• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

18.06.2022

10:13

OŽIVEO SREDNJEVEKOVNI LAZAREV GRAD! Pred Donžon kulom udario vitez na viteza, desio se pravi boj (FOTO)

R.B.

Vesti

OŽIVEO SREDNJEVEKOVNI LAZAREV GRAD! Pred Donžon kulom udario vitez na viteza, desio se pravi boj (FOTO)

Podeli vest

Na mestu gde je pre 651 godinu počela istorija i koja još traje na putu ka modernom i uređenom gradu Kruševcu, odvijale su prave viteške borbe, odjekivali su udarci štitova i sablji, padali vitezovi. Do usijanja atmosferu je zagrejala svojim nastupom Lena Kovačević

Srednjevekovni Lazarev grad otvoren je uz viteške borbe, srednjevekovnu muziku i koncert Lene Kovačević. U susret Vidovdanu kompleks srednjevekovnog utvrdjenja, zauzeli su vitezovi sa oklopnicima, šlemovima, kopljima, sabljama..., brojni gosti i posetioci grada pod Bagdalom. Tu su konjanici, streličari i sokolari, a medju šatorima, uzleću sokolovi, ,,šepure se,, srednjovekovne dame …

Foto: R.B.

 

Program manifestacija bio je fokusiran na viteške borbe, koje su demonstrirali članovi udruženja
,,Svebor,, , ,,Sveti knez Lazar,, iz Kraljeva, , ,, Starosrbsko borenje,, iz Beograda,
kao i viteško udruženje ,, Sveti ratnik,, iz Kruševca .

Uz zvuke srednjevekovne muzike odjekivali su Lazarevim gradom udarci sablji i kopalja po viteškim štitovima, a od snažnih udaraca padali su i šlemovi i vitezovi, pravi boj pred Lazarevom Džonžon kulom u pozadini crkve Lazarice .

Foto: R.B.

 

Atmosferu je potom do usijianja doveo nastup Lene Kovačević, kojoj je brojna publika aplaudirala
do kasno u noć.

Uz Carski festival ,, Lazarevi putevi vina,, biće održan Viteški megdan, a potom će prisutne zabavljati Vojni orkestar iz Niša. Oko  21 sata trebalo bi da bude održan koncert Kulturno-umetničkog ansambla ,,Abrašević,, iz Kraljeva. Viteški dečiji karneval održava se u Zabavnom parku ,,Šarengrad,,.

Foto: R.B.

 

Kruna manifestacije ,,Viteški megdan u Lazarevom gradu.. je Srednjevekovno venčanje 19. Juna, od 11 sati. U Crkvi Lazarici po srednjovekovnim običajima venčaće se povratnici iz Kanade, bračni par Snežana i Siniša Marković, koji će potom uvde krstiti i svoje ćerke Maju i Miru.

Foto: R.B.

 

Vidovdanski festival u Lazarevom gradu , koji je u organizaciji Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca , otvorilili su zamenik gardonačelnika Aleksandar Jovanović i direktorka Turističke organizacije Suzana Milosavljević.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set