIVELA ČUDO! Mika iz Sevojna spas pronašla u LEKOVITOM IZVORU, tvrdi da ju je ova banja IZLEČILA

Podeli vest

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba

Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

Foto: RINA

Mika se oporavila posle kupanja u termalnoj vodi

- Ja sam tri meseca bila vezana za krevet zbog išijasa i imala sam zakazanu operaciju u Beogradu. Od prijatelja sam tada prvi put čula za ovu banju. Iako živim u Sevojnu, nikad pre nisam ni znala da ona postoji. Dolazila sam na kupanje dva puta sedmično i posle tri dana prestala sam da pijem trodone, a posle sam čak i operaciju otkazala. Mene je ova Roška banja zaista spasila. Koliko sam je hvalila i moji kumovi su sada ovde kupili vikendicu - rekla je za RINU, Mika Šmakić iz Sevojna.

Foto: RINA

Termalna voda u Roškoj banji

Termalna voda ima konstatnu temperataru od 26 stepeni, a istraživanja Instituta za rehabilitaciju iz Beograda su pokazala da ima izuzetno specifične fizičko-hemisjke karakteristike.

U njenom sastavu nalazi se rastvoreni lekoviti gas vodonik i pripada kategoriji oligomineranih voda, što podrazumeva da se može piti u neograničenim količinima bez posledica. Izuzetno delotvorna pokazala se u lečenju bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma.

Roška banja je do pre nekoliko decenija radila u okviru požeškog rekreativnog centra, danas zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ona praktično propada iako ima veliki potencijal za razvoj turizma u ovom kraju.

Foto: RINA

- Zemljište je prodato 2002. godine privatnom licu, mi sada pokušavamo na sve načine da rešimo te imovinske odnose i nadamo se da ćemo uskoro pronaći adekvatnu soluciju. Već postoji napisan Plan razvoja Rožeške banje, koji podrazumeva i idejni nacrt banjskog kupatila kao i izgradnju sportsko-rekreativnog centra. Učinićemo sve što je u našoj moći da se u budućem periodu maksimalno iskoriste sve mogućnosti koje ovo lečilište ima- izjavio je Ivan Novaković, zamenik predsednika opštine Požega.

Ukoliko se sada odlučite da dođete do Roške banje, put će vas kroz sela Rupeljevo i Roge dovesti do samog izvorišta na kom se nalazi improvizovana metalna koliba koja vodu deli na dva nivoa – muški i ženski bazen. A,  na livadama pored, da sećaju na neka lepša vremena, kada se ovde skupljalo na stotine ljudi, stoje već odavno napuštene vikendice.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set